-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus gatvėse dirbantis socialinis darbuotojas: pažįstu penkiolikmečių, nemokančių rašyti

„Gatvė yra terpė, kurioje jauni vyrai ir vaikinai jaučiasi geriau, kurioje jie gali būti suprasti ir priimti tokie, kokie jie yra“, – 15min tinklalaidėje „Šiuolaikiniai vyrai“ atskleidė jau daugiau nei dešimt metų su jaunuoliais dirbantis Kasparas Laureckis.
Kasparas Laureckis
Kasparas Laureckis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE MULTIMEDIJOS PROJEKTĄ: Vaikai ir jaunuoliai gatvėje. Pagalba ateina

Organizacijos „Vilnius social club“ Darbo su jaunimu programos vadovas pripažino, kad jam bei jo kolegoms tenka neeilinė užduotis: „Mūsų pagrindinis tikslas yra pasiekti tuos jaunus žmones, kurie yra nepasiekiami įprastomis socialinio darbo formomis.“

Vienintelis kriterijus, pagal kurį yra pasirenkami žmonės, yra tai, kad jie dažnai leidžia laiką gatvėje, tačiau K.Laureckis neslėpė, kad didžiąją dalį tokių jaunuolių sudaro vaikinai – net 70 procentų.

Lyčių normų vaikymasis gatvėje – išgyvenimo strategija

Kaip vieną pagrindinių priežasčių, dėl kurių jaunimas renkasi leisti laiką gatvėje, K.Laureckis nurodė problemas šeimoje, ypač prastus santykius su tėvais ar tėvų alkoholizmą. Nors nesklandumai namie yra bendri tiek vaikinams, tiek merginoms, ilgametė darbo patirtis socialiniams gatvės darbuotojams parodė, kad egzistuoja ir kiti itin svarbūs veiksniai.

Stereotipiškus elgesio modelius, kuriais vadovaujasi jauni vaikinai bei merginos, K.Laureckis vertina kaip išgyvenimo strategiją, atsaką į visuomenės abejingumą, o ne sąmoningą pasirinkimą: „Gatvėje yra vaikinų, tampančių jėgos ir agresijos kultūros dalimi ne dėl to, kad patys yra agresyvesni žmonės – jei tokie nebūtų, šiandieniniame pasaulyje jie pražūtų. Lygiai taip pat egzistuoja ir grožio, seksualumo kultas. Merginoms, turinčioms silpnus socialinius įgūdžius, kūnas yra vienintelė priemonė, galinti padėti sulaukti pripažinimo, įvertinimo, bet tai nėra jų pasirinkimas.“

Darbo su jaunimu ekspertas yra įsitikinęs, kad būtent dėl nepalankios aplinkos merginos dažniau užmezga rizikingus santykius su vyresniais vyrais, o vaikinai yra labiau linkę į nusikalstamumą, nors po susikurtu įvaizdžiu slepiasi tikri, nuoširdūs žmonės.

Atskirtis Lietuvoje tik didėja

„Šiuo metu Vilniuje, net visoje Lietuvoje, jauni žmonės yra nematomi ir suaugę nenori matyti jų poreikių bei interesų“, – pastebėjo K.Laureckis, kalbėdamas apie šeimoms su mažais vaikais kuriamas erdves ir jaunimui skirtų vietų stoką mikrorajonuose.

Pašnekovo teigimu, visas dėmesys bei ištekliai yra skiriami pažangiajai visuomenės daliai ir dėl to kenčia atstumtos socialinės grupės: „Yra nuostabių jaunų žmonių, kurie auga lyderiais ir ateityje keis pasaulį, jau dabar keičia pasaulį, bet tuo pačiu yra labai daug jaunimo, kuris nespėja paskui progresyviąją visuomenės dalį. Aš vis dar pažįstu jaunuolių Naujininkuose, kurie, būdami keturiolikos, penkiolikos metų, nemoka skaityti bei rašyti. Keičiantis visuomenei, šie žmonės patirs tik dar didesnę atskirtį.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Laidos vedėjas Donatas Paulauskas ir pašnekovas Kasparas Laureckis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Laidos vedėjas Donatas Paulauskas ir pašnekovas Kasparas Laureckis

Visą tinklalaidės „Šiuolaikiniai vyrai“ pokalbį galite išgirsti čia (arba 15min KLAUSYK programėlėje, taip pat Spotify, Podbean, Google ir Apple Podcasts ir kt. platformose).

Tinklalaidės naujienas ir anonsus galite sekti socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius