Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 frazių, kurių nereikėtų sakyti pervargusiai mamai

Kai draugė dejuoja, kad nuvargino ją motinystė, mes kartais pažeriame tokių frazių, kuriomis neva ją norime padrąsinti ar palaikyti. Tačiau draugei ne visuomet tai gali patikti. Dažnai tokie žodžiai tik dar labiau suerzina. Būkite dėmesingi, praverdami burną.
Mama su kūdikiu
Mama su kūdikiu / 123RF.com nuotr.

O kam dabar lengva?

Visai beprasmis pareiškimas, kad visiem sunku. Taip, sunku, tačiau kodėl tokie žodžiai turėtų palengvinti tokios mamos dalią? Be to, visiems sunku dėl įvairiausių priežasčių (ir apskritai – skirtingas tas sunkumas), o štai šiai moteriai sunku būtent dabar, nes ji neišsimiegojusi, pavargusi, neturinti laiko sau. Tai, kad aplinkui yra taip pat besijaučiančių, jai nepagerina gyvenimo ir savijautos, neguodžia.

O aš tavo vietoje…

Kūdikio atsiradimas šeimoje – išties svarbus ir sudėtingas įvykis, kuris gali atitolinti partnerius, todėl nebaksnokite mamai per skaudamą vietą.

Jūs greičiausiai viską darytumėte kitaip: vaikui pasamdytumėte auklę, kambarius sutvarkytų namų tvarkytoja, o pati tikriausiai išlėktumėte į darbus. Ir maitintumėte, ne kada vaikas nori, o pagal griežtas valandas.

Aišku savaime, sugalvotume dar keletą vertingų idėjų. Bet esme ta, kad mama – tai ne jūs, jūs nežinote visų jos gyvenimo aplinkybių ir ypatumų, todėl ji renkasi visai kitaip.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sklandžiam nėštumui: nenumokite ranka į šiuos simptomus

O kaip mūsų močiutės susitvarkė?

Pavojingas pareiškimas. Pirma, jūs kuo atviriausiu tekstu pasakote, kad ši mama nesusitvarko. Antra, senelės, žinoma, susitvarkydavo, tačiau tuo metu jaunos mamos nelikdavo izoliuotas: šeimos buvo gausios, giminaičių aplinkui pilna, vyresniųjų palaikymas ir patirtis – visada šalia.

Tuoj dukra užaugs – bus tau pagalbininkė

Jūs rimtai manote, kad trimetis (na, gerai, septynmetis) vaikas – puikus pagalbininkas? Tai irgi mažylis, reikalaujantis tokio paties mamos dėmesio. Juo labiau, dabar vis daugiau mamų įsitikinusios, kad jos gimdo vaikus ne tam, kad šie padėtų rūpintis mažesniais broliais ir seserimis.

Na, kaip? Kada į darbą?

Jūs tyčiojatės? Apsidairykite aplinkui: vaikai, namai, net susišukuoti padoriai ar nusidažyti plaukų nėra kada. Darbas – tai paskutinis dalykas, apie ką galvoja pavargusi mama, o jei ir šmėsteli galvoje mintis, tai ji atrodo taip: „Namai darbe manęs nepasieks“. Aha, tik nuolat skambins auklė, darželio auklėtoja ar močiutė, kuriai patikėsite vaiką.

O tai vyras nepadeda?

Žinoma, padeda. Grįžta vėlai vakare ir turi gal 20–30 minučių mažyliams, kol šie nueis miegoti. O jeigu rimtai, kūdikio atsiradimas šeimoje – išties svarbus ir sudėtingas įvykis, kuris gali atitolinti partnerius, todėl nebaksnokite mamai per skaudamą vietą.

Žinau puikią dietą!

Esate tikra beširdė – ką tik pasakėte, kad jūsų draugė yra stora…

Sakoma, po trečiojo vaiko būna gerokai lengviau

Apskritai ne visos poros nori auginti tris vaikus. Arba laukti, kol po būtent trečio vaiko taps lengviau. O gal šis gims tokio temperamentingo charakterio, kad ligšiolinė motinystė atrodys atostogos? Taigi, geriau tokių dalykų nekomentuoti.

Laikykis!

Bereikšmis palinkėjimas. Visos šios mamos „laikymosi pajėgos“ greičiausiai jau ant išsekimo ribos. Norite padėti? Pabūkite su vaikais, o ją išleiskite atsipūsti – pagulėti vonioje su knyga ar pasivaikščioti. Pagaliau tegu į kiną su vyru nueina – ten ją ir palaikys vyras už rankos.

Nesijaudink, išsimiegosime mirę

Čia jau išties žiauru. Miegos stoka – pats rimčiausias jaunų mamų veiksnys: resursai senka, smegenys dirba prasčiau, žavesys ir pasitikėjimas savimi irgi menksta. Nuolatinis miego trūkumas gali sukelti pačių rimčiausių padarinių – net iki depresijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius