Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos psichoterapeutė: ženklai, kad partneris jums netinka

Jei užaugote disfunkcinėje šeimoje, rizikuojate ateityje sukurti nesveikus santykius. Psichoterapeutė Audrey Sherman dar negailestingesnė: ji sako, kad jūs jau greičiausiai įklimpę į tokius santykius arba tuoj įklimpsite.
Skyrybos
Skyrybos / 123RF.com nuotr.

Kokie tie nesveiki santykiai? Tai virtinė problemų, susijusių su prieraišumu, asmenybės ribomis, saviverte, priklausomybe nuo kito asmens, pasitikėjimo stoka ir susitaikymu kęsti fizinę ar psichologinį smurtą.

Partneryje jus traukia ne jo savybės (dažnai, beje, ydingos), o tai, kas santykių dinamikoje jums jau pažįstama, ką matėte ir išgyvenote anksčiau.

Mums atrodo, jog galime kontroliuoti tai, ką jau žinome, todėl renkamės seną, įprastą kelią, o nesirenkame nežinomybės ir naujumo, nes jis mus gąsdina. Jei kažkas itin "gražiai ir gerai" su mumis elgiasi, mes įsitempiame ir laukiame kiaulystės – juk jis apsimeta ir štai tuoj parodys savo tikrąjį veidą? Taip protas mus bando įtikinti, kad geriau iš anksto sužinoti visą tiesą.

Deja, jeigu jūs persisunkėte nesveikų santykių dinamika, tai ir patys jau išmokote elgtis pagal primestas taisykles. Jei jus kažkas stipriai kontroliuoja, jūs pradedate pasyviai-agresyviai reaguoti. Šalia žiauraus ir agresyvaus žmogaus imate vaikščioti ant pirštų galiukų, kad tik jo neišprovokuotumėte ir nesuerzintumėte. Jei partneris emociškai nutolsta, jūs žinote, kaip jį prie savęs pritraukti, parodydami, kaip jums bloga, koks esate silpnas ir kaip jums dabar reikalinga pagalba.

Visi šie elgesio šablonai jums atrodo normalūs, įprasti. Nes jie – jau pažįstami.

Iš tiesų toksiški santykiai žymiau blogiau nei santykių neturėjimas apskritai. Jie išsunkia iš jūsų energiją, kurią galėtumėte nukreipti savirealizacijai, jie griauna jūsų socialinį gyvenimą, sveikatą ir trukdo jums ieškoti kito partnerio, su kuriuo galėtumėte kurti sveikus santykius.

Štai 9 požymiai, kad jūsų partneris – ne tas žmogus, su kuriuo reikėtų kurti santykius:

1. Jis arba ji jus įžeidinėja, jus skaudina ar žemina žodžiais, kritiškomis pastabomis. Net jeigu paskui atsiprašo, neapsigaukite – toks elgesys vis tiek neleistinas.

2. Partneris pavojingas arba agresyvus. Jis grasina jums arba sau pakenkti, jei jį paliksite? Jei esate tokių santykių įkaitas, metas juos nutraukti.

3. Už menkus nusižengimus (elgesį, kažko nepadarymą ar kaip tik -padarymą ne taip) jis arba ji ima jus "bausti" ignoravimu arba šaltu elgesiu. Tai ne kas kita, o manipuliacijos.

4. Partneris ant jūsų rėkia, jus auklėja, leidžia sau "nekaltus" kepštelėjimus, pastumdymus. Tai jau ženklas, kad ribos peržengtos.

5. Jis arba ji akimirksniu dingsta be jokio perspėjimo ar paaiškinimo.

6. Jis arba ji leidžia sau taip elgtis, kaip aprašyta ankstesniuose punktuose, tačiau kaltina jus arba buvusius partnerius dėl nesusiklosčiusių santykių.

7. Partneris slepia nuo jūsų svarbią informaciją apie savo gyvenimą. Jūs nedalyvaujate (jis jūsų neįtraukia) partnerio gyvenime, šiam priimant svarbius finansinius ar asmeninius sprendimus.

8. Jūsų nuomonės nepaisoma. Partneris iškart atmeta bet kokius jūsų pasiūlymus.

9. Jūs nedalyvaujate partnerio socialiniame gyvenime – jis bendrauja tik su savo draugais. Jūs esate nuošalyje, bet turite atlikti visas kitas pareigas – sutvarkyti namus, rūpintis vaikais. Jūs jaučiatės vergu be jokio atlygio.

Jei pastebite kurį nors iš išvardintų požymių, tai A.Sherman pataria išeiti iš šių santykių. Jūs nusipelnote gero ir džiaugsmingo gyvenimo su žmogumi, kuris jus mylės ir jumis rūpinsis. Žmonės, kurių santykiai sveiki, kurie turi draugų ir artimųjų "palaikymo grupę", gyvena ilgiau ir serga rečiau nei tie, kurie vieniši arba užklimpę nesveikuose santykiuose.

O tokių santykių dažniausios pasekmės – vienatvė, nerimas, depresija, nesugebėjimas susikoncentruoti ir kitos problemos. Vienas iš būdų atsikratyti šių simptomų – išsiveržti iš nuolatinio negatyvo persunkto rato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius