Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra emocinė neištikimybė ir kodėl ji tokia pavojinga: pasitikrinkite santykius

Iš pradžių tai atrodo paprasta ir nekalta draugystė. Jūs bendraujate su žmogumi apie tai, kas jums įdomu ir malonu, dalinatės patyrimais ir problemomis, užsiimate džiuginančia veikla. Tačiau vieną vakarą it perkūnas iš giedro dangaus jums smogia suvokimas, kad mieliau susirašinėjate su „tik“ draugu ar drauge, nei leidžiate laiką su vyru ar žmona. Toks ryšys pradeda gadinti santykius su pastoviu partneriu ar partnere, rašoma lifehacker.ru.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Ką galima laikyti emocine neištikimybe

Emocinė neištikimybė nutinka tuomet, kada žmogus kuria rimtus santykius, tačiau didžiąją savo laiko, energijos ir jausmų dalį atiduoda kitam asmeniui, o ne savo partneriui. Su tokiu „draugu“ jis dalinasi slaptomis mintimis, į jį kreipiasi palaikymo, pagalbos, emocinės šilumos. Kitaip tariant, žmogus ieško emocijų kažkur kitur, o ne kuriamuose santykiuose su savo partneriu.

45 proc. vyrų ir 35 proc. moterų prisipažino, kad savo partneriams buvo emociškai neištikimi. Kaip suprasti, ar esate vienas iš jų? Štai kokius ženklus pateikia verywellmind.com straipsnyje What You Need to Know About Emotional Affairs:

  • Jūs atitolote nuo savo partnerio/sutuoktinio. Jums sunku su juo kalbėtis apie ką nors, išskyrus neesminius kasdienius buitinius dalykus.
  • Jūs visą laiką galvojate apie savo draugą ir negalite sulaukti susitikimo su juo.
  • Jūs nenorite artumo su savo partneriu – nei emocinio, nei seksualinio.
  • Jūs praleidžiate gerokai mažiau laiko kartu nei anksčiau.
  • Jūs dalinatės savo mintimis, jausmais ir potyriais su draugu, o ne su savo partneriu.
  • Jūs ieškote preteksto pradžiuginti savo draugą, ką nors jam padovanoti.
  • Jums atrodo, kad draugas jus supranta geriau nei partneris.
  • Jūs noriau laiką leidžiate su draugu, nei su žmona ar vyru.
  • Jūs laikote šią draugystę paslaptyje, nepasakojate antrajai pusei, apie ką bendraujate, kalbatės, slepiate, kad susitikinėjate ir stengiatės išvis neminėti šių santykių.
  • Jūs jaučiate potraukį savo draugui.
  • Jūs dažnai pykstatės su savo partneriu dėl santykių su draugu.

O štai požymiai, kad jūsų antroji pusė emociškai jus išduoda:

  • Jis vengia jūsų, yra atitolęs, dažnai jus kritikuoja.
  • Jis tapo užsidaręs, slepia telefoną, uždaro kompiuterio ekraną, jeigu netikėtai įėjote į kambarį.
  • Jis staiga pradėjo kažkuo domėtis, susirado pomėgių.
  • Jis sako, kad su draugu/drauge dirba prie kokio nors projekto ir jiems reikia papildomo laiko jį įgyvendinti.
  • Jis nuolat kalba apie savo draugą/draugę.
  • Nors jūs įprastai nepavydite, jaučiate, kad kažkas ne taip.
  • Kai bandote išsiaiškinti ir aptarti situaciją, antroji pusė elgiasi priešiškai, puola jus ir stengiasi apkaltinti.

Tarp platoniškos draugystės ir emocinės neištikimybės yra keletas svarbių skirtumų. Neištikimybė prasideda tuomet, kada „draugas“ tampa artimesnis nei sutuoktinis ar partneris, kada atsiranda paslapčių ir kada tarp vadinamųjų draugų iškyla seksualinė trauka.

Žmogus ieško emocijų kažkur kitur, o ne kuriamuose santykiuose su savo partneriu.

123RF.com nuotr./Įsimylėjėliai
123RF.com nuotr./Įsimylėjėliai

Kodėl emocinė neištikimybė yra pavojinga

Daugelis mano, kad toks ryšys nieko baisaus – juk tai ne seksas, vadinasi, jokios neištikimybės išvis nėra. Tačiau tai netiesa.

  • Emocinis artumas – tai tik preliudija

Psichologai ir santykių konsultantai kalba, kad toks emocinis ryšys taip pat yra tam tikra išdavystė, kad ir be sekso. Taip yra dėl to, kad tokia tiesiog draugystė gali užsibaigti intymumu. Tarp dviejų žmonių, kurie tapo taip artimi emociškai, greičiausiai yra seksualinis potraukis.

  • Emocinė neištikimybė suteikia skausmo ir atveda prie skyrybų

Tokie emociniai išdavikai dažniausiai nejaučia kaltės jausmo, nors jų sutuoktiniai ar partneriai galvojai priešingai. Kaip rašoma Daily Mail straipsnyje, artimas emocinis ryšys su kitu žmogumi yra toks pat skaudinantis, kaip ir seksas. Tiesa, toks požiūris priklauso ir nuo lyties. Štai mokslininkai atlikę tyrimą išsiaiškino, kad moteris labiau gąsdina emocinė partnerio išdavystė, o vyrus – fizinė.

Bet kuriuo atveju, abi lytys jaučiasi apgautos ir išduotos todėl, kad artimi žmonės nuo jų slepia svarbią savo gyvenimo dalį, o melas ir paslaptys griauna pasitikėjimą vienas kitu ir kenkia santykiams. Visa tai veda prie skyrybų.

Emocinė neištikimybė kenkia visiems situacijos dalyviams

Draugas, kuris yra įtrauktas į emocinės neištikimybės trikampį, taip pat turi jausmus. Na, o emocinis apgavikas tam tikra prasme jį „maitina“ viltimi, kad galbūt jie kada nors bus kartu ir tą viltį vis pakursto: šiltomis žinutėmis, buvimu kartu, susitikimais ar pasivaikščiojimais, tarsi netyčiniais prisilietimais.

Visgi, tuo pačiu jis nesiruošia plėtoti tų santykių, nevadina to, kas vyksta, romanu ir negalvoja palikti savo šeimos. Tai reiškia, kad „tiesiog draugas“ yra įstumtas į keistą, nepatogią ir žeminančią padėtį, o tai labai skaudina.

Be to, pats neištikimasis kenčia, kadangi jis yra verčiamas slėpti ir užgniaužti savo jausmus, meluoti, išsisukinėti ir plėšytis tarp dviejų jam artimų žmonių.

Ką daryti, jeigu jūs esate emocinis išdavikas

  • Išsiaiškinkite priežastis

Gali būti, kad jums neužtenka rūpesčio, palaikymo ir dėmesio. Galbūt jūsų sutuoktinis arba partneris su jumis praleidžia nepakankamai laiko kartu, pamiršo jus pagirti, pasakyti komplimentą, nuolat kritikuoja, nesidomi jūsų gyvenimu.

Tikėtina, kad jūs trokštate stiprių emocijų, sukrečiančių nuotykių. O nutinka ir taip, kad tarp jūsų su partneriu jau seniai išnyko meilė, šiluma, ir santykiai priėjo liepto galą, tik dar bijote sau tai pripažinti. Kad ir kokios būtų išvados, pasistenkite suvokti, kodėl pradėjote ieškoti emocinio palaikymo ne šeimoje, bet kituose žmonėse.

  • Supraskite, kad neištikimybė gadina jūsų santykius

Savo energiją, prieraišumą ir meilę jūs atiduodate kitam žmogui, taip pat apgaudinėjate savo partnerį ir tolstate nuo jo. Tai skaudina ir kankina visus meilės trikampio dalyvius bei gali pasibaigti skyrybomis.

  • Pasikalbėkite su savo antrąja puse

Aptarkite priežastis, kodėl nutiko taip, kad emocišikai prisirišote prie kito žmogaus, o savo sutuoktinį atstūmėte. Pavyzdžiui, jums trūko palaikymo, dėmesio laiko. Pabandykite pasikalbėti ir išsiaiškinti, ką galite padaryti, kad sustiprintumėte santuoką.

Pasistenkite suvokti, kodėl pradėjote ieškoti emocinio palaikymo ne šeimoje, bet kituose žmonėse.

  • Nuspręskite, ką darysite su „draugyste“

Būkite atviri su savimi ir pagalvokite, ar pavyks tokius santykius išlaikyti tik draugystės lygmenyje. Jeigu ne, turite suprasti, kad santykius teks nutraukti ir kuo skubiau. Paaiškinkite draugui ar draugei, kad jūsų sąjunga kenkia santykiams su vyru ar žmona ir jūs turite priimti sprendimą. Pasistenkite atsiriboti nuo savo draugo ir susitelkti į ilgalaikį partnerį.

Fotolia nuotr./Pora miegamajame.
Fotolia nuotr./Pora miegamajame.
  • Užpildykite tuštumą

Kartais platoniška neištikimybė atsiranda tada, kai trūksta džiaugsmingų ir ryškių teigiamų emocijų. Pagalvokite, kur dar, išskyrus santykius su draugu, jūs galite jų gauti. Gali būti, kad tereikia perplanuoti savo kasdienę veiklą ir susirasti mėgstamų užsiėmimų, daugiau keliauti, sportuoti ar kurti, kad atrastumėte save ir sustiprintumėte santykius.

  • Kreipkitės pagalbos

Jeigu matote, kad su situacija nepavyksta susitvarkyti, tačiau norite išsaugoti santykius su ilgalaikiu partneriu, kreipkitės į šeimos psichoterapeutą.

Kaip apsaugoti santykius nuo emocinės neištikimybės?

Kai kurie šeimos konsultantai yra gana kategoriški šiuo klausimu, rašoma knygoje Emotional Infidelity: How to Affair-Proof Your Marriage and 10 Other Secrets to a Great Relationship. Jie mano, kad santuokoje reikia vengti bet kokių kontaktų su priešingos lyties asmenimis ir tai bus neištikimybės profilaktika.

Tačiau toks požiūris skatina nepasitikėjimą vienas kitu ir suvaržo laisvę, todėl tokių santykių negalima vadinti laisvais ir lygiateisiais. Be to, siekis izoliuoti partnerį nuo bendravimo su draugais – jau emocinis smurtas. Sveikais santykiais galima pavadinti tuos, kurie yra kuriami remiantis draugyste, pasitikėjimu ir tarpusavio pagarba vienas kitam, o tai jau savaime saugo nuo neištikimybės.

  • Praleiskite daugiau laiko kartu

Eikite į pasimatymus, restoraną, kiną, teatrą ar tiesiog mėgaukitės ilgais pasivaikščiojimais. Išnaudokite bet kokią galimybę, kad pabūtumėte kartu.

  • Kalbėkite apie tai, kas jus jaudina

Nekaupkite nuoskaudų, įtūžio ar susierzinimo. Nesitikėkite, kad partneris pats supras, kodėl esate nepatenkinti. Kalbėkite apie savo jausmus, aptarkite tai, kas jums nepatinka, stenkitės surasti sprendimą. Jeigu jus įskaudino, pasakė kažką nemalonaus ar suteikė skausmo, nepamirškite atsiprašyti ir aptarti to, kas įvyko.

  • Kalbėkite vienas su kitu kuo daugiau

Ne tik apie buitinius klausimus, pirkinius ar sąskaitas, bet ir apie tai, kas jus domina bei džiugina: filmai, knygos, serialai, kultūriniai ir politiniai įvykiai ir begalė kitų dalykų. Ir žinoma, dalinkitės savo jausmais ir patyrimais.

  • Palaikykite vienas kitą

Būtinai raskite laiko išklausyti artimą žmogų, jį pradžiuginti, pasakyti, kad jį mylite ir juo tikite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius