Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutinka, kai moterys per dažnai sako „atsiprašau“?

Ar esate iš tų žmonių, kurie nuolat kartoja žodį „atsiprašau“? Net ir tada, kai nesate dėl kažko kalti?
Apgailestaujanti moteris.
Apgailestaujanti moteris. / 123RF.com nuotr.

2010-aisiais žurnale „Psychological Science“ spausdintas tyrimas turi teoriją: moterys turi žemesnę taip vadinamo „įžeidžiančio elgesio ribą“. Tai reiškia, kad jos jaučia, jog turėtų atsiprašinėti už situacijas, nereikalaujančias atsiprašymo; kasdienes situacijas, pavyzdžiui, prašant padidinti atlyginimą arba paduoti druskos. Kartais atsiprašinėja norėdamos išvengti ar užbaigti konfliktą, rašo thespiritscience.net.

Pateikiame keletą priežasčių, dėl kurių reikėtų persvarstyti žodžio „atsiprašau“ vartojimą bei vartoti jį rečiau:

Per dažnai sakant šį žodį nuvertiname jį. Sakant „atsiprašau“ per lengvai ar per dažnai arba už tai, dėl ko nesate kalta, paverčiate šį žodį nereikšmingu. Nuoširdus atsiprašymas yra labai stiprus, tačiau per dažnai sakant ir girdint šį žodelį, jis tampa bereikšmis. Atsiprašykite, kai išties svarbu, o ne iš įsitikinimo, jog nemandagu turėti nuomonę ar jums reikia kažkieno pagalbos. Vartokite šį žodį pagal paskirtį.

Ne tik šis žodis praranda vertę, tačiau per dažnai jį kartodami nuvertiname ir save! Atsiprašinėdama tada, kai to atsiprašymo net nereikia, kitiems asmenims netiesiogiai pasakote, jog jie verti daugiau už mus; tai rodo žemą jūsų savivertę.

Jūs esate čia ne tam, kad atsiprašinėtumėte už kitus žmones. Tikrai nėra nieko blogo būti pakankamai užtikrinta ir neatsiprašinėti už kitų klaidas. Jei kažkas autobuse užmina jums ant kojos ar atsitrenkia į jus – neatsiprašinėkite, tai ne jūsų kaltė! Liaukitės save nuvertinti.

Nevartokite žodžio „atsiprašau“, norėdama sutvarkyti situaciją ar išspręsti konfliktą – tai neveikia. Kartais būtina pavartoti šį žodį norint užbaigti ginčą ar neiškelti scenos, tačiau turėtumėme rasti problemos sprendimą. Vengiant tai padaryti, viskas tik užsitęsia ir išlenda vėliau. O jei nuoširdžiai nesigailite, jus tai taip pat erzins.

„Atsiprašau“ taip pat nuskamba, kai manipuliuojate situacijomis, ypač norėdama išvengti kažkokių temų, pavyzdžiui: „Juk atsiprašiau, ko dar iš manęs nori?“. Dažniausiai tai labai silpnas ir nenuoširdus atsiprašymas, pasitelkiamas norint išvengti nepageidautinos baigties; jis neišsprendžia problemos.

Jei esate asmuo, nuolat kartojantis „atsiprašau“, galiausiai gausite nekompetentingo, į klaidas linkusio žmogaus etiketę. Tai paveiks jūsų savivertę; kuo daugiau kažką kartosite, tuo labiau tapsite į tai panaši!

Tad ką galėtumėme sakyti vietoje „atsiprašau“?

  • „Atleiskite“
  • „Ačiū“
  • „Kaip gaila“
  • „Apgailestauju“
  • Nieko nesakykite, visa žinantis žvilgsnis pasako viską!
  • „Kaip nepasisekė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius