-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Moters dieną kviečia švęsti kitaip: Klaipėdoje vyks nemokamas forumas

Nors Kovo 8-oji įprastai siejama su moterimis, Klaipėdos moterų Rotary klubas ADITĖ kviečia šią dieną pasitikti kitaip! Rotary Moterų Forume, kuris vyks kovo 7 d. Klaipėdoje, bus kalbama ne tiek apie moterų teises, kiek apie būtiną platesnį požiūrį į savęs ir kito pajautą, neginčijamą stereotipinio mąstymo žalą, lyčių pokyčius, iššūkius ir, svarbiausia, apie kitokį lyčių tarpusavio santykių supratimą, pranešė klubas.
Pražydusios tulpės Konstantino Sirvydo skvere
Tulpės (asociatyvinė nuotr.) / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šį Forumą organizuoja Klaipėdos moterų Rotary klubas ADITĖ, finansuoja Lietuvos Rotary bendruomenė, dalyvauja lektoriai, kurių žinios ir patirtis tikrai padės žmogiškuose santykiuose atskleisti naujų dalykų. Kviesime diskutuoti – reta galimybė praplėsti turimą matymą, susidaryti aiškesnę, o gal ir pakeisti savo „tvirtą nuomonę“.

Šiandien svarbiausias dalykas – mokėti išgirsti ir susitarti. Tikime, kad šis Forumas – tai žingsnelis į ateitį ir dėkojame Rotary bendruomenei bei kitiems renginio rėmėjams už galimybę dalintis: visuomenei Forumo programa bus atvira ir nemokama, prašysime tik solidarizuotis ir aukoti Forumo paramos akcijai – Vyrų ir Moterų pagalbos linijoms.

Atėjo laikas tartis

Per pastaruosius 50 metų pasaulyje situacija reikšmingai pasikeitė: atsirado daug naujų įstatymų, tarptautinių normų, užtikrinančių lygias moterų ir vyrų galimybes.

Visgi moterys Lietuvoje dar nėra adekvačiai lygiai atstovaujamos politikoje, tebėra stereotipinis vyriškų ir moteriškų darbų skirstymas ir trečdaliu mažesni moterų atlyginimai už tą patį darbą. Moterys vis dar labiau užkrautos šeimoje. Lietuvos policijos statistika apie smurtą šeimoje teigia, kad absoliuti dauguma nukentėjusių asmenų – moterys (82 proc.), o smurtauja beveik išimtinai vien vyrai (91 proc. visų agresorių). Tai siejama su stereotipinio auklėjimo įtaka, kaip, beje, ir savižudybių statistika, kur vis dar dominuoja vyriškoji dalis. Taigi, kova turbūt dar tęsis ir galime džiaugtis, kad šiandien šiame fronte veikia daugiau aktyvių, brandžių, sėkmingų organizacijų, ir jų darbas yra tikrai labai svarbus.

Tuo pat metu pastebima, kaip atsiveria ir kita lyčių santykių pusė – randasi naujos lytiškumo apraiškos, kurios neturi kultūrinės patirties ir kurių poveikio dar nelabai galime prognozuoti. Kaip sėkmingai suvokti ir priimti jau matomus ir kartais drastiškus lyčių pokyčius – aprangoje, elgsenoje, bendravime, kultūroje? Ar lyčių skirtumai turi likti, ar turime padėti jiems nunykti? Dar niekada neturėjome tiek skirtingų ir kartais viena kitai prieštaraujančių lytiškumo interpretacijų: nuo bendrų tualetų iki vis labiau populiarėjančių įvairaus dvasingumo vyriškumo ir moteriškumo „mokyklų“, kuriose vyrai ir moterys atskirai vieni nuo kitų vėl mokosi būti ... „tikrais vyrais“ ir „tikromis moterimis“!

Vieša diskusija šiais klausimais nėra lengva, nes remiasi individualia patirtimi ir dažnai net neįsisąmonintomis išankstinėmis nuostatomis. Lytiškumo tema dažnai sutinkama gynybiškai, o ne kaip galimybė reflektuoti, tyrinėti, atrasti. Nors, atrodytų, skirtingų lytiškumo traktuočių vis daugėja, jų sekėjai, gal ir vieningi savo „burbule“, bet yra labiau linkę kovoti už savo pasirinkimą nei ieškoti sutarimo.

„Kad galėtume kažką pakeisti, pirmiausia turime įsivardinti ne tik problemas, bet ir jų priežastis, išmokti ne tik diskutuoti, bet ir susitarti. Tą ir kviečiame padaryti IV Rotary Moterų forume: išgirsti įdomius ir autoritetingus skirtingų sričių specialistus, diskutuoti ir tartis dėl naujų sprendimų“, – kviečia organizatoriai.

KONFERENCIJOS PROGRAMA:

vieta: “Ibis Styles Klaipėda Aurora” (Nemuno g. 51, LT 91190, Klaipėda) moderatorė: žurnalistė Agnė Bukartaitė

09:00 - 10:00: dalyvių atvykimas, registracija, kava

I DALIS

10:00 - 10:10 ĮŽANGA. RK ADITĖ Prezidentė DIANA ŠILEIKIENĖ

10:15 - 10:45 1 PRANEŠIMAS: „Lyčių tradicijų ir stereotipų raidos apžvalga”, prof. GINTAUTAS MAŽEIKIS

10:45 - 11:15 „Lygios vyrų ir moterų galimybės Lietuvoje ir pasaulyje: statistika ir tendencijos”

11:15 - 11:45 3 PRANEŠIMAS: „Lyčių stereotipų ir tapatumo problema – ką sako psichologija? gydytojas psichoterapeutas OLEGAS LAPINAS

11:45 - 12:15 TRUMPA DISKUSIJA

II DALIS

13:45 - 14:15 4 PRANEŠIMAS: „Geroji praktika: kaip šiandien kalbėti su vaikais apie lytiškumą?”, psichoterapeutė VILMA MAŽEIKIENĖ, Klaipėdos pedagoginė-psichologinė tarnyba

14:30 - 15:15 5 PRANEŠIMAS: Lyčių tapatumas ir skirtumai neuromokslo požiūriu”, biochemijos mokslų daktarė URTĖ NENIŠKYTĖ

15:30 - 16:30 DISKUSIJA (dalyvauja visi pranešėjai)

17:00 - 18:00 ĮSPŪDŽIAI

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius