Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 27

O.Lapinas – apie 3 ilgalaikių santykių komponentus: kaip atgaivinti aistrą poroje

Kai įsimylime, visada tikime, kad su savo partneriu gyvensime ilgai ir laimingai, tačiau ilgainiui aistra kažkur išnyksta, o anksčiau dievinamas partneris pradeda erzinti ar skaudinti. Kodėl taip nutinka ir ką daryti, nuotolinėje paskaitoje paaiškino psichiatras psichoterapeutas Olegas Lapinas.
Nelaiminga pora
Nelaiminga pora / Vida Press nuotr.

Ar gali žmogus tapti varškėčiu mano lėkštėje

Paskaitoje, kurią organizavo psichologijoscentras.eu, lektorius pabrėžė, kad kalbant apie santykius labai dažnai skamba tokie patarimai, kaip atgaivinti aistrą, susigrąžinti meilę, žaismingumą ir pan. Dažnai įsivaizduojame, kad galime paveikti kito žmogaus valią ir jausmus, tačiau žmogiški santykiai yra sudėtingesni ir skiriasi nuo mūsų santykio, tarkime, su varškėčiu.

„Įsivaizduokite, kad jūsų lėkštėje – jums patinkantis varškėtis. Jūs bandote dėti jį į burną, bet jis išslysta. Tuomet prispaudžiate jį peiliu ir šakute – jau geriau. Galiausiai po tam tikrų pastangų jis atsiduria jūsų burnoje. Tikslas, dėl kurio stengėtės, gali būti alkis arba tiesiog noras patirti malonumą. Tiesa, šis santykis šiek tiek apsunkintas, nes varškėtis slidus. Taigi, net ir maistas, kad atsidurtų mumyse, reikalauja mūsų pastangų.

Kalbant apie santykius, neužtenka panaudoti tam tikrus įrankius, kad kitas žmogus taptų mūsų dalimi. Reikia, kad jis užsinorėtų ja tapti. Mes negalime to padaryti jėga. Tada kaip? Kaip padaryti, kad tas žmogus tavęs geistų taip pat, kaip tu jo geidi? Kitaip tariant, varškėtis turi pats užsinorėti šokti į jūsų burną. Būtent todėl žmogiški santykiai komplikuoti ir atgaivint aistrą yra sudėtinga, nes kitas žmogus gali visai nenorėti paklusti mūsų valiai“, – aiškino psichoterapeutas.

Pasak O.Lapino, santykių branda susideda iš kelių komponentų. Vienas iš jų – susitaikymas su tuo, ką galiu padaryti ir ko negaliu, t. y. aš suprantu, kad negaliu priversti žmogaus daryti tai, ko jis nenori. Branda reiškia saiko suvokimą, kai jaučiame savo galimybių ribas. Antras komponentas – vertinti save patį. Jeigu aš pats savęs nevertinu, mano santykis priklausys nuo to, ar žmogus pavojingas ar ne. Pavojingam stengsiuosi įsiteikti, nepavojingą žeminsiu. Abu variantai rodo menką mano savivertę. Jeigu aš prisimenu savo privalumus, kad ir menkus, aš save gerbiu ir vertinu. Tuomet pagarbus požiūris atsiras ir kitam žmogui.

Asmeninio archyvo nuotr./Olegas Lapinas
Asmeninio archyvo nuotr./Olegas Lapinas

Trys ilgalaikių santykių komponentai

„Mes klaidingai manome, kad santykių pagrindas yra aistra ar meilė. Santykiams svarbesnė yra pagarba ir ribų pajautimas. Tik tuomet santykiai gali būti tenkinantys ir ilgalaikiai. Pasak Rytų išminties, meilė yra trijų dalykų ryšys – proto ryšys gimdo pagarbą, sielų ryšys gimdo draugystę, kūno ryšys gimdo geismą. Tiesa, mažai kas santykiuose turi visus tris komponentus tokiu pat lygiu. Ir tai nėra tragedija, tai tik mano ar kito žmogaus dabartinis būvis. Tai nereiškia, kad taip bus visą gyvenimą. Be to, aistra, kurią sudaro du komponentai – draugystė ir geismas, pagal savo prigimtį nėra ilgalaikė“, – teigė lektorius.

Jeigu žmones sieja tik geismas, santykiai gali pasibaigti per vieną naktį. Jeigu yra geismas ir draugystė, santykiai gali tęstis ne vienerius metus. Jeigu yra ir pagarba, santykiai jau gali tęstis dešimtmečius. Taigi, ar galime kažkokiu būdu paveikti visus tris komponentus, kad išsaugotume ilgalaikius santykius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius