-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada po pirmo pasimatymo pradėti seksualinius santykius?

Pirmasis pasimatymas pavyko, užsimezgė nauja pažintis. Anksčiau ar vėliau prasideda ir seksualiniai santykiai. Klausimas, kada juos derėtų pradėti?
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Atsakymas į šį klausimą yra labai painus – nuo kelių pasimatymų iki keleto mėnesių nuo tada, kai pradėjote drauge leisti laiką, rašo businessinsider.com.

Viena priežasčių, kodėl sunku nustatyti geriausią laiką, kada pradėti seksualinius santykius, yra ta, kad šiuo konkrečiu klausimu nebuvo atlikta daug tyrimų.

Geras bendravimo lygis ir supratimas, kur eina santykiai, taip pat padeda užtikrinti, kad patirtis bus teigiama.

Keletas tyrimų nagrinėjo porų santykius, kai jos pirmą kartą turėjo lytinių santykių, tačiau tuose juose nurodomi konkretūs pavyzdžiai daugiausia yra koledžo studentų ar susituokusių heteroseksualių porų.

2000-ųjų pradžioje Ilinojaus universiteto komunikacijos profesorė Sandra Metts atliko tyrimą, kad išsiaiškintų, ar emocinis ryšys – ypač pasakymas „aš tave myliu“ prieš pradedant seksą, gali turėti teigiamą poveikį poros santykiams.

Jos tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 300 koledžo studentų, nustatė, kad gali. S.Metts atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad poros, kurios pirmiausia turėjo lytinių santykių ir tik paskui pasakė „aš tave myliu“, vėliau turėjo neigiamos patirties.

S.Metts tyrime buvo pateiktas sąrašas klasikinių žingsnių, kuriuos partneriai turėtų atlikti prieš fiziškai suartėdami, nors tai nėra rodiklis, kada tiksliai reikėtų pradėti intymius santykius. Į minėtą sąrašą įeina ir tokie dalykai, kaip geriau pažinti kitą žmogų, pirmas bučinys, pasirengimas įsipareigoti. Tas emocinis ryšys yra vienas pagrindinių bet kokių santykių elementų, 2015 m. „Business Insider“ yra sakęs psichoterapeutas Toni Colemanas.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Pasak profesorės, geras bendravimo lygis ir supratimas, kur eina santykiai, taip pat padeda užtikrinti, kad patirtis bus teigiama.

Psichoterapeutas iš Kalifornijos Bartonas Goldsmith'as sutiko, kad tai, jog abu žmonės jaučiasi taip pat emociškai, padeda rasti geriausią laiką, kada pradėti intymius santykius.

„Svarbiausia, kad abu sutiktumėte visko neskubinti, – sakė B.Goldsmith'as. – Įsitikinkite, kad kitas jaučiasi patogiai.“

Kitaip tariant, geriau palaukti, kol būdami kartu tikrai jausitės komfortabiliai ir turėsite geresnį įsivaizdavimą, ko kitas žmogus nori iš santykių. Tačiau, kiek tam reikia laiko, priklauso nuo aplinkybių.

Štai ką trys skirtingi tyrėjai sako šia tema.

Užtenka 36 kartu praleistų valandų, kad būtumėte pasirengę.

1 pasiūlymas: susilaikykite kelias savaites

Pasak psichoterapeuto B.Goldsmith'o, užtenka 36 kartu praleistų valandų, kad būtumėte pasirengę. Jo teigimu, tos valandos nebūtinai turi eiti iš eilės. Tai gali būti vakarienė, vėliau kartu praleista savaitgalio popietė ir t. t., tas valandas sumuojant. Daugumai žmonių tai greičiausiai užtruks kelias savaites.

Anot B.Goldsmith'o, jei pora laukia kur kas ilgiau, stiprus noras mylėtis gali pradėti blėsti. Yra duomenų, patvirtinančių jo teiginį, – 2012 m. buvo atliktas seksualinio potraukio tyrimas, kuris nustatė, kad po pradinio santykių etapo lytinis potraukis gali sumažėti.

2 pasiūlymas: susilaikykite kelis mėnesius

Remdamasis kelių tyrimų išvadomis, T.Colemanas siūlo palaukti bent tris mėnesius arba, kai tampa aišku, kad medaus mėnesio fazė jau baigėsi. Pasak jo, tada yra geriausias laikas pradėti mylėtis. Medaus mėnesiu vadinami pirmieji naujų santykių mėnesiai, kai jaučiama ypač didelė trauka ir atrodo, kad asmuo, su kuriuo esate, negali padaryti nieko bloga.

„Pereinate tai ir stovite tvirčiau ant žemės“, – teigė T.Colemanas.

Su tuo nesutinka B.Goldsmith'as. Jis mano, kad laikas po medaus mėnesio yra per vėlus.

T.Colemanas siūlo palaukti bent tris mėnesius arba, kai tampa aišku, kad medaus mėnesio fazė jau baigėsi.

3 pasiūlymas: susilaikykite iki santuokos

Kai kurių žmonių religiniai įsitikinimai diktuoja, kad jie lytinių santykių turi palaukti, iki susituoks. Tačiau nėra daug mokslinių tyrimų, kaip ši praktika paveikia ilgalaikius santykius.

2010 m. Brighamo Youngo universiteto šeimos gyvenimo mokyklos direktorius Deanas Busby atliko tyrimą, pasak kurio – kuo vėliau su partneriu pradėsite intymų gyvenimą, ypač, jei palauksite iki vedybų, tuo stabilesni ir teikiantys daugiau malonumo bus jūsų santykiai. Tačiau Brighamo Youngo universitetas, kuris finansavo D.Busby tyrimą, priklauso Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčiai, kuri nepalaiko seksualinių santykių už santuokos ribų.

D.Busby tyrimas buvo paremtas ankstesniais tyrimais, įskaitant vieną apžvalginį, kuriame buvo nagrinėjami Šeimos augimo nacionalinės apklausos duomenys. Šios išvados rodo, kad moterims, kurios prieš santuoką turėjo lytinių santykių, grėsė didesnė skyrybų rizika. Tačiau įrodymų, patvirtinančių šį teiginį, yra labai mažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius