Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tyrimas: net jei jūsų partneris patenkintas seksualiniu gyvenimu, jis vis tiek gali būti neištikimas

Jei norite, kad santykiai pavyktų, yra keli ženklai, kurių turite saugotis. Naujo Floridos valstybinio universiteto tyrimo dėka yra keli nauji veiksniai, prognozuojantys santykių nesėkmę.
Klaviatūra
Klaviatūra / Fotolia nuotr.

Naujame tyrime, publikuotame žurnale „Journal of Personality and Social Psychology“, mokslininkai 3,5 metų stebėjo 233 jaunavedžių poras bei fiksavo intymias detales apie jų santykius, tokias kaip pasitenkinimą, įsipareigojimą, ar jie buvo neištikimi ir ar jie vis dar išliko kartu, rašoma businessinsider.co.uk.

Mokslininkai, rodydami subjektams labai patrauklių bei vidutiniškai atrodančių vyrų ir moterų nuotraukas, ypač tyrė psichologinį procesą, vadinamą „dėmesio atmetimu“ ir „įvertinimo nuvertinimu“.

Šie procesai yra gebėjimas nukreipti dėmesį nuo ypač gerai atrodančio žmogaus bei tendencija įtikinėti save, kad kažkas atrodo prasčiau, nei iš tikrųjų yra – šiuos būdus labai dažnai naudoja įsipareigoję žmonės, kad nesiblaškytų ir nesigundytų geresniais variantais.

Nieko nuostabaus, kad žmonės, greičiausiai nusisukę nuo nuotraukų, buvo labiau linkę likti ištikimi savo partneriui. Tie, kas ilgiau žiūrėjo į nuotraukas, buvo labiau linkę į neištikimybę.

„Žmonės ne visada suvokia, ką daro ir kodėl, – sakė Jimas McNulty, psichologijos profesorius ir vyriausiasis tyrimo autorius. – Šie procesai dažniausiai yra spontaniški ir nevalingi, juos šiek tiek formuoja biologija ir/ar ankstyvos vaikystės patirtis.“

Kiti stiprūs galimos neištikimybės veiksniai buvo amžius, kadangi jaunesni žmonės buvo labiau linkę nuklysti, bei seksualinė praeitis. Vyrai, turėję daugiau trumpalaikių seksualinių partnerių, buvo labiau linkę į neištikimybę, su moterimis – priešingai.

Taip pat žmonės, sakę esantys patenkinti savo seksualiniu gyvenimu, buvo labiau linkę į neištikimybę. Mokslininkai sako, kad taip gali būti dėl to, kad žmonės mėgavosi seksu ir ieškojo jo kuo daugiau, nepriklausomai nuo to, kaip jie jautėsi santykiuose, kuriuose tuo metu buvo.

Mokslininkų komanda tikisi, kad tyrimo rezultatai padės profesionalams padėti žmonėms išlikti įsipareigojusiems savo partneriams. Ir, kadangi dėl socialinių tinklų vis daugiau žmonių susipažįsta, jie sako, kad suprasti, kaip žmonėms išvengti pagundos, yra svarbiau nei bet kada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius