Kaip seksas keičiasi po drauge nugyventų 5, 20 ar 40 metų? Poros dalijasi patirtimi

Seksualiniai santykiai ryšio pradžioje dažniausiai primena fejerverkus. Tačiau kai fejerverkai baigiasi, prasideda rutina. Kaip seksas keičiasi bėgant metams ir ar įmanoma po 20 ir daugiau kartu praleistų metų santuokoje džiaugtis puikiu intymiu gyvenimu?
Pora su amžiaus skirtumu
Pora su amžiaus skirtumu / 123RF.com nuotr.

„Mūsų seksualinis potraukis įvairiais gyvenimo tarpais auga arba nyksta, tačiau tai nereiškia, kad keičiasi į blogąją pusę“, – pastebi psichologė ir sekso terapeutė Rachel Needle, rašoma prevention.com.

„Yra daugybė veiksnių, kurie prisideda prie seksualinio atsako“, – sako sekso terapeutė. Tai fizinė sveikata, nerimas, stresas, santykių kokybė. Todėl intymus gyvenimas gali pasiekti aukštumas, vėliau kristi žemyn ir vėl kilti į viršų.

Ir nors kiekvienos poros intymus gyvenimas unikalus, štai kokiomis patirtimis dalijasi poros, kartu nugyvenusios nuo 2 iki 50 ir daugiau metų.

Antrosios vedybų metinės

„Su vyru mes išgyvenome tą fazę, kai pirmais ar antrais santuokos metais mylėdavomės ryte, per pietus ir vakare“, – sako Lisa Mattson. Po dvejų metų sekso gerokai sumažėjo, tačiau jis vis dar buvo jaudinantis.

Sekso terapeutė R.Needle sako, kad nereikia jaudintis, kai po kelerių metų sekso nebėra tiek daug, rečiau mylitės ar viskas vyksta nebe taip intensyviai. Toks procesas yra visiškai normalus, tačiau jeigu stresuosite dėl natūralių pokyčių, galite santykiams tik pakenkti: „Turite suprasti, kad beveik neįmanoma atkurti ir atkartoti tokios pačios aistros, kuri buvo tada, kai įsimylėjote, tačiau tai yra gerai, normalu.“

Penktosios vedybų metinės

Po penkerių metų daugelis porų jau turi vaikų, o jie turi tam tikrą įtaką jūsų intymiam gyvenimui. „Kai šeimoje atsiranda vaikų, intymumas turi būti apibrėžtas iš naujo“, – sako porų ir santykių terapeutė Rebecca Wong. Ji prideda – „santykiai, kurie buvo sukurti dviejų žmonių jiems abiem, dabar turi būti perkurti trims ir daugiau.“

Nieko keisto, kad pirmuosius trejus ar penkerius metus seksualiniai santykiai gali būti ne tokie dažni, kokių norėtumėte.

Suzy Olds sako, kai jos vaikai buvo visai maži, jos seksualinis geismas buvo beveik dingęs, kadangi ji buvo išsekusi, pavargusi ir apsupta darbų, vaikų ir namų rūpesčių „Viskas, apie ką galvodavau, kai atsiguldavau į lovą, kad noriu tiesiog miegoti!“ – sakė S.Olds.

Dešimtosios vedybų metinės

Tai gali būti sudėtingas laikas poros gyvenime – vieniems tai karjeros metas, kitiems tenka pasinerti į vaikų gyvenimą. „Mes su vyru nuolatos vežiojame vaikus iš mokyklos į įvairius būrelius ir grįžtame tik vakare, o tada laukia namų darbai. Jeigu paguldome vaikus apie 21–22 val. – mums pasisekė, tačiau jaučiamės pervargę, tad apie seksą nėra kada galvoti.“

Sekso ekspertai sako, kad intymumui vis tiek turite rasti laiko ir tiesiog nusistatyti laiką, kada tai įvyks, net jeigu galvojate, kad tai mažiau džiugina ar jaudina. Seksas pagal grafiką gal ir skamba neromantiškai, tačiau sutaupysite laiko ir energijos, o aistrai pakurstyti galite išmėginti raštelius ir jaudinančias žinutes.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Dvidešimtosios vedybų metinės

Suaugę vaikai iškeliauja iš namų, todėl tai gali būti puikus metas vėl įžiebti sekso ugnį. „Jeigu per tuos 20 metų jūs rūpinotės santykiais, tuomet naujai atrasta laisvė ir tušti namai gali būti lyg antras medaus mėnuo“, – teigia R.Needle.

Esu ištekėjusi 23 metus, tačiau su paaugliais ir šunimi namuose intymumas nėra toks intymus.

Sekso terapeutė pasakoja apie savo pacientę, kuri, išvykus dukrai iš namų mėgavosi galimybe po ilgų metų vaikščioti nuoga po namus, pasitikti vyrą ir mylėtis kiekviename kambaryje.

Iš kitos pusės, daugelis šeimų turi paauglių, dėl ko atsiranda kitų iššūkių. „Esu ištekėjusi 23 metus, tačiau su paaugliais ir šunimi namuose intymumas nėra toks intymus. Yra tiek planavimo, kad laiko privatumui surasti sunku. Nepaisant visko, mes su vyru kur kas geriau vienas kitą suprantame emociškai ir fiziškai'“, – teigia Susan Peters.

Trisdešimtosios vedybų metinės

Psichoterapeutė Diann Wingert sako, kad šiuo metu didelę įtaką poros santykiams gali padaryti menopauzė: „Aš ištekėjau dar kartą, kai man buvo apie 50. Ir nors tikėjausi, kad mes su vyru namuose vienas kitą persekiosime nuogi, viskas baigėsi tuo, jog priaugau daugiau kaip 15 kilogramų, praradau bet kokį potraukį ir kankinausi nuo karščio priepuolių – taip mane paveikė menopauzė.“

Moteris priduria, kad nereikia nė sakyti, kad jie su vyru buvo išsigandę ir nusivylę, o jų ryšys išties nukentėjo. Ji net negalėjo pagalvoti, kad bus liečiama, sunkiai susitaikė su kūno pokyčiais. Tačiau ilgainiui moteris pradėjo sveikai maitintis, sportuoti, medituoti ir kalbėtis su savo vyrui apie tai, kaip jaučiasi – tai ir buvo raktas į darnius santykius.

„Komunikacija yra svarbiausias dalykas, kai patiri pokyčius, o vyrai yra žymiai atlaidesni sau, palyginti su moterimis, kai jų kūnai keičiasi“, – pastebi psichoterapeutė.

Keturiasdešimtosios vedybų metinės

Šiuo metu jūs arba jūsų partneris galite pradėti svarstyti apie pensiją ar į ją išeiti. Ir nesvarbu, dirbate ar ne, norėdami išlaikyti ryšį miegamajame, turite išlaikyti jį ir kitose srityse – o tam reikia bendrų interesų. Galite kartu sportuoti ar lankyti maisto gaminimo, užsienio kalbos kursus, šokių pamokas.

Vida Press nuotr./Brandi pora
Vida Press nuotr./Brandi pora

„Ilgalaikiai santykiai kenčia ir gali išnykti, jeigu manote, kad viskas vyks autopilotu. Turite įtraukti kažką naujo ir įdomaus, kad santykiai ir toliau vystytųsi bei augtų“, – sako D.Wingert.

Turite įtraukti kažką naujo ir įdomaus, kad santykiai ir toliau vystytųsi bei augtų.

„Mes su Bruce išliekame labai užsiėmę, ir tai padeda mums būti jauniems, susidomėjusiais vienas kitu, mes skaitome knygas vienas kitam garsiai – tai palaiko intymumą“, – sako Steve Smith.

Sekso terapeutė sako, jog poros dažnai patenka į seksualinę rutiną ir renkasi nuspėjamą sekso scenarijų, todėl siūlo pakeisti situaciją, pavyzdžiui, pasitelkti seksualines fantazijas, vaidmenų žaidimus ar įtraukti sekso žaisliukus.

Penkiasdešimtosios metinės

„Po penkiasdešimties metų nebėra limitų – seksas tampa nebe sportu, bet puikiu būdu išlikti jauniems ir artimiems. Nebekreipi dėmesio į tokius dalykus, kaip pilvo raumenys, kurie rūpėjo, kai buvome jaunesni“, – sako Genas ir Helen Banksai. Tokios poros išties įkvepiančios!

„Augdama aš vis prisimenu senelius – šokančius virtuvėje ir besibučiuojančius. Jie susituokę daugiau kaip 60 metų ir yra viena romantiškiausių porų, kurias aš žinau. Jie privertė mane patikėti amžina, tikra ir ilgai trunkančia meile“, – teigė Amanda Ros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius