Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Narcizai vyrai ir moterys: kuo jie skiriasi?

Maždaug 6 proc. pasaulio gyventojų turi narcisistinį asmenybės sutrikimą. Daugybė tyrimų taip pat parodė, kad šis sutrikimas dažniau pasireiškia vyrams (7,7 proc.) nei moterims (4,8 proc.). Tačiau vyrų ir moterų narcizų elgesys gali skirtis. Pavyzdžiui, daugiau vyrų nei moterų „trolina“ kitus žmones internete, kadangi tai leidžia jiems pasijusti viršesniais už nepažįstamuosius.
Seksualus vyras
Seksualus vyras / Fotolia nuotr.

Visi narcizai turi tam tikrų bruožų. Jie yra apibūdinami kaip žmonės, apie save galvojantys labai didingai, o tai taip pat paslepia jų žemą savivertę. Aplinkiniams jie pateikia išpūstą savęs versiją, ir jie tiki, kad ji yra geresnė už visus kitus aplink, todėl jie linkę su kitais elgtis niekinamai.

Jie domisi tik savimi, o ir kažką padarys tik tada, kai matys, kaip tai išeis jiems į naudą.

J.Klugeris rašo: kadangi visuomenė vis dar yra patriarchalinė, esame labiau linkę toleruoti narcisizmą ir agresyvumą iš vyrų nei iš moterų.

„Tačiau tai, ko narcizai nori iš kitų žmonių, yra skirtinga. Tie skirtumai išaiškėja, kai kalbame apie vyrus ir moteris“, – teigia santuokos ir šeimos terapeutė Margalis Fjelstad. Ji „Business Insider“ sakė, kad paprastai moterys yra narciziškos dėl savo išvaizdos, o vyrams rūpi galia ir valdžia.

„Jei poroje narcizas vyras, paprastai jis smukdo savo partnerę, atimdamas iš jos galią ir taip užtikrindamas, kad ji liks su juo, – sakė M. Fjelstad. – O jei poroje narcizė moteris ir ji nepatenkinta savo partneriu ir nori daugiau, ji tiesiog užmezga romaną ir susiranda galingesnį partnerį.“

Tai paaiškina, kodėl vyrų narcizų yra daugiau.

M. Fjelstad mano, kad taip iš dalies yra dėl to, kad „mes vis dar tikime, kad vyrai yra viršesni“.

„Vyrai turėtų priimti visus pagrindinius sprendimus šeimoje, – sakė moteris, aiškindama, kaip narcizai mąsto, bei apie klaidingą suvokimą, kad vyrai turi priimti visus sprendimus. – Jie turėtų būti namų galva. Mes juos idealizuojame ir darome viršesniais.“

Jeffrey Klugerio knygoje „The Narcissist Next Door“ taip pat gvildenama ši mintis. J.Klugeris rašo: kadangi visuomenė vis dar yra patriarchalinė, esame labiau linkę toleruoti narcisizmą ir agresyvumą iš vyrų nei iš moterų.

Paprastai narcizai nėra žiaurūs – jiems puikiai sekasi kontroliuoti savo emocijas ir manipuliuoti kitais bei priversti juos atrodyti isterikais. Norėdami gauti to, ko nori, jie labiau linkę naudotis protu nei fizine jėga.

Vyrai narcizai geba uždominuoti manipuliacijų ir žaidimų pagalba, o moterys narcizės, norėdamos gauti tai, ko nori, naudojasi savo seksualiniu žavesiu, sakė M. Fjelstad.

Pasak „Psych Central“, taip pat skiriasi vyrų ir moterų narcizų reakciją į įvairius dalykus.

Narcizai susitelkę į pinigus, kadangi jie tiki, kad pinigai suteikia jiems statusą ir viršenybę prieš kitus. Tačiau vyrai stengsis gauti pinigus bet kokiu keliu, įskaitant net vagystę iš savo paties šeimos, o štai moteris labiau domina pinigų – ir nebūtinai savo – leidimas dideliais kiekiais.

Tačiau nepaisant skirtumų, vyrai ir moterys narcizai turi labai daug bendro. 2015-siais Buffalo universiteto tyrimas analizavo per 31-erius metus atliktus tyrimus apie narcisizmą. Nors buvo ir skirtumų, pavyzdžiui, vyrai turėjo daugiau lyderystės ir valdžios bruožų, jie niekuo nesiskyrė tuštybės, susitelkimo į save ir dėmesio ieškojimo atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius