Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip šeimoje netapti savo paties elgesio auka

Laikai keičiasi, tačiau ne viena moteris mėgsta pabrėžti, kaip ji šeimoje „aukojasi“. Kaip išlikti savimi patenkintai žmonai ir mamai, portalui ladymail.ru pataria psichologė, trijų vaikų mama Elena Loseva.
Pavargusi moteris
Pavargusi moteris / 123RF.com nuotr.

Būkite savimi, o ne idealia

Priimta galvoti, kad ideali šeima – tai dviejų širdžių su bendra istorija sąjunga. Tokios šeimos galva gerbtinas, orus, o iš laimės šviečianti žmona – būtinai pasidariusi tobulą šukuoseną ir su didžiausiu džiaugsmu ant rankų laikanti dar vieną mažylį.

Tačiau realybė yra visai kitokia – ir ta tobula šukuosena niekada nepavyksta, ir vaikai neklauso, ir jėgų nėra. Moteris, kuri aukojasi šeimai, dar labiau kenčia, kadangi niekaip nepriartėja prie savo tobulo įsivaizduojamo šeimos paveikslo.

Todėl patartina nelyginti savo šeimų su tomis, kurias laikote tobulomis – nebūtina sekti jų pėdomis, jūs paprasčiausiai galite pasidžiaugti bei atkreipti dėmesį, kokiomis ypatingomis savybėmis išsiskiria jūsų namiškiai.

Baikite gyventi norėdama pasirodyti kitiems

Šiuolaikinė mada – šeimos gyvenimas socialinėje erdvėje. Jūs ir troškinį su mažyliu kartu darote, ir pasaulį kartu apkeliauti galite. „Ir kaip jums laiko ir jėgų užtenka“, – klausia vienas po kito, spausdami „patinka“. O nuo to šeimos gyvenimas tik dar dažniau eskaluojamas viešai.

Paklauskite, dėl ko jūs iš tikrųjų taip stengiatės – dėl savo vaikų, visuomenės ovacijų ar savęs? Gal geriau neiti iš proto norint tapti geriausia, bet atrasti harmoniją su savimi ir šeima?

Neieškokite malonumo gailėdamosi savęs

Nepaisant to, kad jūs puikiai susitvarkote su visais namų reikalais, girtis tuo – lyg ir nesame pratę, tačiau štai skųstis mes manome galintys visada ir visur. Ir netgi kai kurie įsigudrina visame tame patirti malonumą. Kai tik kas paklausia, kaip reikalai, taip ir ir užsiveda skundų mašinėlė. Kodėl taip nutinka?

Netgi suvaidintas skundimasis atpalaiduoja ir tuo pačiu paralyžiuoja bet kokias naujas pradžias. Kam gi stengtis, siekti daugiau, jeigu ir taip esate užversta darbais nuo galvos iki kojų? O štai paieškoti kaltų tame labai paprasta ir lengva. Tačiau juk taip ir nelaiminga pasijausti galite labai greitai. Todėl nepasiduokite pagundoms pasiskųsti, kai iš tikrųjų galite pasidžiaugti produktyviai praleista diena.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sąmoningumo technika: 10 žingsnių, kurie pakeis jūsų gyvenimą

Dalinkitės pareigomis

Kas geriausiai žino, kokius produktus pirkti, kiek kiaušinių reikia pusryčiams, kaip išplauti grindis, kada lieti gėles ir kaip padžiauti skalbinius? „Žinoma, kad mama“, – greičiausiai choru išrėžtų namiškiai. Čia ir vėl moterys mėgsta tapti savo paties elgesio aukomis, mazochistiškai ant savo kupros tempdamos visą buitį. Juk iš kitos pusės, kaip malonu būti tai nepakeičiamai, kai viską atlieki tiesiog tobulai.

Ką galite padaryti? Nusiimti namų karalienės karūną nuo galvos ir kiekvienam namiškiui paskirti vieną ar kitą darbą, kadangi buities darbus gali atlikti kiekvienas. Galiausiai taip šeima pereis į kitą funkcionavimo lygmenį, dėl ko visi tapsite tik laimingesni.

Keiskitės kartu su savo šeima

Šeima auga ir keičiasi, vaikai išeina į darželį ar mokyklą, todėl rūpesčio reikia vis mažiau. Kai kurioms moterims yra sunku „persijungti“ nuo šeimos priežiūros ir atrasti naujus dalykus. Todėl atidžiai pažvelkite, kuo gyvenate, nepraleiskite momento tobulėti, siekti, svajoti, būti ir tiesiog atrasti savo kelią, kuriame būsite ne ką mažiau laiminga.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pozicija: jei moteris neturi namų jausmo, tai griauna jos psichiką ir atima energiją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius