Ekspertai įvardijo sunkiausius ir laimingiausius santuokos metus

Savo gyvenime greičiausiai prisiklausėste begalės pastebėjimų apie tai, kiek laiko trunka meilė ir kad santuokinis gyvenimas pilnas krizių bei problemų. Tačiau ar įmanoma tokiose subtilioje situacijoje surasti visus tenkinantį išganingą atsakymą?
Santuoka
Santuoka / Fotolia nuotr.

Na, kadangi žmonės ieško atsakymų į pačius įvairiausius klausimus, nenuostabu, jog visai neseniai laimingiausiu santuokos laiku įvardinti tretieji metai. Tuo metu pora jau būna pripratusi vienas prie kito ir žino, kuriuo keliu sukti.

Tyrėjai apklausė daugiau kaip 2000 porų, kurios atskleidė, kad pirmieji santuokos metai kupini nerūpestingo džiugesio, antraisiais vyras ir moteris aiškinasi vienas kito ypatybes, trūkumus, potyrius, emocijas, na, o trečiaisiais – susitaiko su tuo, ko negalės pakeisti ir pradeda mėgautis tarpusavio santykiais, planuoti šeimos pagausėjimą ir sprendžia finansinius reikalus.

Tačiau laimė laimei nelygi, ir juodas debesėlis anksčiau ar vėliau užplaukia ant giedro santuokinio dangaus. Maždaug penktaisiais metais situacija pasiekia piką: sutuoktiniai būna pavargę nuo įsipareigojimų, pasikeitusios šeiminės padėties, vaikų atsiradimo. Visa tai ir džiugina, ir sekina, kol galiausiai baigiasi konfliktais tiems, kurie nenori spręsti bėdų ir ieškoti kompromiso. Ekspertai sako, kad į šią situaciją reikia žvelgti kaip į sunkų laikotarpį, krizę, kurią galima įveikti.

Apklausos duomenimis, septintieji metai, dažnai vadinami vienais kritiškiausių, iš tikrųjų yra atspirties taškas.

„Jeigu išgyvenate septynerius metus santuokoje, gali būti, kad vėliau jūsų laukia ilgas ir santarvės kupinas santuokinis periodas“, – tikino apklausą inicijavusios juridinės kompanijos „Slater & Gordon“ atstovai.

Medaus mėnesio fazei nugrimzdus užmarštin, kas trečias apklaustasis tampa nepatenkintas santuokine priklausomybe, o kas penktas prisipažįsta, kad paskubėjo žengti lemiamą žingnį. Didžiulę įtaką tokioms mintims turi libido, socialiniai ir psichologiniai skirtumai. Tačiau nosies nukabinti neverta – net 4 iš 10 apklaustųjų teigė, kad yra pasiruošę padaryti viską, jog jų santuoka nežlugtų, o santykiai džiugintų.

„Pirmaisiais metais žmonės būna taip perpildyti emocijų, jog pamiršta, kad santuoka – lyg gyvas organizmas, kuriam būdingi ir pakilimai, ir nuopuoliai“, – sakė ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius