Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kuriama nauja kontracepcijos priemonė, kuri išlaisvins moteris nuo piliulių ir spiralių

Mokslininkai vis ieško būdų, kaip apsaugoti moteris nuo nepageidaujamo nėštumo efektyviau ir paprasčiau. Ateityje, tikėtina, pasirodys pleistras, kuris apsaugos nuo nėštumo iki 6 mėnesių, o jį palaikyti ant odos reikės vos keletą sekundžių.
Kontraceptinės tabletės
Kontraceptinės tabletės / Vida Press nuotr.

Kuriamas kontraceptinis pleistras, kurį dėvėti reikėtų vos kelias sekundes, kad jis būtų efektyvus. Aplikacijos metu, po oda bus implantuotos mikroskopinės adatos ir tam tikrą laiką į organizmą leis kontraceptikus, rašo portalas www.ladbible.com.

Ši priemonė kūnui būtų visiškai saugi, kadangi adatos nekeltų jokio skausmo ir būtų pagamintos iš tokios pačios medžiagos, kaip tirpstančios medicininės siūlės, taigi, atlikusios savo darbą, jos savaime ištirptų.

Šis būdas išlaisvintų moteris nuo būtinybės kasdien gerti kontraceptines tabletes ir potencialiai taptų populiaresnis už spiralę ar implantą, kuriuos įdėti turi gydytojas.

Tiesa, ši priemonė pasirodys dar negreitai. Kol kas tyrimai buvo atlikti tik su pelėmis.

Profesorius Markas Prausnitzas iš Džiordžijos Technologijų Instituto (JAV), sakė: „Yra didelis noras suteikti daugiau ilgalaikės kontracepcijos pasirinkimų. Mūsų tikslas - sukurti ilgalaikės kontracepcijos priemonę, kurią moterys galėtų naudoti pačios – mikroadatų pleistrą, kurį reikia kartą per mėnesį užklijuoti ant odos penkioms sekundėms“.

Ši technologija naudinga ne tik kontraceptiniais sumetimais. Ją taip pat galima būtų naudoti norint saugiai atlikti skiepus.

Žinoma, dar turi būti atlikta daugybė tyrimų, kol pleistras galės būti naudojamas kaip kontracepcijos priemonė. Tačiau mokslininkai užtikrinti, kad ši priemonė pasiteisins.

„Kadangi naudojame gerai veikiantį kontraceptinį hormoną, esame nusiteikę optimistiškai, kad pleistras veiks efektyviai. Taip pat tikimės, kad pleistro naudojimo vietoje odos sudirgimas bus minimalus, tačiau šie lūkesčiai turi būti tikrinami klinikinių bandymų metu.

Norime sumažinti privalomų sveikatos priežiūros intervencijų kiekį. Todėl norime sukurti kontraceptinį pleistrą, veikiantį ilgiau nei vieną mėnesį. Jis reikalingas ypač tose šalyse, kuriose moterys turi ribotą prieigą prie sveikatos priežiūros“, - tęsė M.Prausnitzas.

Pasak jo, kadangi adatos yra labai mažos, kontracepcijos kiekis, kurį galima patalpinti į pleistrą, yra ribotas.

Tyrimą, kurį atlieka M.Prausnitzas ir jo komanda, remia „Family Health International“, kurios atstovas spaudai Gregory's Kopfas sakė:

„Mikroadatų pleistras yra jaudinantis postūmis moterų sveikatos priežiūros srityje. Ši lengvai naudojama ilgalaikės kontracepcijos priemonė leis moterims diskretiškai ir efektyviai kontroliuoti savo vaisingumą, o tai teigiamai paveiks visuomenės sveikatą, sumažins nepageidautino ar neplanuoto nėštumo skaičių“.

Be to, manoma, kad produktas bus pakankamai pigus ir jį galės naudoti ir besivystančių šalių moterys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius