Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Netapkite kliūtimi savo laimei: 3 mitai apie byrančią santuoką

Esame visuomenėje, dėl kurios įtakos formuojasi mūsų mąstymas, nuomonės. Šiais laikais skyrybos tampa gana įprastu dalyku. Formuojasi nuostata, kad nugyventi su vienu žmogumi laimingą gyvenimą yra beveik neįmanoma. Atrodo, jeigu nesisekė sukurti santykių su vienu, antru partneriu, esu pasmerktas vienatvei. Laimė, šeimų konsultantai sako ką kita.
Pora.
Pora. / Shutterstock nuotr.

Mitas: mano nusiteikimą lemia aplinka

Kai kurie žmonės galvoja, kad jų gyvenimą, nuostatas, laimės būseną lemia daugiau aplinka, negu jie patys. Gyvenimo aplinkybės gali smarkiai paveikti mąstymą, tačiau jos neatima vidinės žmogaus laisvės.

Pasaulyje garsus psichoterapeutas Viktoras Franklis (1905–1997) tyrinėjo šį požiūrį, būdamas apgailėtinose sąlygose koncentracijos stovykloje. Šioje stovykloje V.Franklis stebėjo, kiek vidinis žmogaus nusiteikimas ir kiek aplinkybės lemia, ar jis išgyvens, ar ne. Jis priėjo prie išvados, kad net ir sunkiausiomis sąlygomis žmogus gali išlikti kilniadvasis ir gyventi prasmingą gyvenimą, jeigu to nori.

Būdamas su savo likimo draugais, V.Franklis matė, kaip tie kaliniai, kurie prarasdavo viltį, jog kada nors išeis iš stovyklos, susirgdavo ir neišgyvendavo. O tie žmonės, kurie turėjo viltį, svajonę, tikėjo ateitimi, mažiau sirgdavo ir, išgyvenę sunkumus, sugrįžo namo. Psichiatras padarė išvadą, kad ne gyvenimo aplinkybės, o vidinis žmogaus nusiteikimas lemia, kaip jam pavyks įveikti sunkumus ir išlikti.

Kai santykiuose išgyvenama krizė, nereikėtų prarasti vilties, kad niekada jau nebūsiu laimingas su tuo žmogumi. Norint pereiti krizes santykiuose naudinga susitikti su kitais žmonėmis, šeimomis, konsultuotis.

Krizės santykiuose turi paaiškinimą ir sprendimą.

Porų konsultantas ir lektorius Vytautas Jančiauskas savo seminare „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“ parodo klasikines nesutarimų situacijas ir jų priežastis. Per vaidybines situacijas poros pamato save iš šalies. Daugybė porų po seminarų supranta, kad krizės santykiuose turi paaiškinimą ir sprendimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas Jančiauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas Jančiauskas

Išorinės aplinkybės, sunkumai darbe, ligos, neigiama patirtis vaikystėje nereiškia, kad gyvenimas ir santykiai yra beviltiški. Nors mūsų nuostatoms įtaką daro aplinka, bet tik mes patys atsakome už savo nusiteikimą, vidinę būseną ir viltį, kad įmanoma išsaugoti santuoką, gyvenimo prasmę esant sudėtingoms aplinkybėms.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skyrybų bumas: kodėl nutrūksta ne pirma santuoka? Geštalto terapeutės komentaras

Mitas: žmonės negali keistis

Tikintys šiuo mitu galvoja, jeigu sutuoktinis ilgus metus elgėsi vienaip, tai jis ir toliau taip elgsis. Pavyzdžiui, vyras galvoja, jeigu žmona 15 metų neatsakingai elgėsi su pinigais, ji ir toliau tai darys. Vyras, kuris santuokoje buvo neištikimas, ir vėliau bus neištikimas.

Jeigu žmogus laikosi šio mito, jį persekios beviltiškumo jausmas, užuot ieškojus galimo problemos sprendimo. Daugybė žmonių yra padarę esminių pokyčių gyvenime ir pakeitę įpročius, kuriuos kartojo ilgus metus. Vieni metė rūkyti po dvidešimtie rūkymo metų, kiti nustojo gerti būdami keturiasdešimties.

Kiek biografijų galima perskaityti artimiausioje bibliotekoje, kai po daugelio metų žmogus radikaliai pakeitė savo elgsenos modelį! Vienas iš jų – Charlesas Colsonas, Votergeito skandalo dalyvis, gailėjęsis dėl savo nusikalstamų veiksmų, vėliau įkūrė dvasinės pagalbos kaliniams agentūrą. Ne kiekvienas alkoholikas taps negeriančiu, bet būtų absurdiška sakyti, jog visi alkoholikai gers iki paskutinės savo gyvenimo dienos.

Mitas: esama beviltiškų santuokų ir manoji – viena iš jų

„Manoji santuoka beviltiška, jos neįmanoma sulipdyti, niekas negali padėti“ – tai dar vienas mitas. Šeimų konsultantas Gary Chapmanas buvo sutikęs tokių porų, kurios atkūrė darnius santykius, nors prieš tai galvojo, kad tai neįmanoma.

G.Chapmanas sako, kad visada yra viltis ir įmanoma išsaugoti santuoką net jei vyras yra alkoholikas ar smurtaujantis. Savo knygoje „Santykių keliai ir klystkeliai“ jis atskleidžia, kokias klaidas daro moterys, gyvenančios su alkoholiku, smurtaujančiu, neištikimu sutuoktiniu ir kaip santykiai pasikeičia, kai moterys supranta savo klaidas.

G.Chapmanas pasakoja istoriją iš savo darbo patirties, kai konsultuotis atėjo vyro sumušta moteris. Konsultacijų metu sustiprėjo moters savigarba, ji išdrįso gyventi atskirai nuo vyro. Sutuoktinis, norėdamas susigrąžinti žmoną, buvo priverstas lankytis anoniminių smurtaujančių vyrų grupėje bei psichologo konsultacijose. Po metų, bendradarbiaujant su šeimų konsultantu, pora vėl gyveno kartu, o vyras jau daug metų nekelia rankos prieš savo žmoną.

Būtų absurdiška sakyti, jog visi alkoholikai gers iki paskutinės savo gyvenimo dienos.

Ne visi smurtaujantys sutuoktiniai liausis smurtavę, ne visos santuokos, esančios ant skyrybų ribos, jų išvengs, bet žmogus savo pastangomis bei aplinkinių pagalbos dėka gali pasiekti neįtikėtinų rezultatų asmeniniame ir šeimos gyvenime.

G.Chapmanas drąsina žmones, patiriančius krizes, neužsidaryti baimėje ir neviltyje, bet ieškoti kitų žmonių pagalbos. Porų atsiliepimai apie V.Jančiausko seminarą „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“ rodo, kad įmanoma atkurti santykius. Ir jūs galite atrasti reikiamą atsakymą, sprendimą jo ieškodami.

„Nesu tiek naivus, kad sakyčiau, jog skyrybas galima ištrinti iš žmonių gyvenimo. Vis dėl to sakau, kad tai turėtų būti paskutinis iš visų galimų pasirinkimų. Prieš tai turėtų būti dedamos visos įmanomos pastangos nesutarimams sutaikyti, ginčams ir problemoms išspręsti“, – rašo G.Chapmanas.

Parengė blog.apiesantykiuskitaip.lt svetainė pagal G.Chapmano knygą „Santykių keliai ir klystkeliai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius