Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kamuoja mintys apie vyro netektį

Pataria santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Kamuoja mintys apie vyro netektį
Kamuoja mintys apie vyro netektį / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Netektis Nerimas

Su vyru santuokoje gyvename beveik 9 metus, turime du vaikus. Santykiai mūsų tikrai nėra komplikuoti, turime bendrą supratimą apie gyvenimą, bendrų tikslų. Aišku, būna ir pas mus konfliktų, kaip ir visose šeimose, bet ankščiau ar vėliau randame kompromisą. Mane neramina tik vienas dalykas: dažnai save pagaunu galvojant, kas būtų, jei vyras mirtų arba jei išsiskirtume... Galvoju, kaip reikėtų gyventi toliau, auginti vaikus. Kyla minčių ir apie tai, ar sutikčiau kitą žmogų, ar likčiau vieniša. Savo vyrą myliu, jis mane taip pat. Svarstau, iš kur mano galvoje tokios mintys?..

 

Sveiki,

 

Džiaugiuosi, kad turite laimingą šeimą ir laimingą santuoką. Jei sakote, kad esate patenkinta tuo, ką turite, greičiausiai taip ir yra, ir santykiai neturi nieko bendra su jums kylančiomis mintimis.

 

Pamąstymai apie tai, kas būtų, jeigu būtų, yra viena iš mūsų psichikos funkcijų. Vieniem tai išreikšta stipriau, kiti praktiškai neturi tokių minčių, tretiems tai pasireiškia netgi kaip rimtas psichologinis sutrikimas. Visi bauginantys ir nemalonūs ateities scenarijai kyla iš vidinių mūsų baimių, kurių kiekvienas turime pakankamai.

 

Egzistencinės psichologijos atstovai turi terminą „egzistencinis nerimas“, kurį laiko neatsiejama žmogaus, kaip esybės, dalimi. Dirbantieji su dvasinėmis bei energinėmis praktikomis teigia, jog tokios baimės kyla iš žmogaus ego ir kils tol, kol žmogaus sąmonė bus įstrigusi ego konstrukcijoje ir nesuvoks savęs už jo ribų. Bet kokiu atveju ir vieni, ir kiti sutinka, kad bandydami bėgti ir vengti nemalonių patirčių tik pabloginsime situaciją.

 

Turiu įtarimą, kad nesileidžiate šių minčių kryptimi ir niekad netyrinėjote, kas slypi už jų. Taip pat manote, jog kažkokiu būdu išduodate savo vyrą ir meilę jam, dėl ko kyla didesnis ar mažesnis kaltės jausmas. Tokiu būdu tikroji minčių priežastis lieka nematoma ir toliau generuoja nemalonius, su jomis susijusius jausmus.

 

Pirma, ką jums teks padaryti – tai suvokti, kad su jūsų vyru ir meile jam tokios mintys neturi nieko bendra. Šiuo metu jūsų vyras greičiausiai yra jums parama ir saugumo šaltinis gyvenime bei vaikų auginime. Tačiau jūs, sąmoningai ar ne, puikiai jaučiate, kad nieko nėra amžino ir vieną dieną galite jo netekti. Kai mūsų baimės tampa pakankamai didelės, įsijungia intelektas, bandydamas išspręsti pavojų keliančią problemą nepriklausomai nuo to ar šiuo metu ji yra reali ar ne. Tokios mintys tėra būdas pasijusti saugesnei ir iš anksto numatyti galimus scenarijus tuo atveju, jei iš tiesų nutiktų blogiausia.

Minčių apie vyro netektį dažniau kyla toms moterims, kurios turi pakankamai laimingus ir tvirtus santykius. Baimė visko netekti paaštrėja, nes esama situacija per daug maloni ir patogi, kad būtų lengva jos atsisakyti.

 

Greičiausiai daugelyje gyvenimo sferų mėgstate apgalvoti viską iš anksto ir numatyti visus įmanomus variantus. Tokie apmąstymai gali vykti spontaniškai, be didesnių pastangų ir jie skirti tam, kad padėtų eliminuoti netikėtumo galimybę ir jaustis saugiau bei užtikrinčiau. Jūsų aprašytu atveju vyksta lygiai tas pats – jūsų psichika bando numatyti visus įmanomus variantus ir susitaikyti su jais, kad paskui netektų patirti šoko. Minčių apie vyro netektį dažniau kyla toms moterims, kurios turi gan laimingus ir tvirtus santykius. Baimė visko netekti paaštrėja, nes esama situacija per daug maloni ir patogi, kad būtų lengva atsisakyti jos.

 

Rašote, kad tokios mintys kyla gana dažnai. Patarčiau susirasti specialistus, su kuriais galėtumėte padirbėti šiuo klausimu. Nes nevaldomos tokios mintys ilgainiui gali pradėti kišti koją jūsų su vyru santykiams. Jei jaučiate kaltę ar gėdą, kad galvojate tai, ką galvojate, jūsų elgesys vyro atžvilgiu gali tapti neadekvatus ir apsunkinti bendravimą bei konfliktinių situacijų sprendimą.

 

Yra kiek pavojingas metodas atrasti tokių minčių priežastis (galite pasiklysti savo pačios jausmuose bei mintyse ir dar labiau sau pakenkti) – leisti sau iki galo nukeliauti minčių kryptimi ten, kur jos veda, peržiūrėti pačius baisiausius ir bjauriausius scenarijus, nebėgant ir neįsitraukiant į juos. Gali būti, kad tai, ką pamatysite, pasirodys ne taip jau ir baisu ar bent jau suprasite, jog susitvarkysite, kad ir kas nutiktų. Taip pat gali būti, kad aiškiai pamatysite, jog jūsų vyras ir jūsų meilė nėra tiesiogiai susiję su kylančiomis mintimis.

 

Yra dar vienas galimas variantas, kodėl neramina tokios mintys, ir šiuo atveju tai liečia santykius. Ar judu su vyru esate pakankamai emociškai atviri vienas kitam? Ar santykiuose užtenka emocinio intymumo, širdies ryšio, ar galite vienas kitam atsiverti ir išsipasakoti? Emocinio ryšio nebuvimas gali paaštrinti viduje glūdinčias baimes, nes dalis scenarijaus, kurį piešia jūsų mintys, jau išsipildė – tam tikra prasme savo vyro jūs jau neturite. Jei atsakytumėte sau, kad visgi jaučiate tokio artumo trūkumą, pakalbėkite apie tai su vyru ir pradėkite ieškoti būtų (o jų tikrai yra), kaip atkurti ar sukurti iš naujo gilesnį emocinį ryšį.

 

Jei visgi esate pakankamai atviri ir artimi – pasidalykite savo baimėmis su vyru. Nebūtina visko pasakoti tiesiogiai, pasistenkite nesužeisti jo. Galite pradėti pasakydama, kad jis jums labai brangus ir bijote, kad vieną dieną galite netekti, jog nežinote, kaip gyventumėte, jei nebūtų jo šalia. Po truputį sekite jo reakcija ir papasakokite tiek, kiek jaučiate, kad galite, paprašykite jo palaikymo, perleiskite dalį savo baimių jam. Tik atsargiai! Tokie pokalbiai tinka tik toms poroms, kurios turi pakankamai gilų ryšį ir toleranciją vienas kito jausmams bei vidiniam pasauliui. Kitu atveju tai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

 

Jūsų situacija nėra išskirtinė, tačiau jei ji pradeda sunkinti jums gyvenimą, patarčiau paieškoti, kas galėtų jums padėti ir suteiktų daugiau ramybės. Tai gali būti tiek klasikinė psichologija, tiek įvairios praktikos, tarkime, sąmoningas kvėpavimas, judesio terapijos, taiči, cigunas, meditacijos ir kt. Kad ir ką pasirinktumėte, tai jums padės geriau pažinti save ir atrasti tikrąsias minčių priežastis, kurios gali ir nustebinti...

 

Tekstas Silvijos Mažuolienės

 

DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius