Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mes lygūs. Vizažistas Darius Galankovas: „Makiažas nėra moterų privilegija“

​​​​​​​Įsivaizduokite, į vizažo kėdę sėda klientas vyras. Jam padarius makiažą, kėdė pasukama į veidrodį, ir vizažistas – taip pat vyras su tobulu makiažu ir šukuosena, nupūtęs pudros dulkeles nuo teptuko, paklausia: „Ar gerai?“ Tai – Dariaus Galankovo kasdienybė. Vaikinas sprogdina lyčių stereotipus ir drąsiai sako: „Makiažas nėra moterų privilegija.“
Darius Galankovas (kairėje) ir jo darbas
Darius Galankovas (kairėje) ir jo darbas / Asmeninio archyvo ir Gabrielės Ališauskaitės nuotr.

Darbas pas Agnę Jagelavičiūtę

Makiažu Darius susidomėjo dar paauglystėje. Tuomet priklausė prie neformalių ir alternatyvių subkultūrų, o makiažas buvo saviraiškos priemonė.

Prieš metus stebėdamas „Glam boy“ judėjimą socialiniuose tinkluose nusprendė – jis irgi taip gali! Nerti į makiažo pasaulį giliau paviliojo tai, kad tame pasaulyje daug kūrybinės laisvės ir erdvės augti kaip specialistui. Taigi ilgai nesukęs galvos Darius nusprendė įstoti į M.A.C vizažistų gretas ir šiuo metu dirba „Douglas“ parduotuvėje.

„Visada ėjau koja kojon su grožio pasauliu. Nepamenu, kad vaikystėje būtų buvusi diena, kai mama išeitų iš namų be makiažo ir nesusišukavusi.

Po minėtų maištingų paauglystės eksperimentų sekė mados dizaino studijos, o po to – dar ir stilisto darbas Agnės Jagelavičiūtės įkurtame „StiliuSOS“ ir žurnaluose“, – apie save pasakoja Darius. Jo teigimu, tam tikra prasme grožio pasaulis jį auklėjo, todėl nenuostabu, kad vaikinas dabar jam atiduoda savotišką duoklę.

Klientės dažniau suka pas koleges

Į savo darbą vaikinas žiūri rimtai, o į klientus – su pagarba. Taigi stengiasi kuriozinių situacijų atminty neužlaikyti. Ir vis dėlto viena reakcija, kurios sulaukė iš klientės, tikrai išspaudė jo nuoširdžią šypseną. Tą kartą klientė tarė: „Jūs toks švelnus su garbaus amžiaus moterimis.“

„Kita vertus, man pasidaro liūdna, nes tai tarsi diktuoja, kad „vyras turi būti šiurkštus“, arba „alfa“ stereotipas vis dar įstrigęs kitų galvose“, – kalba Darius. Jis džiaugiasi, kad stereotipiškai mąstančių klientų sutikti beveik nepasitaiko.

„Ačiū aukščiausioms jėgoms ir internetui, kad tik maža dalis klienčių nustemba pamačiusios vaikiną vizažistą, o ir ta pati nuostaba dažniausiai būna teigiama „va, kaip vaikinas gražiai padažo, o aš pati taip negalėjau per ilgą laiką išmokti“ ir pan.“, – teigia jis.

O makiažo paslapčių, akivaizdu, jis gali pamokyti – darbinę uniformą kaip ir kolegos vilkintį vyruką išskiria tobulai atliktas makiažas ir šukuosena.

Stereotipiškai mąstančius tokia išvaizda gali ir šokiruoti, bet pats Darius savo išvaizdos nelaiko ekstravagantiška, juolab kad darbe laikosi tam tikro aprangos kodo, bet jei ir tam tikra prasme išsišoka, tai tikriausiai todėl, kad iki šiol jam svarbi vizuali ekspresija.

Jis prisipažįsta niekuomet nesulaukęs jokios tiesioginės replikos dėl savo išvaizdos, išskyrus, žinoma, komentarus po nuotraukomis ar retsykiais pasitaikančius šnairius žvilgsnius ir apkalbas. „Jos pasireiškia tyliais šnabždesiais už nugaros, o štai komplimentai būna tiesioginiai ir išsakomi man asmeniškai“, – džiaugiasi vizažo meistras.

Vis dėlto būna šiokios tokios diskriminacijos dėl lyties šiame darbe. „Pajaučiu mikroskopinio dydžio engimą, kai dirbu su kolegėmis, nes matau, jog kartais klientams nejauku kreiptis į mane, vaikiną, todėl, matydami kitą pasirinkimą, jie dažniau kreipsis į merginą makiažo meistrę“, – pastebi Darius.

Matau, jog kartais klientams nejauku kreiptis į mane, vaikiną, todėl matydami kitą pasirinkimą jie dažniau kreipsis į merginą makiažo meistrę, – pastebi Darius.

Klientės verčia pasitempti

Didžioji dalis jo klienčių – moterys. Dar neteko dažyti žymių Lietuvos moterų, tačiau yra tekę joms patarti makiažo gudrybių klausimais ir pravesti vieną kitą pamoką, kad makiažą sugebėtų pasidaryti pačios. „Nepasakyčiau, kad jos įnoringos – veikiau sau kelia aukštus reikalavimus“, – teigia jis.

Dažniausiai lietuvės, anot Dariaus, prašo tarpusavyje prieštaraujančių dalykų: natūralumo ir šventiškumo, subtilumo ir dramos, neutralumo ir spalvų ir t. t.

„Gali skambėti, kad dabar burnoju, bet iš tikrųjų džiaugiuosi tokiais metamais iššūkiais, nes jie lavina ne tik makiažo įgūdžius, bet ir vysto kūrybiškumą“, – sako vizažistas.

Net 95 eurų vertės makiažo pagrindas dermatito kamuojamos odos gražiai nepadengs.

Į jo kėdę sėdasi ir vyrai, tiesa, kur kas rečiau nei moterys. „Vyrai, be jokios abejonės, sudaro klientų mažumą ir didžiausia tos mažumos dalis yra jaunikiai, kuriems reikia pamaskuoti paakius ar hipernatūraliai išlyginti veido toną, ar nupešioti liaudyje „minusu“ vadinamus antakius. Makiažas nėra moterų privilegija, nes maskuoti trūkumus yra žmogiška“, – įsitikinęs jis.

Klaidų neapibendrina

Kalbėdamas apie lietuvių makiažo įgūdžius, jis teigia, kad jos (jie) makiažo klaidų beveik nedaro, išskyrus kelias drastiškas išimtis.

„Pirmiausia, makiažas yra įgūdis, ir su laiku gerėja piešta antakių forma ar šešėlių sklaidymas, o antra, jei kam nors ir patinka labai plona juoda linija vietoje antakių, to nedrįstu vadinti klaida, jei tik moteris ar net vyras jaučiasi gerai ir gražiai. Manęs tokie vaizdai, kaip specialisto, neskaudina ir nežeidžia. Galų gale visų finansinė padėtis yra skirtinga, ir galbūt moteris su aptrupėjusiu tušu negali sau leisti iš savo minimalios algos pirkti brangesnio ir netrupančio tušo, todėl sunku skirstyti klaidas“, – kalba jis.

Pagrindine klaida Darius pavadintų įsivaizdavimą, kad tik makiažas ir makiažo pagrindas padaro odą gražia. „Oda būtina rūpintis. Ją drėkinti turi net riebią odą turintys žmonės. Į jos priežiūrą reikėtų investuoti daugiau negu į dekoratyvinę kosmetiką, nes net 95 eurų vertės makiažo pagrindas dermatito kamuojamos odos gražiai nepadengs“, – teigia jis.

Taip pat dažnai, anot jo, galima suklysti perkant spalvinę kosmetiką (šešėlius, lūpdažius, skaistalus) aklai klausant nuomonės lyderių arba draugių patarimų. Visada svarbu, pasak jo, įsijungti kritinio mąstymo mygtuką ir palyginti savo tipą su draugės, ant kurios tas lūpų dažas taip gražiai atrodo. Kitaip tariant, tai, kas gražiai atrodo įdegusiai juodaplaukei, ne visada gražiai atrodo šviesiaodei skandinavei, ir atvirkščiai.

Pats Darius makiažuose dievina spalvas, kontrastingas tekstūras, skirtingus užbaigimus: „Šiaip mane sunku „pasodinti į vieną lentyną“ ir sakyti, kad darau tik tokį ar anokį makiažą.“ Žmonės, anot jo, yra skirtingi, todėl būtų nesąžininga slėpti skirtingų žmonių veido bruožų unikalumą po banaliais makiažo šablonais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Darius Galankovas
Asmeninio archyvo nuotr. /Darius Galankovas

Ragina padauginti blizgučių

Artėjant didžiosios metų šventėms, Darius juokiasi, kad vietoj alkoholio vizažistai per Naujuosius metus leidžia visiems padauginti... blizgučių. Jie gali būti klijuojami ne tik ant akių, bet ir lūpų ar net skruostų šviesą atspindinčios pudros vietose.

„Damos, kurios planuoja vilkėti atviresnes sukneles, turėtų nepamiršti pablizginti raktikaulių, pečių ar kojų, nes tokie elementai gražiai atrodo nuotraukose. Norinčioms atrodyti šventiškai, tačiau bijančioms blizgių tekstūrų – vienas spalvinis akcentas, o tai gali būti ryškios fuksijos atspalvio lūpdažis ir neutralus šešėlis ar mėlynas šešėlis ir neutralios lūpos ir t. t.“, – pataria specialistas.

Ta pati ryškaus akcento tendencija, anot jo, keliauja per visus 2019 metus, todėl vietoje dešimto nude lūpdažio suteikite šansą sodriam rausvam, alyviniam, oranžiniam ar net klasikiniam raudonam lūpdažiui.

„Taip pat ryški artėjanti tendencija yra gotiškai tamsus akių makiažas, kuris gali būti išpildomas taip - padūmavusių akių makiažas ar dramatiškas pravedimas. Per pastaruosius kelerius metus parduotuvės tiesiog lūžta nuo kosmetikos priemonių gausos, todėl kitais metais tvirtas pozicijas užima minimalistinis požiūris į makiažą, ką dar galima pavadinti „no makeup makeup (makiažas be makiažo – 15min past.)“, – teigia jis.


Mes lygūs“ – specialus žurnalistės Kristinos Aržuolaitienės, 2017 m. gavusios „Žiniasklaidos balso“ apdovanojimą Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose, projektas. Jis skaitytojams atskleis temas, kurios visuomenėje skatina lygybę: nepriklausomai nuo lyties, pasirinktos profesijos, seksualinės orientacijos, odos spalvos, socialinės padėties, religijos ar kitų veiksnių, visi esame lygūs.

Galite pasiūlyti kitą projekto pašnekovą? Rašykite el. paštu k.aksamitaite@15min.lt

Visus projekto tekstus rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius