-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gidas, kaip saugiai elgtis parduotuvėje ir kitose viešose vietose. Ką daryti su produktais ir drabužiais grįžus namo?

Šiuo metu turbūt daugelis norėtų maisto produktus užsisakyti internetu. Deja, ši paslauga tapo tokia paklausi, kad per dieną tai pavyksta tik kelioms dešimtims laimingųjų. Visiems kitiems vis tiek tenka pėdinti į parduotuvę. 15min GYVENIMAS vienoje vietoje pateikia patarimus, kaip apsipirkti kiek įmanoma saugiau.
Apytuštės parduotuvių lentynos šeštadienio rytą
Apytuštės parduotuvių lentynos šeštadienio rytą / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Į parduotuvę eikite po vieną, pirkinius planuokite

Turbūt jau esame girdėję tiek Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, tiek visuomenės sveikatos specialistų rekomendacijas apsipirkti iš šeimos vienam, daugiausiai – dviem asmenims ir taip prisidėti prie pirkėjų, esančių prekybos centre vienu metu, skaičiaus mažinimo.

Taip pat rekomenduojama pasirūpinti savo pagyvenusiais tėvais, seneliais ir kaimynais, kad jiems nereikėtų eiti maisto patiems. „Taip sumažinsite jiems riziką užsikrėsti“, – teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Arūnė Eismontė.

Atėję į parduotuvę įsigykite šiek tiek daugiau produktų, kad maisto užtektų kuo ilgesniam laikui. Atsiskaityti už prekes šiuo metu rekomenduojama banko kortele, o ne grynaisiais pinigais. Jeigu tokios galimybės neturite, pinigus dėkite ne kasininkei į ranką, o ant tam skirtos specialios lėkštutės.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kaip elgtis karantino metu
Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kaip elgtis karantino metu

Kantriai laikykitės distancijos

Parduotuvėje laikykitės distancijos, kuri nuo kitų pirkėjų turėtų būti ne mažesnė kaip metras. Šiuo metu prie kasų vietos, kur turi stovėti pirkėjai, daugeliu atvejų jau pažymėtos.

Taip pat galima saugiau pasinaudoti savitarnos kasomis, kur jos yra. „Labai svarbu nesigrūsti ir prie lentynų. Palaukite, kol kitas žmogus išsirinks prekę, ir tik tuomet prieikite patys. Taigi palinkėčiau visiems kantrybėmis – laikykitės atstumo“, – ragino pašnekovė.

Labai naudinga iš anksto susiplanuoti pirkinių krepšelį – ką gaminsite šią savaitę ir kokių produktų reikės.

Be pirštinių nečiupinėkite maisto produktų ar jų pakuočių, jeigu neplanuojate jų įsimesti į vežimėlį ar krepšį. Labai naudinga iš anksto susiplanuoti pirkinių krepšelį – ką gaminsite šią savaitę ir kokių produktų reikės.

Tai ne tik padeda sutaupyti pinigų, nes neprisipirksite, ko jums nereikia, bet ir užtruksite parduotuvėje trumpiau, turėsite mažiau kontaktų su aplinkiniais, nes tiksliai žinosite, ko jums reikia, nesiblaškysite po parduotuvę.

Dėvėkite kaukę ar bent jos pakaitalą

Primygtinai rekomenduojama eiti į parduotuvę dėvint kaukę. Deja, šiuo metu jų gauti taip pat misija neįmanoma, arba jų kaina tokia, kad dauguma, būdami netikri dėl savo finansinės padėties, suabejoja. 15min GYVENIMAS jau rašė, kad kaukes galima pasigaminti ir patiems. Jei neturite jokio varianto, specialistė pataria užsirišti bent skarelę ar šaliką, t. y. neiti į parduotuvę be jokios apsaugos.

„Aišku, skarelės ar šaliko saugumas – šiek tiek iliuzinis, todėl reikia nepamiršti visų kitų saugumo priemonių, bet visgi dabar pripažįstama, kad net ir paprasta skarelė yra geriau negu nieko.

Nebūtinai visi serga koronavirusu, šiuo metu plinta ir elementarios peršalimo ligos, gripas. Todėl taip parodote pagarbą kitiems žmonėms: jeigu šiek tiek sloguojate, kosėjate ar čiaudote, išskiriamas daleles skarelė tikrai sulaikys. O jei kitas šalia nusičiaudo ar nusikosėja, tai taip pat šioks toks barjeras mikroorganizmams patekti į jūsų organizmą“, – aiškino A.Eismontė.

Vida Press nuotr./Namuose pasisiūta medžiaginė kaukė
Vida Press nuotr./Namuose pasisiūta medžiaginė kaukė

Veido apsaugą būtina užsidėti saugioje aplinkoje, t. y. namuose, o ne laiptinėje, lauke ar parduotuvėje. Pirma, dedant kaukę jūsų rankos turi būti idealiai švarios. Antra, viešoje vietoje jau gali sklandyti virusas, kuris gali patekti ant vidinės kaukės pusės.

Tokią skarelę ar šaliką, kaip ir daugkartinę kaukę, galima panaudoti tik vieną kartą. Grįžus iš parduotuvės ar bet kurios kitos viešosios vietos būtina ją skalbti. Šiuo metu nevaikštome į parduotuvę tris kartus per dieną, tad skalbimas neturėtų kelti problemų.

Vienkartinę kaukę ar respiratorių reikėtų iš karto išmesti, tačiau šiuo metu vis pasirodo žinių apie bandymus juos dezinfekuoti. Tiesa, visų jų efektyvumas iki šiol neįrodytas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kiek išgyvena koronavirusas
Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kiek išgyvena koronavirusas

Dezinfekcinis skystis ir pirštinės

Vos prasidėjus karantinui prekybos centrai skelbė, kad šalia maisto produktų vežimėlių ir krepšių galima rasti dezinfekcinio skysčio ir vienkartinių pirštinių. Būtinai jomis pasinaudokite, jei rasite.

Tokių pirštinių taip pat galima ieškoti prie duonos ir daržovių skyrių. Deja, šiais saugos priemonių deficito laikais jų gali ir nebūti, kaip rodo pirkėjų patirtis. Galbūt ir salės darbuotojai nespėja jų papildyti.

Jei prekybos centre neradote vienkartinių pirštinių ir neturite tokių savų, naudokite specialiai šiam tikslui pasiimtas paprastas savo pirštines, o grįžę iš karto jas meskite į skalbinių dėžę, kaip ir vietoj kaukės naudojamos skarelės ar šaliko, kitą kartą jas maukitės tik švarias.

Jeigu taip nutiko, kad neturite jokių pirštinių, jums gali padėti dezinfekcinis skystis. Bet kuriuo atveju verta juo pasinaudoti dezinfekuojant vežimėlio rankeną, o tuomet – rankas. Jau seniai kalbama apie tai, kad ant prekių vežimėlių rankenų knibždėte knibžda įvairių mikroorganizmų.

„Jeigu produktų nėra labai daug, patartina turėti savo maišą, krepšį ar kuprinę. Tuomet nereikės liesti prekių vežimėlio ar krepšio rankenos“, – teigė A.Eismontė.

Ką daryti su pirkinių maišu

Grįžę iš parduotuvės nepamirškite iš karto nusiplauti rankų, net jei iki tol dėvėjote pirštines. Taip pat jas nusiplaukite į savo vietas išdėlioję pirkinius.

Pirkinių maišą iš karto pastatykite į jums patogią vietą, kad daugiau jo nereikėtų perkelti. Tai gali būti plaunama kėdė, spintelė, ar dėžė ant grindų. Ištuštinę maišą, jeigu jis plastikinis, dėl saugumo išmeskite arba kelioms dienoms palikite balkone. Žinia, virusas ilgai neišgyvena ant įvairių paviršių (nuo 4 iki 72 val.), tad po kurio laiko maišelį bus galima vėl panaudoti. Vietą, kurioje stovėjo maišas, gerai išplaukite arba dezinfekuokite.

Kai kurie specialistai pataria nuplauti ir maisto pakuotes, jeigu tai įmanoma, ir tik tuomet jas dėti į šaldytuvą ar spintelę.

Ar dėvėti kaukę lauke?

Nors šiuo metu karantino metas, medikai visgi siūlo neužsidaryti namuose ir būti gryname ore. Tačiau miestų parkuose šiuo metu labai daug žmonių. Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduojama vaikščioti ne didesnėmis grupelėmis nei po du, nebent tai būtų vienos šeimos nariai, bei taip pat dėvėti kaukes.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kaip elgtis parduotuveje
Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kaip elgtis parduotuveje

„Karantino metu rekomenduojama dėvėti kaukes visur, kur yra žmonių. Net jei mes manome, kad atviroje erdvėje mums nesunkiai pavyks išlaikyti rekomenduojamą dviejų metrų atstumą, situacijų būna visokių“, – teigė specialistė.

Lauke plikomis rankomis nereikėtų be reikalo liesti įvairių paviršių. Ypač pavojingi turėklai ir durų rankenos.

Internete galima pamatyti patarimų grįžus iš lauko skalbti ar dezinfekuoti lauko drabužius, tačiau specialistai teigia, kad užtenka juos laikyti kiek atokiau nuo kitų drabužių, nes virusas, kaip jau minėta, po tam tikro laiko žūsta.

Prekybos centrai įpareigoti pasirūpinti saugumu

Taigi, jei laikysitės visų saugumo patarimų, jūsų kelionė į parduotuvę ir apsipirkimas, tikėtina, bus saugus. Juk nesėdėsite namuose alkani. Juolab kad saugumo priemonių imasi ir patys prekybos centrai: kasininkai atitveriami organinio stiklo pertvaromis, jie turėtų dirbti su kaukėmis ir pirštinėmis.

Kasos reguliariai kas keletą valandų dezinfekuojamos, darbuotojais taip pat kas keletą valandų privalo plauti ir dezinfekuoti rankas. Prekybos vietos valomos ir dezinfekuojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius