Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakas į neištikimybę – 10 dalykų, kurių jokiu būdu nereikia daryti

Partnerio neištikimybė kerta skaudžiai – jums plyšta širdis, jūs negalite patikėti tuo, kas įvyko. Saugotas, puoselėtas dviejų žmonių pasaulis byra į šukes ir, rodos, jau niekada nebebus taip, kaip buvo. Kyla daugybė klausimų „kodėl“ ir dar daugiau klausimų „ką daryti toliau“.
Verkianti moteris
Verkianti moteris / Vida Press nuotr.

Joks patarimas nėra universalus – kiekviena neištikimybės situacija yra skausminga savaip, tačiau psychologytoday.com išskiria 10 dalykų, kurių jokiu būdu nereikia daryti, sužinojus apie partnerio neištikimybę.

1. Nesiekite atsilyginti tuo pačiu

Taip, tai yra bene pirma jums šovusi mintis: „kaip tu man, taip aš tau“. Tačiau susilaikykite. Šis kerštas tikrai nebus saldus, nes jūs prarasite teisiosios pusės pozicijas.

Venkite svaigalų – vynas nėra geriausias patarėjas, kai skauda širdį.

Gali nutikti, kad prie plataus negatyvių emocijų spektro prisidės dar viena – pradėsite jausti kaltę dėl savo elgesio. Venkite svaigalų – vynas nėra geriausias patarėjas, kai skauda širdį. Nesivelkite į vienos nakties nuotykius – net jei ir pasiryšite nutraukti santykius su neištikimu partneriu, atsitiktinis seksas įneš dar daugiau sumaišties į jūsų ir taip nelengvą kasdienybę.

2. Nepalūžkite

Niekas nesako, kad negalima verkti. Ir galima, ir reikia leisti emocijoms išsilieti laisvai. Tik nesiimkite destruktyvių veiksmų. Vietoj to išvažiuokite į mišką, raskite plyną lauką ir išrėkite savo skausmą – tikrai palengvės.

Tačiau savaitę laiko tūnoti kambaryje užtrauktomis užuolaidomis, klausytis romantiškų baladžių, mesti valgyti arba kilogramais kabinti ledus ir naktimis žliumbti į pagalvę – ne jums. Taip, neištikimybė įskaudino, bet pasaulis suktis nenustojo. Jei jus išdavė šis žmogus – kitas juk neprivalo išduoti, tikėkite tuo.

Vida Press nuotr./Nelaiminga moteris
Vida Press nuotr./Nelaiminga moteris

3. Netapkite auka

Saugokite išdidumą – aukos vaidmuo, kai visi aplinkui gaili ir guodžia, yra trumpalaikis. Pasaulis galų gale užsiims savais dalykais, o jūs liksite be žiūrovų.

4. Neįtraukite vaikų

Neištikimybė – tai suaugusių žmonių reikalas. Neverskite savo vaikų rinktis ir palaikyti jūsų pusę: idealu, jei rasite savyje stiprybės atriboti atžalas nuo krizinės situacijos. Iki galo nesuprasdami, kas ir kodėl vyksta, vaikai gali pradėti kaltinti save dėl pakitusio santykio tarp tėvų. Vaikai nėra nei jūsų sąjungininkai, nei priešininkai, tad susilaikykite nuo pagundos manipuliuoti jų jausmais.

123RF.com nuotr./Tėtis su dukra.
123RF.com nuotr./Tėtis su dukra.

5. Neleiskite spręsti kitiems

Neištikimybės ribos nėra tokios plačios, kad visi ją suvoktume skirtingai. Tačiau kiekvienas neištikimybės atvejis yra individualus ir tik jūs žinote visus niuansus. Nei giminės, nei draugai negali nuspręsti, kaip jums elgtis – išmintingiausia, jei jie išklauso ir nereiškia kategoriškos nuomonės, juolab nedaro jums spaudimo.

Nei giminės, nei draugai negali nuspręsti, kaip jums elgtis.

Tik jums rinktis, ką daryti su neištikimybės apkartintais santykiais. Niekas neturi teisės smerkti jūsų pasirinkimo nutraukti šiuos santykius ar juos tęsti. Neklausykite patarimų – jie nėra pagrįsti jūsų asmenine patirtimi.

6. Neignoruokite situacijos

Šis patarimas skirtas tiems, kurie nori bet kokiu būdu, bet kokiomis priemonėmis išsaugoti santykius. Patikėkite, kad elgtis taip, tarsi nieko neįvyko – ne išeitis. Visų pirma, tai padaryti emociškai labai sunku, antra, užslėpta nuoskauda niekur nedingsta, kaupiasi ir tikėtina, kad vieną dieną išsiverš visu stiprumu. Apsimesdami, kad nieko neįvyko, uždegate žalią šviesą neištikimajam partneriui ir toliau elgtis netinkamai.

7. Nesistenkite susigrąžinti praeities

„Bus taip, kaip buvo anksčiau“ yra iliuzija – įvykus neištikimybei, negalima kliautis tuo, kad kažkada praeityje jūsų santykiai klostėsi puikiai, kad vyravo darna ir harmonija. Taip, kaip buvo anksčiau, nebebus niekada – turite pripažinti ir įsisąmoninti neištikimybės faktą, kuris neišvengiamai turės įtakos jūsų sprendimams. Jei, įvertinę savo jausmus ir aplinkybes, pasirenkate likti drauge, teks pradėti su skaudžia, bet nepaneigiama neištikimybės patirtimi. Jei skauda abiems – tada dar ne viskas prarasta. Jei skauda tik tam, kurį išdavė – tuomet jums tikrai nepakeliui, į tokius santykius spjaukite be gailesčio.

Vida Press nuotr./Neištikimybė
Vida Press nuotr./Neištikimybė

8. Neatmeskite specialisto pagalbos

Jūs – iš tų, kurie patys vieni susitvarko su savo problemomis? Būkite. Bet tada nesužinosite, kad vidines, jausmines ir emocines problemas daug lengviau yra spręsti su specialisto pagalba.

Profesionalūs santykių ekspertai, psichoanalitikai ir psichoterapeutai tam ir dirba, kad padėtų atrasti lengvesnį, tiesesnį, greitesnį kelią iš keblios situacijos. Išgyvenimai, sukelti neištikimybės – viena iš jų specializacijos sričių. Pabendravę su specialistu įsitikinsite, jog su savo bėda ir skauduliu nesate vieniši, kad egzistuoja įvairios terapijos formos, kaip kuo greičiau atsikratyti susikaupusio negatyvo.

9. Nenustokite rūpintis savimi

Jūs vėl raudate ir ašaros plauna akių tušą? Tada apsikabinate pagalvę ir mėginate pusiau sėdomis nusnūsti? Tada atsibundate užtinusiomis akimis ir vėl puolate į ašaras – šį kartą dėl savo atvaizdo veidrodyje? Jei tokia būsena pažįstama, laikas susiimti. Neištikimybė yra blogis, bet bus dar blogiau, jei nustosite rūpintis savimi. Taip tik dar labiau sau pakenksite.

Kad ir kaip nekyla rankos, prisiverskite nusiprausti, susišukuoti, tvarkingai rengtis. Išmėginkite kontrastinį dušą – tai bent kelioms minutėms atitrauks jūsų mintis nuo sielos prie kūno reikalų. Ar saulei šviečiant, ar lietui lyjant eikite pasivaikščioti – gaivus oras nuskaidrins mintis.

Neištikimybė yra blogis, bet bus dar blogiau, jei nustosite rūpintis savimi.

Reguliariai maitinkitės – nebadaukite ir nekimškite maisto. Jūs turite suvokti, kad neištikimybė anksčiau ar vėliau pasimirš, o jūsų kūnas liks su jumis visada.

10. Neskubinkite gijimo proceso

Neištikimybė sužeidė jūsų širdį. Kad žaizda sugytų (o pamažu išdils ir randas), reikia laiko. Skirkite jo sau, nenustatydami jokių galutinių terminų. Nesigėdykite savo jausmų ir nesijauskite bejėgiškai silpni ar nepilnaverčiai, jei skausmas, pyktis, nusivylimas greitai nepraeina. Neleiskite įsivyrauti savigailai – jūs buvote išduotas, tačiau dėl to juk netapote mažiau vertu žmogumi.

Dabar esate žmogus, kurio neištikimybė nesužlugdė – tik sustiprino. Dabar esate tiesiog labiau patyręs žmogus.

Parengė Rasa Jakiūnaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius