Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantino pakoreguotas vestuvių sezonas: kiek porų tuoksis šią vasarą ir ką pataria vedybų planuotoja

Pasaulį ir Lietuvą palietusi naujojo koronaviruso pandemija ir dėl jos šalis sukaustęs karantinas pakeitė daugelio žmonių gyvenimus ir planus. Ne išimtis ir vestuvių sezonas. Lietuvos metrikacijos paslaugų informacinės sistemos duomenimis, artėjantis vestuvių sezonas pagal išankstinių rezervacijų skaičių turėtų beveik nesiskirti nuo praėjusių metų. Tačiau vedybų planuotojai teigia, kad darbo šiemet jiems tikrai mažiau, o karantinas pakoregavo ir daugelio porų planuotą vestuvių šventę: užsienyje gyvenantys lietuviai vestuves nukėlė net į 2022-uosius.
Jaunavedžiai
Jaunavedžiai / 123RF.com nuotr.

Daugiausia porų turėtų susituokti rugpjūtį

„Šalyje įvedus karantiną ir apribojus galimybes organizuoti masinius renginius, pasigirdo kalbų, kad būsimieji jaunavedžiai šią vasarą suplanuotas savo tuoktuves atideda vėlesniems laikams, kai situacija dėl koronaviruso pandemijos aprims. Vis dėlto prieš artėjančią vasarą Registrų centro tvarkomoje Metrikacijos paslaugų informacinėje sistemoje (MEPIS) birželio, liepos ir rugpjūčio savaitgaliams rezervuotų vestuvių skaičiai šių nuogąstavimų nepatvirtina“, – sako Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Pasak jo, tikėtina, kad iš anksto savo gyvenimo šventės datą pasirinkę ir ją rezervavę jaunavedžiai nuosekliai laikosi kruopščiai parengto vestuvių plano, o korekcijas darys paskutinę minutę. Galiausiai, M.Samkaus teigimu, rezervuoti pasirinktą vestuvių datą, kuri daugumai jaunavedžių yra ypatinga, nieko nekainuoja, o iki tos dienos situacija šalyje ir karantino sąlygos taip pat gali pakisti.

Pagal šiandienius duomenis daugiausia porų žiedus sumainyti ketina rugpjūčio 8-ąją – 165 poros, ir 22-ąją – 159 poros.

„Žvelgiant į vestuvių datų rezervacijas, 2020 m. vasaros vestuvių sezonas praktiškai niekuo nesiskirs nuo ankstesnių metų. Šią vasarą, kaip jau įprasta, populiariausios tuoktuvių dienos bus rugpjūčio savaitgaliai.

Pagal šiandienius duomenis daugiausia porų žiedus sumainyti ketina rugpjūčio 8-ąją – 165 poros, ir 22-ąją – 159 poros. Nedaug nuo šių datų atsilieka ir paskutinysis liepos šeštadienis (liepos 25 d.) – tą dieną žiedus sumainyti ketina 129 poros“, – turimus duomenis komentuoja M.Samkus.

123RF.com nuotr./Jaunavedžiai
123RF.com nuotr./Jaunavedžiai

2020-ieji – išties palankūs skaičių mėgėjams. Grįžtant kiek atgal, ypatingiems skaičių deriniams itin patrauklus buvo šių metų vasaris. M.Samkaus teigimu, vasario 20-ąją žiedus sumainė 181 jaunavedžių pora, dar 162 santuokos registruotos vasario 22-ąją. Populiari data buvo ir šv. Valentino diena – šiemet vasario 14-ąją santuokos įžadais apsikeitė 111 porų.

Skaičių žaismas, pašnekovo manymu, galbūt yra viena priežasčių, dėl ko gausaus jaunavedžių skaičiaus šalies metrikacijos skyriai turėtų sulaukti ir birželio 20-ąją – pagal išankstines rezervacijas tą dieną planuoja susituokti 142 poros.

Pernai susituokė apie 21 tūkst. porų

M.Samkus pasakoja, kad praėjusiais metais prieš artėjančią vasarą pagal vestuvių rezervacijas populiariausi buvo du paskutinieji liepos savaitgaliai, tačiau metų pabaigoje paaiškėjo, kad populiariausia vestuvių diena 2019 m. buvo rugpjūčio 17-oji, kai žiedus sumainė 472 poros.

„Jaunavedžiams patrauklūs buvo ir kiti du rugpjūčio savaitgaliai – rugpjūčio 24-ąją Lietuvoje susituokė 456 poros, o rugpjūčio 10 d. – 448.

Iš viso 2019 m. MEPIS, į kurią patenka informacija iš visų šalies metrikacijos skyrių, Lietuvoje užregistruota apie 21 tūkst. santuokų“, – praėjusių metų duomenimis dalijasi M.Samkus ir priduria, kad šiųmetės išankstinės rezervacijos indikuoja, jog ir šiemet daugiausia porų Lietuvoje turėtų susituokti rugpjūtį.

Turimais išankstinių rezervacijų duomenimis, 2020 m. birželiui tuoktuves yra rezervavusios 590 porų, liepai – 665, rugpjūčiui – 746, rugsėjui – 333 poros.

Vestuves nukėlė į 2022-uosius

Nors išankstinių rezervacijų skaičiai, palyginti su praėjusiais metais, ir nepiešia liūdnesnio scenarijaus, vedybų planuotojos Dianos Sugintienės teigimu, karantinas tikrai palietė ir vestuvių verslą. Pasak jos, vestuvių planuotojai šiemet turi mažiau darbo nei praėjusiais metais, nes nemažai porų savo tuoktuvių datas dėl koronaviruso pandemijos ir jos lemto karantino buvo priverstos pakoreguoti.

Tos, kurios gyvena užsienyje, bet šventę planavo rengti Lietuvoje, vestuves nukėlė, kai kurios – iškart į 2022-uosius.

„Sakyčiau, vestuvių verslą karantinas palietė labiausiai, kaip ir visas kitas renginių organizavimo įmones, nes negalimas žmonių susibūrimas. Tiek vedybų planuotojų, tiek renginių vedėjų užimtumas yra kritęs, palyginti su praėjusiais metais.

Kovas, balandis ir gegužė – mėnesiai, kai vestuvės ir šiaip vyksta retai, šiemet, be abejo, jos visos buvo atšauktos arba perkeltos – kiek spėta – dar į šią vasarą, kiek ne – jau į kitus metus.

Poros, gyvenančios Lietuvoje ir savo vestuves suplanavusios vasarą, jų neatšaukė. Tačiau tos, kurios gyvena užsienyje, bet šventę planavo rengti Lietuvoje, vestuves nukėlė, kai kurios – iškart į 2022-uosius.

Šie metai – neaiškūs tiek dėl karantino Lietuvoje, tiek tose šalyse, kuriose poros gyvena, tad negalime taip rizikuoti nei su skrydžių bilietais, nei su svečiais. Kiti metai – irgi dar su klaustuku, be to, po šių metų kitąmet bus bumas. O 2022-aisiais situacija dėl koronaviruso jau turėtų būti aiškesnė, galbūt bus išrasti vaistai, vakcina“, – apie susiklosčiusią situaciją kalba D.Sugintienė.

Jaučia baimę dėl tėvų ir senelių

Dažnu atveju vestuvėse dalyvauja ne tik poros tėvai, bet ir seneliai, o šiuo laikotarpiu būtent šis niuansas kelia nerimą daugeliui savo šventę organizuojančių porų, nes ir dauguma tėvų, ir seneliai patenka į rizikos grupę susirgti koronavirusu.

Aš taip sakyčiau: jeigu jūsų santykiai byra per karantiną, netikėkite tuo.

„Jaunimui be senelių švęsti nesinori, seneliai nenori, kad dėl jų būtų atšaukiama šventė. Baimė yra didžiulė, ypač ją jaučia tie, kurie artimoje aplinkoje susidūrė su koronavirusu, kai dėl jo kažkas sunkiai susirgo ar net numirė. Ir ypač nerimauja tie, kurių tėvai nėra sveiki, o dauguma jų jau patenka į rizikos grupę. Taigi kol kas vasaros šventes palikome, bet kuo tai baigsis – kol kas nežinia, – kokias dilemas sprendžia būsimieji jaunavedžiai, pasakoja vedybų planuotoja.

– Tos poros, kurios gyvena Lietuvoje ir kurių visi draugai čia, o vestuvės numatytos liepos–rugsėjo mėnesiais, manau, viską paliks, kaip suplanuota, su galimybe seneliams eiti arba neiti į vestuves, galiausiai – šventė gali būti keliama į lauką.“

123RF.com nuotr./Jaunavedžiai
123RF.com nuotr./Jaunavedžiai

Karantinas – išbandymas porų santykiams

Nors kai kurios poros buvo priverstos atšaukti savo iš anksto planuojamas vestuves, D.Sugintienės teigimu, atsiranda porų, kurios dabar tiesiog staiga sumano tuoktis.

„Yra ir tokia kategorija. Poros padaro nedideles vestuves su keliais žmonėmis. Bet mano patarimas būtų, jeigu tai nėra iš reikalo, kaip mes sakome, palaukite geresnių laikų, nes vis tiek tuoktis planuojame vieną kartą gyvenime, tai geriau palaukti ir pasidaryti norimą didelę šventę. Ir nuotraukos normaliai su tomis kaukėmis neatrodo, aišku, tai labai įdomi istorija, bet atrodo, lyg vestuvės vyktų per marą“, – sako vedybų planuotoja.

Paklausta, ką mano, ar karantino keliami iššūkiai – ir daug laiko praleista namuose kartu, ir nukeliamos vestuvės net dvejiems metams, nepakenks porų santykiams, D.Sugintienė atvira – pasak jos, ne esmė, kuriam laikui nukeliamos vestuvės, bet klausimas, ar poros atlaikys šį karantiną.

„Mes tam visiškai nebuvome pasiruošę psichologiškai, tie, kurių santykiai nebuvo labai dvasingi, kurie nesimokė, kaip spręsti psichologines problemas, nežinau, kaip jie atlaikys šį išbandymą ir ar išliks kaip poros. Manau, kad karantinas bus tūkstantį kartų didesnė pamoka nei šeimos kursai bažnyčioje“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pasak vedybų planuotojos, savo darbe ir jai teko susidurti, kad karantinas žudo santykius, nes vestuvės, pasak jos, – ir finansiniai dalykai, ir viltys, lūkesčiai, kurie dabar žlunga.

„Šis laikotarpis nėra lengvas, tai milžiniškas išbandymas poroms. Pasaulyje išties skiriasi daug porų. Bet aš taip sakyčiau: jeigu jūsų santykiai byra per karantiną, netikėkite tuo. Palaukite, kol viskas stos į savo vietas, nedarykite skaudžių skubotų sprendimų. Tie, kurie daug dėmesio kreips į santykius, psichologiją, dvasinius dalykus – visa tai atlaikys, o kitiems teks to mokytis“, – nuomone ir patarimais dalijasi D.Sugintienė.

123RF.com nuotr./Pora
123RF.com nuotr./Pora

Rekomenduoja šventę kelti į lauką

Paklausta, ar būsimieji jaunavedžiai kaip nors perdėlioja laukiančią šventę, keičia svečių sąrašus, pašnekovė sako, kad į vasarą vykstančias vestuves jau visi svečiai yra sukviesti, tad tų sąrašų jau nebesumažinsi, nebent svečiai gyvena užsienyje ir negalės atvykti, ypač, jei atvykstantiems į šalį bus taikoma dviejų savaičių saviizoliacija.

Kaip sprendimą šioje situacijoje D.Sugintienė mato šventę iš vidaus perkelti į atvirą erdvę.

Dabar toks metas, kad išminties turi būti daugiau nei emocijų.

„Pagrindinis bandymas bus viską kelti į lauką. Net jei bus atšauktas karantinas, mano rekomendacija būtų vienareikšmiškai šventę daryti lauke, nes niekada nežinai, kur dar kas išlįs. Jau geriau, esant reikalui, paaukoti tūkstantį eurų palapinei, nes gali atidaryti jos šonus, bet riziką sumažinti už milijoną.

Ir, aišku, reikėtų nuomotis daugiau stalų, kad prie stalo sėdėtų kuo mažiau žmonių, – patarimais dalijasi vedybų planuotoja.

– Mes visi pakabinti ant klaustuko, nežinome, kaip galiausiai viskas bus. Dabar toks metas, kad išminties turi būti daugiau nei emocijų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius