Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

13-metės egzekucija: buvo žiauriai sumušta keturių mergaičių, bet kaltųjų nėra

Paauglė, prieš dvejus metus klasta nuviliota į nuošalų parką, kuriame buvo žiauriai sumušta mokyklos „draugių“, iki šiol patiria potrauminį stresą ir geria vaistus. Tačiau policija net nepradėjo ikiteisminio tyrimo, mušusių vaikų tėvai atsipirko įspėjimais, o prestižinė Alytaus mokykla tiesiog pasiūlė mergaitei pakeisti mokyklą, esą jeigu ji nebegali mokytis su skriaudėjomis. Ir prireikė dvejų metų, kad iš atsakingų institucijų būtų surinkti dokumentai ir gauti visi atsakymai pateikti ieškiniui teisme.
Smurtas prieš vaikus
Smurtas prieš vaikus / 123RF.com nuotr.

Egzekucijos vaizdo įrašą išplatino

Lemtingą 2017 m. rugsėjo 19-ąją grupelė bendramokslių pakvietė paauglę pasivaikščioti parke. Mergaitė nieko bloga nepagalvojo, net apsidžiaugė, kad turi naujų draugų. Mat ji buvo naujokė mokykloje. Tačiau kai visi atėjo į parką, kuris yra labai nuošali miesto vieta, ji suprato, kad jos naujieji draugai yra visai ne draugai.

Prasidėjo egzekucija. Jai buvo liepta klauptis ir už kažką atsiprašyti. Kai ši nesiklaupė, buvo parklupdyta už plaukų. Ir taip už plaukų keliama ir klupdoma ji buvo keletą kartų. Galiausiai buvo pargriauta ant žemės ir spardoma, daugiausia – į galvą, koneveikiama ir apspjaudyta.

Kartu buvęs berniukas visą šį vaizdą filmavo ir patarinėjo kitoms mergaitėms, kaip mušti.

Visa tai truko apie pusantros valandos. Kartu buvęs berniukas visą šį vaizdą filmavo ir patarinėjo kitoms mergaitėms, kaip mušti. Galiausiai nukentėjusiajai pavyko pabėgti iki netoliese esančios degalinės, kur ji sulaukė pagalbos.

Tačiau viskas tuo nesibaigė. Vaizdo įrašas su egzekucija buvo įdėtas į viešąją erdvę ir siuntinėjamas. Jį greičiausiai pamatė šimtai paauglių, tačiau policija taip ir nesusizgribo to įrašo perimti – vaikai jį pašalino greičiau.

Traktuota kaip viešosios tvarkos pažeidimas

„Kai ji grįžo, nežinia kiek laiko apsikabinusios tiesiog verkėme. Jos tokie gražūs plaukai, o mes kuokštais juos traukėme, nes buvo išrauti. Visas veidas – ištinęs, nuskeltas priekinis dantis, prie galvos dėl skausmo neįmanoma prisiliesti. Iš pradžių net iš lovos negalėdavo pasikelti, nes skaudėjo šonus, nugarą. Buvo visa apspardyta“, – pasakojo mergaitės mama Rasa, po skyrybų dukrą auginanti viena.

Tačiau policija šį įvykį traktavo kaip viešosios tvarkos pažeidimą ir ikiteisminio tyrimo nepradėjo. Pagrindinis argumentas – visi įvykio dalyviai yra nepilnamečiai, neturintys 16-os metų, todėl negali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Už vaikų nepriežiūrą vienai šeimai skirta 20 eurų bauda, visiems kitiems skirti įspėjimai.

Jos tokie gražūs plaukai, o mes kuokštais juos traukėme, nes buvo išrauti.

Rasai pikčiausia, kad policijai tą patį vakarą buvo pranešta, jog plinta vaizdo įrašas su egzekucija, bet pareigūnai neskubėjo ieškoti pirminio šaltinio, nors žinojo, kas turi tą įrašą. Taip pat nebandė telefone, kuriuo viskas buvo filmuojama, atkurti ištrinto įrašo, todėl vaikų žiaurumo įrodymai dingo. Moteris tai vadina aplaidumu.

Mergaitė metus laiko nelankė mokyklos

Mokyklos, kurioje mokėsi visi vaikai, direktorė, kai nukentėjusiosios mama paprašė pašalinti šios egzekucijos organizatorę iš mokyklos, tikino, kad ta mergaitė yra normalaus elgesio ir niekas ja daugiau nesiskundžia, taigi nėra pagrindo tai daryti, ir pasiūlė jos dukrai keisti mokyklą.

Pasak mamos, konfliktas tarp mergaičių įvyko dar vasarą, o kai jos susitiko mokykloje, vėl „susikibo“, tačiau tąkart jos dukra apsigynė. Tuomet priešininkė ėmė regzti keršto planą.

„Po to įvykio ji bandė grįžti į mokyklą, bet tik dvi dienas ėjo. Ta pati skriaudėja pradėjo iš jos tyčiotis, jai prasidėjo stiprūs galvos skausmai, ėmė mokykloje vemti. Tuo viskas ir baigėsi.

Kaip gydytoja sakė, tai buvo potrauminio streso atkrytis. Dukra mokyklos nelankė visus metus. Iš pradžių gydėmės Vilniuje, po to buvome sanatorijoje, mokymas vyko namuose.

Visus tuos metus vaistus abi gėrėme – aš taip pat, nes ir man buvo blogai. Tik po metų dukra pradėjo lankyti kitą mokyklą, o ta problemiška mergaitė, nuo kurios per tą laiką nukentėjo dar keletas vaikų, galiausiai vis tiek buvo pašalinta. Bylos medžiagoje skaičiau nekokius atsiliepimus apie ją, nors direktorė tuomet ją beprotiškai gynė“, – dėstė Rasa.

Mama neketina pasiduoti

Pasak mamos, nors fizines traumas mergaitė jau išsigydė, psichologinės liko iki šiol. Dukra prarado pasitikėjimą savimi, tapo uždara. Jeigu tenka prisiminti įvykį, iki šiol puola į ašaras, nors praėjo dveji metai.

„Anksčiau ji buvo labai aktyvi mergaitė, sportavo, dabar sportuoti nebegali – šonai atitrankyti, ji dūsta. Skaudžiausia, kad kitų vaikų tėvai net nesugeba atsiprašyti. Vieni iš jų man dabar net patys ieškinį kelia – esą kodėl aš jiems turiu pretenzijų. Mano vaikas nuo jų vaiko nukentėjęs, o jie man ieškinį kelia! Kai policijoje vaikai buvo apklausiami, buvo taip, kad vienas sakė esą nekaltas, o kitas kaltas, ir taip toliau: kaltę mėtė vieni ant kitų.

Norisi, kad jie suprastų, ką padarė jų vaikai, nes dabar jiems atrodo, kad mergaitė tiesiog šiaip sau metus laiko nelankė mokyklos.

Todėl tėvai turbūt taip ir mano – mano vaikas nekaltas, kitas kaltas, juolab kad vienas iš tėvų gavo 20 eurų baudą, o kiti – tik įspėjimus. Kaip gali galvoti jie, kad jų vaikas padarė kažką baisaus? Gal bent teismo keliu pavyks sulaukti viešo jų atsiprašymo. Norisi, kad jie suprastų, ką padarė jų vaikai, nes dabar jiems atrodo, kad mergaitė tiesiog šiaip sau metus laiko nelankė mokyklos.

Žinau, kad bus visko. Teisybės kaina labai didelė. Reikės atlaikyti daug melo, purvo, kuris jau dabar pilamas ir ant manęs, ir ant mano šeimos, bet aš jau tiek perėjau, kad atgal tikrai nežengsiu, eisiu iki galo.

Negaliu to palikti. Žiūrėjau per televiziją – neseniai ir Šiauliuose sumušta mergaitė, atsidūrė ligoninėje. Reikia kažkaip tuos vaikus pažaboti, suprantu, kad susipyksta, norisi atkeršyti, bet gal ne iki tokio lygio.

Dabar vaikai nebaudžiami, jie jaučiasi neliečiami. Esą atsako tėvai, bet kaip jie atsako – gauna įspėjimą? Kas jiems tie 20 eurų? Bet kad mano vaikas metus gydosi ir gydymui reikia ne 20, o 200–300 eurų, jiems neįdomu: juk jo vaikas „nekaltas“. Šis smurtas turi sustabdytas. Gaila, kad kiti tėvai, kurių vaikai nukentėjo nuo tos pačios mergaitės, nuleidę rankas ir nekovoja“, – tikino pašnekovė.

Tarsi gyventume akmens amžiuje

Pasak advokato Vygaudo Molio, kuris apsiėmė atstovauti šeimai nemokamai, šeima neabejotinai patyrė turtinę ir moralinę žalą. Prieš vieną mergaitę smurtavo penki vaikai, tačiau nei policija, nei vaiko teisių apsaugos tarnyba, nei mokykla rimtai nesureagavo. Todėl ieškinys surašytas visos trims minėtoms įstaigoms bei mušusių vaikų tėvams.

Nors sunkiai sekėsi surinkti visus dokumentus bylai, nes vieni nuo kitų stumdė, kol pavyko gauti visus atsakymus, visgi tai pavyko – spalio 10 d. vyks pirmasis teismo posėdis. Visgi advokatas nesitiki greitos bylos baigties, jis įsitikinęs, kad ji nesibaigs pirma instancija – apeliacine tvarka nuosprendis bus skundžiamas apygardos teismui ir gali pasiekti net Aukščiausiąjį teismą.

„Vaiko teisių apsaugos specialistai iš karto sureaguoja, kad tėvai neteisingai auklėja vaiką, griežtai jį atitraukdami nuo gatvės, kad po mašina nepakliūtų, o šiuo atveju jos praktiškai nieko nedarė. Jei vaikas būtų kokio Seimo nario, viskas būtų atlikta labai greitai.

Dabar visos tarnybos pagal įstatymo raidę tarsi viską daro teisingai, bet iš tiesų rezultato nėra. Kai susiduri su tokia situacija, kartais atrodo, kad gyvename akmens amžiuje. Konstitucija sako – valdžios institucijos privalo tarnauti žmogui. Jeigu jos tikrai tarnautų ir remtųsi nurodytais principais – idealizmo, entuziazmo, patriotizmo, – būtų nuostabu. Pasijustume gyvenantys išsivysčiusioje šalyje“, – svarstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius