Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV vyksta naujo kontraceptinio gelio vyrams bandymai

Nueiti nusiprausti, nusiskusti ir pasitepti kontraceptiniu geliu. Šią savaitę kasdienė rutina keičiasi bent dviem JAV poroms, kadangi Vakarų Pakrantėje prasideda pasaulinis vyrų kontraceptinio gelio bandymas.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Šios dvi poros yra pirmosios iš maždaug 420-ties porų visame pasaulyje, galiausiai dalyvausiančių šiame viską keičiančiame vyrų kontraceptinio gelio, tepamo ant peties kartą per dieną, tyrime, rašoma businessinsider.com.

Gelis veikia labai paprastai – jis slopina natūralią vyro testosterono gamybą. Naudojant progestino (nestrono) ir testosterono kombinaciją, preparatas sėklidėse nutraukia normalų hormonų gamybos procesą, dėl to nebegaminama gyvybinga, subrendusi sperma.

„Todėl jis ir veikia – spermai reikia viso sėklidėse esančio testosterono“, - anksčiau „Business Insider“ sakė Dr. Stephanie Page, Vašingtono universiteto medicinos mokyklos profesorė ir vyriausioji tyrimo vadovė.

Gelis, kuris visiškai aktyvus tampa po 8–12 naudojimo savaičių, naudojamas labai paprastai: vieną gelio paspaudimą reikia įtrinti į kiekvieną petį. Mokslininkai pataria gelį naudoti po dušo ir tik po keturių valandų vėl šlapinti tas vietas (nepaisant to, kad gelis susigeria per penkias minutes).

Įtrynus gelį būtina nusiplauti rankas. Taip pat vyrams, pasitepusiems geliu, rekomenduojama vilkėti marškinėlius, jei po to glamonėsis su moterimi arba žais su vaikais, kadangi gelyje yra vyriškų lytinių hormonų.

„Jei vyras ruošiasi lytiniam aktui arba artimam kontaktui, būtina dėvėti drabužius. Arba nusiprausti po dušu“, - sakė Dr. Christina Wang, pagrindinė projekto tyrėja.

Bandymai sukurti reversinę vyriškos kontracepcijos formą, kuri nėra prezervatyvai

Pirmoji pora savo dalyvavimą metus trunkančiame bandyme pradėjo Vašingtono valstijoje praėjusį antradienį. Antroji pora gelį gavo penktadienį Los Andžele, „BioMed“ tyrimų centre, kur dirba Dr. C.Wang. Trečiasis vyras buvo apžiūrėtas Kanzaso universitete ir greitai prisijungs prie bandymo.

Čilėje, Anglijoje, Škotijoje, Kenijoje, Švedijoje ir Italijoje poros taip pat kviečiamos dalyvauti bandyme. Jis vyks bent iki 2021-ųjų, ir kiekviena pora gelį naudoti turės vienerius metus.

Tam yra daugybė priežasčių – biologinės, politinės ir finansinės – dėl kurių komercinė vyriška kontracepcija vis dar nepasistūmėjo į priekį. Viena iš jų – farmacijos kompanijos susitelkė į moterų kontracepcijos tobulinimą, kadangi, kalbant biologiškai, daug paprasčiau blokuoti vieną ar du kiaušinėlius per mėnesį, nei sustabdyti milijonus spermatozoidų, išeinančių iš vyro kūno.

Tačiau kai kurios moterys negali vartoti kontraceptinių tablečių, o kai kurie vyrai nori savo patikimo būdo – nereikalaujančio neatšaukiamos ir brangios vazektomijos – užkirsi kelią nepageidaujamam nėštumui.

„Vyrų kontraceptikų vystymo srities tikslas yra pabandyti sukurti pasirinkimus vyrams ir šeimoms, - „Business Insider“ sakė Dr. S.Page, kuri jau beveik dešimtmetį dirba prie kontracepcijos sprendimų vyrams. – Dauguma moterų negali vartoti kontraceptinių priemonių, ir vyrai nori pasidalinti kontracepcijos našta.“

123RF.com nuotr./Prezervatyvas
123RF.com nuotr./Prezervatyvas

Būtent toks atvejis susijęs su viena pora, pradėjusioje dalyvavimą bandyme praėjusią savaitę. C.Wang sakė, kad jie atkeliavo į jos kliniką Kalifornijoje, kadangi jiems netiko moteriška kontracepcija. S.Page sakė, kad ji asmeniškai atsakė bent 20-čiai susidomėjusių porų Sietle po to, kai pasklido žinia apie Nacionalinio Sveikatos Instituto finansuojamą bandymą.

Vyriškas gelis netrikdo kitų kūno audinių veiklos, esant normaliam testosterono kiekiui, todėl gelis vyrų chemiškai nekastruos – praeityje tai kėlė daug susirūpinimų, vykdant vyriškų kontraceptinių tablečių bandymus.

Mokslininkai jau baigė šešių mėnesių gelio bandymą ir atrado, kad daugiau kaip 9 iš 10 vyrų spermatozoidų kiekis sumažėjo iki „lygio, suderinamo su efektyvia kontracepcija“, sakė S. Page.

Tačiau kol kas naujasis gelis dar nesudomino farmacijos kompanijos, norinčios į rinką įtraukti vyriškas kontracepcijos priemones.

Vyriškoji kontracepcija gali turėti mažiau šalutinių poveikių nei moteriškoji

Kai kurios moterys jau verkšlena socialiniuose tinkluose, koks paprastas ir šalutinio poveikio neturintis bus naujasis vyriškas gelis.

„Ne kartą kentėjau skausmingai įdėtos spiralės iškritimą ir gimdos pradūrimą“, - savo „Twitter“ paskyroje rašė Trisha Kehaulani Watson, - Tačiau taip, vyrams sukurkime kontraceptinį GELĮ. #maleprivilege (#vyrųprivilegija).“

Mokslininkai tikisi, kad gelis turės mažiau šalutinių poveikių už moteriškas kontraceptines tabletes, kurios rinkoje gyvuoja jau beveik 60 metų, ir iki šiol gali padidinti moters krūties ar gimdos kaklelio vėžio, depresijos ir padidėjusio kraujospūdžio riziką.

„Mes tikimės patobulėti, - sakė C.Wang. – Arba bent jau nepablogėti.“ Ankstesni vyriškos kontracepcijos bandymai sulaukė įvairių nuomonių. Pasaulio sveikatos organizacija neseniai anksčiau laiko nutraukė vyriškos kontracepcijos injekcijos bandymą po to, kai dalyviai pasiskundė dėl aknės ir nuotaikų kaitos (abu šie veiksniai yra dažnas moterų kontracepcijos šalutinis poveikis).

Kai mokslininkai pirmą kartą atliko didžiulį moteriškos kontracepcijos tyrimą Puerto Rike 1956-siais, jie labai nesirūpino dėl potencialaus šalutinio poveikio (tuo metu tai buvo pykinimas, galvos svaigimas, galvos skausmai ir kraujo krešuliai). Viena iš priežasčių, kodėl kontracepcija į rinką pateko tik po ketverių metų, buvo faktas, kad „nėštumas moterims vis dar kelią pavojų gyvybei“, - sakė S.Page.

123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės
123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės

Poros, norinčios dalyvauti bandyme, turi atitikti aukštus reikalavimus

Kadangi bandymas trunka daugiau nei metus, dalyvaujančios poros turi būti išbuvusios stabiliuose, įsipareigojusiuose, monogamiškuose santykiuose bent metus iki bandymo pradžios. Vyrų amžius gali būti nuo 18 iki 50, jei tik neturi odos ligų, o moterys tuo tarpu turi būti ne vyresnės kaip 35 metai ir turėti reguliarius ciklus.

Vyrai privalo kasdien rašyti dienoraštį, kada tepasi gelį, ir kas mėnesį atvykti į kliniką pasitikrinti. Vyrai taip pat gali pasirinkti kasdienį priminimą SMS žinute. Tai gali būti labai svarbu bandymo pasisekimui, turint galvoje, kad viena didžiausių moterų kontracepcijos neveikimo priežasčių yra ta, jog sudėtinga prisiminti kartą per dieną išgerti tabletę.

„Žinoma, jei kasdien nesitepsite geliu, jums nepavyks apsisaugoti, lygiai taip pat, jei laiku neišgersite kontraceptinės tabletės“, - sako C.Wang.

Pora taip pat turi žymėti, kada moteris sirgo mėnesinėmis, ir kalendoriuje pažymėti dienas, kada mylėjosi. Be to, visi dalyviai kas kelis mėnesius turės užpildyti klausimynus – taip bus stebima, ar nepasikeitė jų požiūris į kontracepciją, sakė C.Wang.

Nepaisant griežtų bandymo sąlygų – būtinybė dėvėti marškinėlius ar nusiprausti po dušu prieš seksą ir nejaukus sueičių fiksavimas – tyrime dalyvaujančios poros gauna šiokių tokių privalumų. Gelį jos gauna nemokamai, ir dalyvavimas bandyme yra apmokamas.

Jei šis pasaulinis bandymas pavyks, prieš tai, kol Maisto ir Vaistų Administracija leis vyriškai kontracepcijai pasirodyti vaistinių lentynose, tyrimo rezultatus turėtų pakartoti keli tūkstančiai žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius