Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atsargiai: tai atrodo kaip meilė, tačiau slepia prievartos ženklus

Psichologinis smurtas prasideda labai nepastebimai ir pamažu apraizgo žmogų taip, kad jis negali net pajudėti. Labai dažnai pirmieji smurto ženklai gali būti supainioti su rūpesčiu ir meile, nors iš tiesų yra tikrų tikriausia kontrolė.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma womenworking.com, santykių pradžia yra labai jaudinanti ir džiuginanti visoms poroms, kai norime tyrinėti vienas kitą. Visgi, neverta numoti ranka į atsargumą. Santykių pradžioje taip pat galime pastebėti tam tikrus ženklus, kurie išduoda, kad geriau ne kurti ryšį, bet greičiau bėgti.

2010 m. atliktoje apklausoje 57 proc. respondentų pasakė, kad aptikti smurto ženklus santykiuose nėra lengva. Daugelis jų pabrėžė, kad prievartos ženklai buvo užmaskuoti ir paslėpti po „meile“. Kaip nepraleisti tam tikrų subtilių užuominų, kurios iš tikrųjų gali tapti psichologiniu smurtu?

Pernelyg didelis meilikavimas

Žinoma, kad komplimentai, kuriuos gauname iš mylimo žmogaus, mus džiugina. Flirtas ir meilikavimas net ir pasibaigus medaus mėnesio etapui gali būti žodžiais išreikšta partnerio aistra jums.

Visgi, psichologai sako, kad perdėtas meilikavimas ir pagyros gali būti susiję su manipuliacijomis ateityje. Kaip teigia mokslų daktaras Jasonas Whitingas, toks elgesys yra nesąžiningas, kai naudojamas norint kažką gauti ar kontroliuoti. O tai padaryti tokiu būdu yra labai lengva, kadangi visi mes turime nesaugumo jausmą ir mėgstame girdėti gerus dalykus apie save.

Santykiai vystosi pernelyg greitai

Greičiausiai visi esame girdėję posakį „Meilė iš pirmo žvilgsnio“, tačiau kad ir kaip tai idiliškai beskambėtų, reikėtų nusiimti rožinius akinius. Kai santykiai vystosi žaibišku greičiu, tai gali būti, ženklas, kad klimpstate ir prievarta grįstą ryšį. Partneris gali būti visiškai įsimylėjęs ir to paties reikalauti iš savo antrosios pusės, tačiau jausmai žmonėms gali kilti skirtingu metu.

Todėl išlikite atsargūs – partneris negali reikalauti iš jūsų meilės, laiko ir pasitikėjimo, jeigu jūs patys dar nesate tam pasiruošę.

Noras nuolat rašyti ir skambinti antrajai pusei

Daugeliui žmonių susirašinėjimas ir skambučiai su antrąja puse atrodo mielas rūpinimasis. Tačiau jeigu toks bendravimo būdas tampa pernelyg atkaklus, dažnas ir įkyrus, gali atrodyti, kad partneris pernelyg „apsėstas“.

Žinoma, palaikyti ryšį santykiuose labai svarbu ir reikalinga, tačiau partneris neturėtų nuolat reikalauti jūsų dėmesio ir laiko. Tai išsekina, tad tokia bendravimo forma gali tapti nepageidaujamu darbu. Be to, tai signalizuoja apie įkyrų ir pavydų kontroliuojančio partnerio būdą.

Visada nori būti tik su jumis

Laiką leisti kartu su mylimu žmogumi yra tikrai nuostabu, tačiau saugotis reikėtų tokio partnerio, kuris nori visą laiką būti kartu. Gal iš pradžių tai nesukelia nerimo, ypač, santykių pradžioje, tačiau jeigu jūsų partneris pradeda priekaištauti, kad susitinkate su draugais ar norite laiką leisti vieni, tuomet tai gali reikšti psichologinę prievartą.

Noras būti kartu visą laiką gali peržengti ir jūsų asmenybės bei laisvės ribas, taip pat pažeisti tapatybę ir santykius.

Niekas taip tavęs nemylės, kaip aš

Tipiniai žodžiai, kuriuos dažnai kartoja psichologiniai smurtautojai, nors iš pirmo žvilgsnio tai gali nuskambėti romantiškai ir meilikaujančiai. Tačiau smurtautojas šia fraze pabrėš, kad nenusipelnėte nieko geriau, ir tai yra būdas manipuliuoti santykiuose, kad partneris ir toliau juose liktų bei pripažintų jų brukamas tiesas.

Dėl tavo gerovės

Greičiausiai esate girdėję frazę iš savo tėvų, kad jie viską darė/daro jūsų labui, tačiau jeigu tai sako jūsų partneris bandydamas jus įtikinti kažką daryti ar nedaryti, jis išsiduoda kaip kontroliuojanti asmenybė.

Partneris turi leisti jums priimti savo sprendimus ir apskritai, būti savimi. Tad jeigu pastebite išvardintus ženklus bendraudami su savo mylimu žmogumi, nenumokite ranka ir priimkite sprendimus, kurie jums būtų palankiausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius