Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 07

Seksologas V.Žukas – apie seksą brandžiame amžiuje: kaip atgaivinti lytinį pajėgumą ir kodėl masturbacija geriau nei fantazijos

Vyrauja nuostata, kad senatvėje žmogaus vertybės keičiasi, ir tai, kas buvo svarbu jaunystėje, atsiduria antrame plane. Taip pat ir seksualinis gyvenimas. Seksologas Vitalius Žukas šią nuostatą griežtai neigia. Pasak jo, lytinis potraukis yra įgimtas ir toks stiprus, kad jam atsispirti neįmanoma, o ir nereikia, nes, kaip rodo naujausi moksliniai tyrimai, kuo ilgiau jį išlaikysime, tuo būsime sveikesni. Be to, lytinis aktas susijęs su artumo poreikiu, kuris taip pat išlieka visą gyvenimą.
Brandaus amžiaus pora
Brandaus amžiaus pora / 123RF.com nuotr.

Lytinis potraukis išlieka visą gyvenimą

Pašnekovas cituoja vieną vokiečių poetą, kuris, jau būdamas garbaus amžiaus, yra pasakęs: „Viskas tegu mane apleidžia, tik ne vyriškumas.“ O mitą, kad moterims senatvėje nerūpi seksas, dar prieš kelis šimtus metų išsklaidė viena kunigaikštienė: „Paklauskite vyresnės, man tik šešiasdešimt.“

Pasak jo, statistiškai vyresnio amžiaus moteris galima suskirstyti į tris procentiškai maždaug vienodo dydžio grupes. Vienai grupei seksas labai svarbus, jos domisi juo, antra grupė seksą dėl kokių nors priežasčių palaidojusi, trečios grupės moterys norėtų turėti intymius santykius, tačiau nebeturi partnerio.

„Moksliniai tyrimai jau patvirtina, kad sveikas požiūris į seksualumą labai naudingas žmogaus psichinei ir fizinei savijautai. Seksualinis potraukis yra nepaprastai galinga jėga, kuri plačiąja prasme priverčia mus mylėti, ir jam atsispirti neįmanoma. Lytinis instinktas niekur nedingsta visą gyvenimą, tik gyvenimo tėkmėje keičiasi.

Asmeninio albumo nuotr./Vitalius Žukas
Asmeninio albumo nuotr./Vitalius Žukas

Lytinio instinkto pokyčius lemia keturi veiksniai: psichologinis nusiteikimas ir partnerystės dinamika (t. y. kokie santykiai poroje), ligos ir vaistai (vyresniame amžiuje nėra nė vieno žmogaus, kuris neturėtų ligų), genetika, socialiniai bei kultūriniai veiksniai (kai reikia galvoti, kaip galą su galu sudurti iki pensijos, seksas mažai rūpi).

Be to, vyrų ir moterų seksualumas su amžiumi keičiasi skirtingai. Vyresniame amžiuje moteris visais atvejais pranašesnė už vyrą, nes ji iš principo turi geresnius gebėjimus seksualiniam gyvenimui. Tiesa, menopauzės periodu situacija gali pablogėti, tačiau vėliau moterys vėl sužydi.

Vyrams sudėtingiau – jų seksualinę funkciją labai veikia nikotinas, alkoholis ir kitos psichoaktyvios medžiagos, jie mažiau atsparesni stresui. Pagaliau moteriai lytinis aktas pavyksta lengviau nei vyrui. Pastarajam reikia turėti gana gerą erekciją“, – pasakojo specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius