Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: kas paauglių psichinei sveikatai kenkia labiau nei socialiniai tinklai?

Miego trūkumas ir patyčios internetinėje erdvėje turi didesnės įtakos paauglių mentalinei sveikatai nei socialinių tinklų naudojimas, atskleidžia naujausias tyrimas.
Paauglė naršo internete
Paauglė naršo internete / Vida Press nuotr.

Kaip skelbia portalas independent.co.uk, Jungtinės Karalystės mokslininkai atrado reikšmingą ryšį tarp paauglių, savo socialinių tinklų paskyras tikrinančių daugiau nei tris kartus per dieną, ir psichologinio išsekimo jausmo.

Vis dėlto jie mano, kad ši negatyvi reakcija nėra tiesioginis socialinių tinklų naudojimo rezultatas.

Mokslininkai iš Londono imperatoriškojo koledžo teigia, kad psichinės sveikatos klausimai tarp paauglių galėtų būti siejami su patyčiomis internete, ir tuo, kad socialiniai tinklai gali pakeisti kitas veiklas, tokias kaip miegas ir sportas.

Tyrimas apima išanalizuotus duomenis iš 10 tūkst. moksleivių, dalyvavusių vyriausybiniame tyrime „Mūsų ateitis“. Tyrime dalyvavo 13-amečiai, jie tirti iki tol, kol jiems sukako 16-ka.

Tyrimas atskleidė, kad tie, kurie socialinius tinklus tikrino socialinius tinklus tris kartus per dieną, turėjo 31 proc. didesnę tikimybę kitąmet patirti psichologinį išsekimą.

Dėl nuolatinio socialinių tinklų naudojimo pirmaisiais tyrimo metais trečiaisiais metais tiriamos mergaitės jautėsi prasčiau nei berniukai.

Vis dėlto tyrimo autoriai mano, kad socialiniai tinklai savaime nėra žalingi – greičiau tai nutinka dėl suvartojamo turinio arba dėl to, kad jie pakeičia fizinę veiklą.

Nustatyta, kad mergaites ir jų psichinę būklę veikia tokie faktoriai kaip patyčios elektroninėje erdvėje, miegas ir fizinio aktyvumo trūkumas.

Kokie faktoriai lemia berniukų psichinę būklę, neišskirta.

Profesorius Russellas Vineras, minėto koledžo Pediatrijos ir vaikų sveikatos skyriaus vadovas, sakė manantis, kad tai, jog vieną lytį socialiniai tinklai veikia negatyviau, greičiausiai lemia biologinis faktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius