Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skaudi prostitucijos provincijoje kasdienybė: klientai jaunai mamai neleido persigalvoti

Net ir šiais laikais prostitucija kartais yra romantizuojama, o internete vis dar pilna skelbimų, kuriuose merginos savo paslaugas siūlo už pinigus: netgi konkrečiai nurodoma, kokie seksualinio pobūdžio veiksmai kiek kainuoja. Visuomenėje gaji nuostata, kad jos pačios pasirenka šį kelią, tačiau Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu (KOPŽI) centro atstovai tikina, jog laisvos valios čia mažai. Dažnai pasinaudojama merginos negalia arba nepavydėtina padėtimi.
Prostitucija
Prostitucija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Moterį nusipirko trys girti vyrai

Pasak KOPŽI centro socialinio darbo vadovės Vaidos Matusevičiūtės, didmiesčiuose prostitucija neretai yra romantizuojama – gundančios moterys, šampanas, supratimo trokštantys sekso pirkėjai. O koks prostitucijos veidas provincijoje?

„Šis nutrauktas tyrimas labai gerai parodo kraupias „perku-parduodu“ grimasas mažame miestelyje: jauna mama, turinti vidutinę protinę negalią, parsidavinėja vietiniams vyrams. Tačiau kartą, nupirkta trijų girtų vyrų, ji paskutinę akimirką persigalvoja – bet kelio atgal nebėra. Moteris prievartaujama pasikeičiant ir stebint kitiems“, – teigė pašnekovė.

Kartą, nupirkta trijų girtų vyrų, ji paskutinę akimirką persigalvoja – bet kelio atgal nebėra.

Į KOPŽI centrą Ilona (vardas pakeistas – 15min) pateko, kai jo darbuotojos atsitiktinai sužinojo apie ikiteisminį tyrimą, kuriame ji buvo nukentėjusioji. Mergina gyvena su taip pat proto negalią turinčiu sugyventiniu, augina su juo du vaikus, kuriuos iš esmės prižiūri vyro mama. Pastaroji kontroliuoja ir visus šeimos pinigus, kadangi nei pati Ilona, nei jos gyvenimo draugas nesugeba su pinigais elgtis tinkamai.

Anyta apie jaunos moters potraukį teikti seksualines paslaugas, KOPŽI centro darbuotojų manymu, žinojo, tačiau vargiai galėjo kontroliuoti. „Iš kitų miestelių turime pavyzdžių, kad socialinės darbuotojos proto negalią turinčius žmones veža psichiatro konsultacijai, kontroliuoja, kad gertų vaistus. Šiuo atveju akivaizdžiai niekas nebuvo padaryta“, – svarstė V.Matusevičiūtė.

Moteris pranešė, kad buvo išprievartauta

Ilona savo telefono numerį skelbė internete ir siūlė seksualines paslaugas už atlygį. Ją „užsakę“ vyrai tai žinojo ir tikrai nesitikėjo po siautulingos nakties savo namuose išvysti policijos pareigūnus. Moteris vidury nakties, paskambinusi pagalbos telefonu, pranešė, kad nepažįstami vyrai ją prievarta įsisodino į automobilį, atvežė į kažkokį butą nedideliame Lietuvos miestelyje ir kelis kartus išprievartavo. Atvykę policijos pareigūnai iš tiesų rado tris girtus vyrus ir blaivią merginą.

Psichiatrinė ekspertizė parodė, kad mergina turi įgimtą vidutinį protinį atsilikimą, kuris normalaus intelekto suaugusiam žmogui akivaizdžiai matomas. Taigi jis buvo matomas ir visiems merginos klientams.

Ji nurodė 50 eurų kainą, tačiau vyrukas, žadėjęs atvažiuoti vienas, pasiūlė 80 eurų.

Mergina neneigė, kad ji yra mylėjusis su vyrais už pinigus. Merginos telefono numeris iš tiesų internete nurodytas prie tokių skelbimų, kaip „oralinis, analinis seksas už pinigus“. Sumos, kurias ji nurodė gavusi už lytinius santykius, priklausė nuo paslaugos pobūdžio. Oralinis seksas – 20 eurų, jei du vyrai vienas po kito nori lytinio akto – 40 eurų, jei yra tik vienas – 30 eurų, valanda – 50 eurų. Pamačiusi skelbimą, kad vyras pasiryžęs sumokėti 200 eurų merginai, praleisiančiai su juo savaitgalį, bandė siūlytis pati.

Kaip paaiškėjo tyrimo metu, šiuo atveju, gavusi žinutę su pasiūlymu pasimylėti, ji nurodė 50 eurų kainą už paslaugas, tačiau vyrukas, žadėjęs atvažiuoti vienas, bet vėliau atvykęs su gausia palyda, pasiūlė jai 80 eurų. Kai ji atsidūrė bute, jos paslaugų pareiškė norintys du vyrai, o ši netikėtai ėmė ir persigalvojo – pareiškė, kad nebenorinti su jais užsiimti seksu. Deja, jau buvo vėlu sakyti „ne“.

Buvo uždaryta kambaryje be rankenos

Kambario, į kurį ji buvo atvesta, rankena buvo sulūžusi. Greičiausiai nebuvo sulaužyta piktybiškai. Kaip aiškino vienas iš vyrų, ją sulaužė anūkai. Tačiau moteris dėl to pati, be aplinkinių pagalbos, išeiti negalėjo.

Kaip ji pati pasakoja, vienas iš vyrų pareiškė, kad iki šešių ryto ji niekur neišeis, išvadino ją kekše, nustūmė ant lovos, trenkė per veidą ir išžagino. Kai šis pasišalino, į kambarį atėjo kitas vyras, malonesnis, ir švelniau patenkino savo aistrą. Po jo grįžo pirmasis, kuriam pirmą kartą nepavyko atlikti lytinio akto iki galo. Galiausiai mergina buvo palikta kambaryje be rankenos viena, o girti vyrai ramiai užmigo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prostitucija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prostitucija

Merginos prievartavimu kaltinami vyrai tikino, kad prievartos nebuvo. Tai patvirtino ir SMS žinutės, kuriomis buvo tariamasi dėl atlygio už paslaugą. Galiausiai ir pati mergina prisipažino, kad policiją iškvietė tik todėl, kad norėjo grįžti namo, planavo ten užtrukti tik porą valandų, bet pati atsidaryti durų ir išeiti nesugebėjo. Be to, ir žadėtų pinigų negavo.

Taigi galiausiai, neradus pakankamai faktų prievartai įrodyti, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Mergina, atsižvelgiant į jos proto negalią, nuo atsakomybės dėl melagingo pranešimo bei prostitucijos, buvo atleista, o ikiteisminio tyrimo medžiaga perduota kitam skyriui, užsiimančiam prostitucijos prevencija. Pagal Lietuvos įstatymus prostitucijos paslaugas perkantiems vyrams turi būti skirta piniginė bauda.

Ar sekso pirkėjai taip ir liks nenubausti?

„Mes visiškai nesuprantame tokio ikiteisminio tyrimo, kai neatsižvelgiama į psichiatrinės-psichologinės ekspertizės išvadas, kai nukentėjusioji apklausinėjama tol, kol pradeda painiotis ir keisti parodymus. Įtarimų Šiaulių apygardos prokurorui nesukėlė ir moters šeimos veiksmai, kai tiek nukentėjusiosios vyras, tiek jo motina trukdydavo parodymų davimui, spaudė nukentėjusiąją „nedaryti gėdos“ ir nebendrauti nei su pareigūnais, nei su socialiniais darbuotojais.

Kas užstos šią vargšę sutrikusią moterį, kai galbūt savi nesipurto jos parnešamų eurų? Prokuroras parodė savo „kilniaširdiškumą“, nusprendęs netraukti atsakomybėn nukentėjusiosios už neva melagingą pranešimą. O kaip ereliai sekso pirkėjai? Mūsų šalyje egzistuoja visiškas tokių veikėjų nebaudžiamumas“, – piktinosi V.Matusevičiūtė.

„Scanpix“ nuotr./Prostitutės Paryžiaus Bulonės miške
„Scanpix“ nuotr./Prostitutės Paryžiaus Bulonės miške

Pasak pašnekovės, moteris dėl negalios gali suprasti, kas su ja vyksta, bet negali suprasti pačių įvykių reikšmės ir jiems priešintis. Kita vertus, jos atsisakymas mylėtis gali reikšti, kad ji visgi suvokia, kad tai yra negerai.

„Gal ir kitais atvejais ji bandydavo atsisakyti, bet niekas jai neleisdavo to padaryti. Kaip ir šiuo atveju. Svarbiausia, kad ji nesuvokia, koks pavojus jai gresia. Ją gali ir primušti, visokių baisiausių dalykų gali būti. Ji labai mėtosi savo sprendimuose. Vieną akimirką gali pasakyti „ne“, o penkių minučių pasakys „taip“. Arba atvirkščiai.

Todėl proto negalią turintį žmogų apklausti keturis ar daugiau kartų yra neprofesionalu, be to, apklausoje turėtų dalyvauti specializuotas psichologas, mokantis dirbti su tokiais žmonėmis, ir užduoti tinkamus klausimus“, – svarstė socialinė darbuotoja.

Ikiteisminis tyrimas nutrauktas pritrūkus įrodymų

Pašnekovės nestebina, kad Ilonos parodymai po truputį keitėsi, kol galiausiai ji pasakė, kad neturi jokių pretenzijų.

„Neatmetame versijos, kad ji patyrė poveikį, kas labai paprasta būtų jos atžvilgiu. Ją įkalbėti ar perkalbėti yra labai lengva. Taip pat svarbus faktas, kad mes padėjome klientei susitvarkyti dokumentus gauti valstybės remiamą advokatę, su kuria turime teigiamą patirtį.

Tačiau artimųjų iniciatyva advokatas buvo pakeistas, jis atsisakė su mumis bendrauti ir staiga ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Klientė sakė, kad nepasitikėjo prieš tai buvusia advokate. Turint omenyje, kad klientė turi vidutinį protinį atsilikimą, pati nebūtų to sugalvojusi ir taip padariusi. Ir jau čia mums kyla įvairiausių versijų“, – teigė KOPŽI atstovė.

Ar moteris ir toliau verčiasi prostitucija – atviras klausimas. Jeigu jos šeima (uošviai) tik nori, kad ji viešai jiems nedarytų gėdos, o valstybinės institucijos nesugeba pasirūpinti moters psichikos sveikata, tuomet – taip, nes seksualines paslaugas perkantiems vyrams nerūpi moters proto būsena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius