Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kuo klitoris panašus į durų skambutį? Šis organas nėra skirtas tik malonumui

Klitoris pirmą kartą mokslinėje literatūroje paminėtas dar 1545 metais. Tuomet manyta, kad šis organas yra susijęs su šlapinimosi fiziologija, tačiau jau 1559 metais italų mokslininkas Realdo Colombo paaiškino, kad klitoris yra skirtas seksualiniam malonumui. Su tuo, beje, sutiko ne visi, tačiau ilgainiui ši nuomonė prigijo.
Mergina.
Mergina. / 123RF.com nuotr.

Iki šiol teigiama, kad tai – vienintelis organas moters kūne, skirtas išskirtinai tik malonumui.

Kad ir kaip būtų keista, tie XVI amžiaus mokslininkai (aišku, daugiausia vyrai), manė, kad tik malonumui skirtų organų negali būti. Jie netgi teigė, kad sveikos moterys klitorio neturėtų turėti, nes jis neturi paskirties. Vėliau, kai mokslas ir mokslininkai vyrai susitaikė su mintimi, kad seksualinis malonumas neprivalo būti susijęs tik su reprodukcija, klitorio paskirtis tapo aiški – orgazmas.

Ir visgi tai yra šiek tiek keista. Klitoris formuojasi panašiai kaip ir varpa, todėl galėtų būti tarsi evoliucinių faktorių „palikimas“, dabar neturintis jokios paskirties. Tarsi vyrų speneliai.

Seksą tyrinėjantis mokslininkas Royus Levinas nusprendė nutraukti paslapties šydą nuo klitorio paskirties. Jis apžvelgė penkiolika 1966–2017 metais darytų tyrimų apie klitorį, jo paskirtį ir anatomiją bei priėjo prie netikėtos išvados – klitoris padeda apvaisinimui. Tik kaip?

R.Levinas yra įsitikinęs, kad klitoris yra tarsi durų skambutis, kurio signalas liepia kūnui pasiruošti apvaisinimui. Taigi, pabudus klitoriui moters organizme prasideda fiziologiniai procesai – aukštyn pasislenka gimdos apačia (taip spermatozoidams suteikiama galimybė išsijudinti, aktyvuoti savo uodegas), pasikeičia reprodukcinio trakto pH, suaktyvėja lubrikacija.

Mokslininko nuomone, šie požymiai rodo, kad klitorio siunčiami signalai perduoda kitoms lytinės sistemos grandims pasiruošti ne malonumui, o būtent apvaisinimui.

Taigi, pasak R.Levino, klitoris yra skirtas ne tik malonumui, bet ir reprodukcijai. „Visi šie pokyčiai genitalijose kuria palankias sąlygas sėkmingam apvaisinimui. Ši praktinė klitorio funkcija dažnai yra nuvertinama“, – teigia mokslininkas.

Ne vienoje Afrikos ir Azijos (ypač, Artimųjų Rytų) šalyje moterų apipjaustymas, kurio metu sužalojamas ar visiškai pašalinamas klitoris, vis dar yra pasitaikanti praktika. Pasak R.Levino, ši procedūra sukelia ne tik didžiulį skausmą ir psichologines kančias, bet ir veikia vaisingumą. Tačiau, žinoma, klitorio ir apvaisinimo ryšį dar būtina tirti išsamiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius