Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias savybes pasąmoningai laikome seksualiai patraukliomis?

Kaip mes renkamės partnerį? O gal išsirenka mus? Kokiais kriterijais vadovaujamės? Kaip teigia neurofiziologas Ericas Haseltine'as, jų yra ne vienas.
Daili moteris
Daili moteris / Fotolia nuotr.

Daugelis tyrimų atskleidžia tai, kad nors mes ir žinome, kokį žmogų norime matyti šalia savęs, tačiau dažnai negalime paaiškinti, kodėl išsirinkome būtent jį, rašoma psychologies.ru.

Kokie tie pasąmoniniai seksualiniai ženklai ir signalai?

Kūno ir veido simetrija

Dešinė ir kairė mūsų veido ir kūno pusė nėra it veidrodinis atspindys. Natūralu, kad nesame tobulai simetriški, mat pati gamta mus padaro tam tikra prasme netobulais. Tačiau tiesa ir ta, kad moterys ir vyrai kur kas patrauklesniais laiko žmones, kurie yra simetriški, mat tai nesąmoningai asocijuojasi su gerais genais, sveikata ir vaisingumu.

Asmenybė

Eksperimentai atskleidė, kad uoslė mums padeda nustatyti tam tikras dominuojančias kito žmogaus savybes, pavyzdžiui, tai, kad jis yra ekstravertas. Visgi nepavyko nustatyti, kokie būtent kvapai išduoda vienas ar kitas savybes.

Sveikatos būklė

Kalbama apie vidines ligas, kurios neturi jokio kvapo. Paskutiniais duomenimis, žmonės gali jausti, kad kitą žmogų kamuoja bakterinė infekcija. Tikinama, kad žmonės, kaip ir gyvūnai, jaučia sergančius „gentainius“ ir jų vengia.

Genetiniai skirtumai

Prakaitas ir seilės perteikia tai, kaip kito žmogaus DNR skiriasi nuo mūsų. Ryškūs DNR skirtumai sumažina palikuonių mirtingumo ir mutacijų riziką, padidina imuniteto atsparumą. Tad bučinys į lūpas yra ne tik sensorinė informacija iš lūpų, liežuvio ir burnos ertmės, bet ir santykių perspektyvos „skonio testas“.

Asmeninių savybių sutapimai

Mokslininkai iš Kembridžo universiteto teigia, kad mus traukia tie, kurie yra į mus panašūs (tai susiję ir su seksualiniais partneriais, ir su draugais.) Kol kas neaišku, ar tai vyksta sąmoningai ar pasąmoningai.

Kaip galite panaudoti šią informaciją?

Savo seksualumo suvokimas yra naudingas kuriant santykius ir šeimą. Nuolat susitikinėjate ne su tais žmonėmis? Tai ženklas apie tai pagalvoti ir padaryti išvadas, kodėl priimate netinkamą sprendimą. Gali būti, kad jūsų smegenys reaguoja į kvapus ar kitus dalykus, kurie būdingi „ne to“ tipo žmonėmis.

Kitas dalykas yra tai, kad mes vertiname „dabar“ labiau nei „vėliau“. Visa tai gali nuvesti į impulsyvų, destruktyvų elgesnį ir atsiliepti persivalgymu, azartiniais žaidimais, gyvenimu į skolą ir daugybe kitų priklausomybių.

Toks „dabar“ ir „griebk, kol gali“ poreikis buvo aktualus prieš daugybę metų, kai žmogaus gyvenimo trukmė buvo kur kas trumpesnė, tačiau dabar toks visur perdėtas požiūris gali kaip tik atnešti problemas, o ne jas išspręsti.

Tais laikais emocinis artumas taip pat nebuvo vertinamas, kadangi gyvenimo kartu esmę sudarė giminės pratęsimas, sveiki palikuoniai, genetinis įvairiapusiškumas. O dabar emocinis suderinamumas – viena svarbiausių gerų santykių jungčių. Štai kodėl labai svarbu suvokti, kad uoslė, skonis ar kvapas mus gali pastūmėti į santykius, kurie nebūtinai bus rojus, ir to suvokimas yra puikus dalykas, norint kurti gilų ryšį.

Kitas psichologas Toddas Shackelfordas, ištyręs daugiau kaip 10 tūkst. vyrų ir moterų iš 37 šalių, tikina, kad kitame žmoguje mus labiausiai traukia skirtingi dalykai, o renkantis partnerį vadovaujamasi tokiais kriterijais kaip meilė, socialinis statusas, emocinis stabilumas, išorinis patrauklumas, šeimos troškimas, intelektas, lengvas bendravimas, bendros vertybės.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad moterims svarbiau socialinis statusas nei romantiniai jausmai. Tai reiškia, kad joms reikia emociškai ir psichologiškai stabilaus, intelektualaus vyro, o išorinis patrauklumas nevaidina rimto vaidmens.

Vyrams gi svarbus fizinis patrauklumas, jaunystė (dėl giminės pratęsimo), moters noras turėti vaikų. Beje, moterys partnerį renkasi kruopščiau, nes nesėkmės atveju praranda daugiau. Psichologas sako, kad atsakyti iki galo į klausimą, kodėl esame su vienu ar kitu žmogumi, yra sudėtinga ir ne visada tas pasirinkimas yra susijęs su biologija, evoliucija ir netgi mūsų pačių sąmoningais troškimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius