-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprasti, bet svarbūs organizmo švarinimo būdai

Dažnai stebimės, kodėl nesiseka sulieknėti, kodėl nuolat jaučiame energijos stygių, neišsikapstome iš ligų ir pan. Ieškodami atsakymų, kartais apvaikštome gausybę gydytojų. O galbūt kartais pakaktų tik atidžiau pasirūpinti savo organizmu ir išvalyti jį nuo teršalų, kuriais be jokios atvangos jį „pumpuojame“.
Stiklinę vandens laikanti mergina
Stiklinę vandens laikanti mergina / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Higiena Kosmetika

Prieš pradedant galvoti apie organizmo valymą, pirmiausia būtų neprošal įvertinti, kaip smarkiai jis užterštas, koks jūsų gyvenimo būdas, mitybos įpročiai ir pan. Skiriami 7 pagrindiniai organizmo užterštumo laipsniai.

 

Užterštumo laipsniai

1 užterštumo laipsnis

Pirmieji užteršto organizmo signalai: greitai pavargstama, vis dažniau stinga teigiamų emocijų, sumažėja darbingumas, tuštinamasi ne kiekvieną dieną. Kaupiantis teršalams, organizmo ląstelės pradeda jausti deguonies trūkumą, nepakankamai aprūpinamos maisto medžiagomis. Kai organizmas užterštas nedaug, reikės įdėti mažiau pastangų jam išvalyti.

 

2 užterštumo laipsnis

Jei virusai prie jūsų kibte kimba, tai rodo, kad nusilpo imuninė sistema. Esant antram užterštumo laipsniui, taip pat gali svaigti galva, padidėti prakaitavimas, mausti juosmenį ir kitas kūno vietas, stigti energijos.

 

3 užterštumo laipsnis

Dar stipriau užsiteršus organizmui, kepenys, inkstai jau nebesugeba šalinti susikaupusių teršalų, todėl gali pradėti lįsti rimtesnės ligos, prasidėti alerginės reakcijos.

 

4 užterštumo laipsnis

Gali atsirasti cistų, polipų, gerybinių auglių. Esant ketvirtam užterštumo laipsniui, gali susidaryti akmenys tulžies pūslėje, inkstuose, taip pat gali varginti hemorojus arba nutukimas.

 

5 užterštumo laipsnis

Pasireiškia medžiagų apykaitos sutrikimai ir su jais susijusios ligos: artritai, reumatizmas, cukrinis diabetas. Po organizmą pasklidę teršalai pradeda keisti organus, sukelia patologinius jų veiklos sutrikimus.

 

6 užterštumo laipnis

Reikėtų itin susirūpinti savo sveikata. Šis organizmo užterštumo laipsnis – rimtas signalas, kad galima susirgti insultu ar infarktu.

 

7 organizmo užterštumo laipsnis

Organizmui yrant iš vidaus, ląstelės supiktybėja ir susergama onkologinėmis ligomis. 

 

Nesudėtingi ir visiems prienami būdai švarinti organizmą

♦ Mitybos pakeitimas

Sveika mityba
Fotolia nuotr. / Sveika mityba

Kasdien valgydami netinkamus, per dideliais kiekiais, konservantais užterštus  maisto produktus, pirmiausia kenkiame žarnynui. Šiam užsiteršus, atsiranda ir kitų sveikatos negalavimų. Kadangi kiekvienas žmogus – individualus, maisto produktus jis turėtų rinktis tinkamiausius pagal savo konstitucinį tipą. Nusistatyti, kokie produktai jums tinkamiausi, gali padėti savistaba. Pavalgę kokio nors maisto, stebėkite savo pojūčius. Ir nepamirškite, kad viskas visatoje, gamtoje kinta. Todėl pirmiausia rinkitės produktus atsižvelgdami į klimatą. Tikriausiai pastebėjote, kad vasarą norisi lengvesnio, mažiau apdoroto maisto, o žiemą kūno temperatūrai išlaikyti reikia sunkesnių, šiek tiek riebesnių patiekalų. Todėl, šiltėjant orams, stenkitės daugiau valgyti lengvesnio maisto, gerti daugiau skysčių. Bet kuriuo metų laiku mitybos specialistai pataria mažiau valgyti kepto, konservuoto, chemiškai apdoroto, konservantais, kvėpikliais ir dažikliais užteršto maisto. Jei visai tokių patiekalų negalite atsisakyti, bent jau mažinkite cukraus, alkoholio, kofeino. Kai tik yra galimybių, stenkitės valgyti šviežiai paruoštą maistą. Neužkandžiaukite prieš miegą, valgykite tik tada, kai jaučiatės alkani. Maistas taip pat kenks sveikatai, jei sėsite prie stalo apimti streso ar kartu su nemaloniais žmonėmis.

 

Daugiau gryno oro!

Jei gyvenate didmiestyje, aplinkos tarša ypač kenkia organizmui. Automobilių išmetamosios dujos turi didelės įtakos ne tik klimato šiltėjimui, bet ir jūsų sveikatai. Jau įrodyta, kad astmos plitimas tiesiogiai susijęs su transporto tarša. Todėl, pasitaikius menkiausiai galimybei, nepraleiskite progos pabūti gryname ore, pasivaikščioti miške. Jei nėra būtinybės važiuoti automobiliu, palikite jį prie namų, o jei juo išsirengėte važiuoti, pavežkite draugą ar kaimyną.

Deja, organizmui nuodingų medžiagų mokslininkai randa ne tik didmiesčiuose, bet ir kalnų ežeruose, ledynuose. Ir nors apie tai retai susimąstome, tie chemikalai stipriai veikia mūsų gyvenimą. Jų galime aptikti daugelio mūsų namuose. Jei pasižiūrėsime, kokias priemones naudojame buityje, tikriausiai atrasime ne vieną buteliuką su chemikalais. Dažnas net indus plauna, skalbinius skalbia, namus valo chemikalais. Cheminių valiklių ir ploviklių medžiagos yra labai patvarios ir šimtus metų nesuyra, o su maistu patekusios į žmogaus organizmą, silpnina imunitetą, neigiamai veikia nervų sistemą, sukelia alergines reakcijas, galiausiai – onkologinius susirgimus. Tikrai galime išsiversti ir be jų. Ekologiškų priemonių mūsų šalyje vis daugėja, todėl pasirinkimas gana nemažas. Pakeitę priemones ekologiškomis, galėsime džiaugtis švaresniu organizmu, geresne sveikata. Tokių priemonių galite pasigaminti ir pačios. Puikūs ir veiksmingi valikliai yra ir tokie paprasti ir daugelio namuose esantys produktai kaip druska, soda, citrina.

 

♦ Mažiau cheminėmis medžiagomis užterštos kosmetikos

Jei pažvelgsime į vonios priemonių lentynėlę ar kosmetikos krepšelius, tikriausiai taip pat aptiksime ne vieną produktą su sintetiniais komponentais. Žinovai teigia, kad daug geriau pirkti mažesnį kiekį ir kokybiškesnių priemonių nei daug ir pigių. Žmogaus odai artimiausi produktai, kurių pagrindas – augaliniai aliejai, augalinis lanolinas ir glicerinas. Natūralios kosmetikos sudėtyje negali būti dirbtinių kvapų, dažų, konservantų, mineralinių aliejų. Jei naudojate priemones su kvapiosiomis medžiagomis, nenustebkite, jei jūsų oda sudirgs. O jei tokių priemonių per dieną naudojate daug (muilas, šampūnas, dušo želė, kvepalai, dekoratyviosios kosmetikos priemonės…), laikui bėgant gali imti silpti imuninė sistema, prasidėti alerginės, kvėpavimo takų ligos, vėliau – onkologiniai susirgimai. Todėl, turėdami galimybių, rinkitės kokybiškas, ekoženklais pažymėtas priemones, kurios pagamintos iš natūralių medžiagų, žolių ekstraktų. Arba gaminkite kosmetiką pačios. Tai visai nesudėtinga, o ir pinigų daug nereikia…

 

Siūlome keletą kosmetikos gaminimo pamokėlių:

KVAPNUS LŪPŲ BLIZGIS

 

GROŽIO PRIEMONĖS SU BANANAIS

 

GROŽIO KAUKĖS NUO RAUKŠLIŲ

 

RANKAS ŠVELNINAČIOS KAUKĖS 

 

NAGUS STIPRINANČIOS PRIEMONĖS

 

MAKIAŽO VALIKLIS

 

PRIEMONĖS NEREIKALINGIEMS PLAUKELIAMS ŠALINTI

 

♦ Tinkama higiena

Leiskite organizme susikaupusiems teršalams valytis per odą. Organizmą valykite jau nuo ryto. Vos nubudę, po tualeto, švariai nusiprauskite nuo galvos iki kojų pirštų. Daug švaresni būsite nenaudodami jokios dušo želė nei užterštą cheminėmis medžiagomis. Valydami dantis, nepamirškite nuvalyti ir liežuvio, nes būtent ant jo per naktį susikaupia nemažai teršalų. Po dušo išgerkite stiklinę šilto vandens, galite įspausti pusės citrinos sulčių. Vandens procedūrų nepamirškite ir vakare – naktį teršalai galės valytis per švarią odą. Kartą per savaitę itin naudinga apsilankyti pirtyje, pamirkti vonioje, kūną nušveisti jūros druska. Po tokių procedūrų odos netepkite jokiais cheminiais pieneliais ir kremais, bet leiskite jai pakvėpuoti. 

 

♦ Neigiamas emocijas paverskime teigiamomis

Nedaugelis kasdienius stresus ir įtampą sieja su organizmo užterštumu. Vis dėlto mūsų mintys ir emocijos turi daug įtakos organizmo būklei. Stipriai įtūžę, apimti begalinio pykčio, priverčiame blogiau dirbti kepenis. Jei ilgą laiką patiriame baimę, kenčia inkstai. Sutrikus vienų organų veiklai, ima negaluoti ir kiti. Todėl, siekdami vidinės švaros, nelaukime ypatingų progų palepinti save atpalaiduojamosiomis procedūromis ar terapijomis. Nepamirškime, kad kiekvieną dieną turime rasti laiko ne tik įtemptam darbui, bet ir poilsiui. Kasdien paisykime paros ritmo taisyklės: po aštuonias valandas skirkime darbui, poilsiui ir miegui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius