Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 28

Psichologė pataria, kaip elgtis neištikimybės atveju: kada neverta prisipažinti ir kaip gyventi toliau

Pasak psichologės Rūtos Bačiulytės, santykiai yra viena dažniausių problemų, dėl kurių kreipiamasi į psichologą. Ir didelę jų dalį sudaro partnerio ar sava neištikimybė. Taigi, pasirodo, tai gana paplitęs reiškinys šeimose. Su pašnekove kalbamės apie tai, kaip elgtis išaiškėjus šiam faktui – skirtis, atleisti ar apsimesti, kad nieko nenutiko?
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Moterys eina „į kairę“ taip pat dažnai kaip vyrai

Nors vyrauja mitas, kad „į kairę“ dairosi tik vyrai, pasak psichologės, neištikimybė būdinga tiek vyrams, tiek moterims. Tai labai skaudi patirtis, nes pažeidžia žmogaus vertybes bei susijusi su saviverte, vertingumo ir saugumo jausmu. Kai mes užmezgame artimus ryšius, norime tikėti ir pasitikėti, o neištikimybė pasitikėjimą suardo.

Viena iš neištikimybės priežasčių – prigimtinis polinkis neprisirišti. Yra žmonių, kurie tiesiog nesugeba būti ištikimi, nes santykius mezga remdamiesi tik seksualiniu potraukiu, kurį jiems svarbu patenkinti.

„Žinoma, tai nebrandus būdas megzti santykius, bet tokių žmonių yra. Pirminis seksualinis potraukis, ką tik įsimylėjus, gali būti stiprus, bet jeigu santykiai vystosi toliau, jis mažėja. Šiuo atveju dažniau kalbame apie vyrus. Norint vyrui sužadinti aistrą, reikia naujos stimuliacijos – kitos ar kitokios moters. Ir tai anksčiau ar vėliau įvyksta. Kita priežastis gali būti labai didelis seksualinio temperamento skirtumas. Įsimylėję mes visi būname šiek tiek erotizuoti, seksualiai aktyvūs, o vėliau paaiškėja, kad seksualiniai partnerių temperamentai labai skiriasi. Vienam norisi mylėtis vos ne kasdien, o kitam užtenka karto per mėnesį.

Toks didelis skirtumas atveria vartus neištikimybei. Partneris, su juo gera būti, kurti bendrus namus, bet seksualinis temperamentas „rauna stogą“ ir žmogus pradeda ieškoti seksualinių poreikių patenkinimo kitur. Taip nutikti gali tiek moteriai, tiek vyrui. Konsultacijų metu aš vis dažniau girdžiu apie vyrus, kurie nenori mylėtis. Moterys skundžiasi, kad net tuomet, kai jos inicijuoja seksą, vyras dažnai jo nenori. O kadangi gajus mitas, kad vyrai nori visada, moteris ima galvoti, kas su ja blogai, arba kyla įtarimų, kad vyras turi meilužę“, – pasakojo R.Bačiulytė.

Šis reiškinys siejamas ir su šiuolaikiniu gyvenimo būdu. Pasak pašnekovės, pas mus vyrauja stipraus, sveiko, raumeningo vyro kultas, jauni vyrai vaikšto į sporto sales ir vartoja raumenis auginančius papildus, bet jiems niekas nepasako, kad tokiu būdu jie praranda potenciją ir galimybę būti seksualiai aktyvūs.

Kita vertus, jiems svarbesnė gera karjera, didelė sąskaita banke, geras automobilis, būstas ir pan., o turėti darnius santykius kaip ir nėra vertybė. Dar viena kategorija vyrų susiduria su „išsunktos citrinos“ sindromu: jie turi labai daug atsakomybių, labai nori pasiekti sėkmės, darbe patiria daug įtampų, streso, todėl, grįžę namo, nieko nebegali, svajoja tik pailsėti ir atgauti jėgas iki rytojaus.

Psichologinė neištikimybė skaudesnė

Tokios būtų pagrindinės seksualinės neištikimybės priežastys, tačiau egzistuoja ir psichologinė neištikimybė, kuri partneriams dar skaudesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius