Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

15 netikėtų pavojų, kurie gali grėsti vaikui namuose

Vaikai pilni staigmenų. Tai gali patvirtinti tiek mamos, tiek tėčiai, kurie leidžia laiką su mažyliais. Buvusi auklė sudarė sarąšą pavojingų dalykų, kurie tyko vaiko namuose.
Atviri elektros lizdai – viena pavojingiausių vietų vaikui namuose.
Atviri elektros lizdai – viena pavojingiausių vietų vaikui namuose. / 123RF.com nuotr.

Šveicarijoje gyvenanti Kriss Keller daugelį meto dirbo aukle ir kaip niekas kitas žino, kokie gali būti pavojingi vaikui patys paprasčiausi daiktai, rašo dailymail.co.uk.

Jos knygų serija tėvams „The Be Carefull – Home series“ būtent yra apie tai, kaip lavinti savo įgūdžius ir būti dėmesingesniems, kai liekame namie su vaikais.

„Idealiu atveju mes norėtume savo vaikus apvynioti vatos sluoksniu, uždėti jiems šalmą ir apgyvendinti apvaliame name su baldais be aštrių kampų. Deja, tokių sąlygų nesukursime, taigi turime pasirūpinti vaiko saugumu patys.

Mes žinome, kad įkaitusi orkaitė, peiliai ir žirklės yra pavojingi vaikams, tačiau yra ir kitų daiktų, apie kuriuos nepagalvojote, tačiau kurie gali kelti pavojų jūsų mažyliui. Nebandau jūsų gąsdinti, tačiau rekomenduoju kritiškai įvertinti aplinką, kuri supa jus ir vaiką namuose“, – sako K.Keller.

Elektros lizdas

Rozetės visuomet vilioja mažus vaikus – tos skylutės tokios paslaptingos, o pamėginimui pažiūrėti, kas ten yra, gali tikti visi daiktai. Todėl elektros lizdus uždarykite specialiais dangteliais ar plastmasiniais kištukais. Būtinai!

Buitinė chemija

Visos priemonės, skirtos viryklės, santechnikos, grindų valymui paprastai laikomos itin prieinamoje vietoje – spintelėje po kriaukle. Tos ryškios etiketės vaikams atrodo labai patraukliai, tad negalite būti tikri, jog vaikas nesusigundys. Ypač pavojingos indaplovėms ir skalbiamajai mašinai naudojamos tabletės. Visas buities priemonės laikykite vaikams neprieinamoje vietoje arba rakinkite spintelės duris.

Lazdelės

Lazdelės, pagaliukai, pailgi ploni daiktai, kaip pieštukai, rašikliai ar šiaudeliai kokteiliams – viskas tampa pavojumi vaikų rankose, ypač, jei jie sumanė pagraužti ar pabėgioti su tais daiktais. Baisu ir pagalvoti, kaip vaikas griūva su pieštuku burnoje… Brrr.

„Shutterstock“ nuotr./Sušiai
„Shutterstock“ nuotr./Sušiai

Virvelės, juostelės

Dauguma tikrai namuose laiko, regis, niekuo nekaltus daiktus – juosteles dovanoms perrišti ar kaspinus kasoms pinti. Atminkite, jog tai ne itin geras žaislas vaikui. Virvelė gali apsivynioti aplink ranką ar kaklą, žaisdamas vaikas gali save traumuoti ar pridusinti.

Terasa ir balkonas

Tai vietos, į kurias leisti vaiką be priežiūros būtų didžiausias aplaidumas, net jei tik kelioms sekundėms norite nubėgti į virtuvę nukaisti puodo. Jei gyvenate name ir terasos durys stiklinės, būtinai vaiko akių lygmenyje priklijuokite visokiausių lipdukų, kad mažylis neatsitrenktų.

Smeigtukai, vinys, adatos

Net nereikia nė sakyti, koks tai pavojus vaikų rankose, ypač jei detalės smulkios ir sunkiai pastebimos. Šiuos ir panašius reikmenis laikykite specialiose dėžutėse. Ir kuo aukščiau!

Augalai su spygliais

Rožės, kaktusai – jei šių augalų yra jūsų namuose, tai laikykite kuo aukščiau, kad vaikas negalėtų pasiekti. O jei auga nuosavo namo kieme, tai pasistenkite aptverti, kad vaikas žaistų saugiai.

123rf.com/Sukulentai.
123rf.com/Sukulentai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tėvystės dienoraštis (II): atostogų išspirtas ego ir sąmyšį keliantys klausimai

Kosmetika

Kvepalai, nagų lakas, nagų lako valiklis, šlapias akių kontūras, blakstienų tušas – šių ir panašių priemonių pakuitės paprastai bna labia patrauklios, įveirių formų, jas nesudėtinga atidaryti. Ir vaikas kažko gali paragauti.

Dekoratyvinės gėlės

Šitų dalykų saugusieji paprastai neslepia nuo vaikų, o veltui. Juk vaikams patrauklūs vaisiai ir daržovės, taigi ir gėlės juos gali vilioti. Tokie dalykai greitai gali atsidurti burnoje.

Vaistai

Kai kurie vaistai labai panašūs į saldainius. Todėl geriausia, jei medikamentai būtų laikomi spintelėje kažkur aukštai, net jei vaikai ir paaugę. O tai matydami, kaip, tarkim, močiutė geria kokius vaistus iš buteliuko, gali irgi užsimanyti paragauti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaistai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaistai

Virtuvės reikmenys

Žinome, kokie pavojingi gali būti peiliai, tačiau, be jų, virtuvėje dar yra trintuvė su įvairiomis pjaustymo sienelėmis, plaktuvas, sulčiaspaudė. Geriausia tuos prietaisus laikyti supakuotus dėžutėje arba padėti į lentyną, kad vaikas nepasiektų.

Diržai, kaklaraiščiai, chalato diržas

Jie gali būti tokie pat pavojingi vaikui, kaip ir juostelės ar virvelės. Jei numetate tuos daiktus, kur papuola, būkite atidesni – mažylis gali susižaloti, prisismaugti.

Juvelyriniai gaminiai

Jei nenorite, kad vaikas su žiedais ar auskarais žaistų, juos kištų į burną, ausis, nosį, laikykite papuošalus specialioje dėžutėje. Jūsų žibantys auskariukai – itin viliojantis žaislas. Ir pavojingas.

Dušo užuolaidėlės, polietileno maišeliai

Tikrai nekalti daiktai, ar ne? Tačiau mažyliai gali žaisti slėpynių vonios kambaryje ar kokius „kosmonautus“, užsidėję maišelius ant galvos. Nors patys savaime daiktai nėra pavojingi, tačiau vaikas žaisdamas gali susižaloti ar save pridusinti.

Oro gaivikliai

Kaip įprasta, tai būna ryškiaspalviai flakonėliai su aromatiniu skysčiu ir dar su pulverizatoriumi (dvigubas pavojus!). Laikykite juos vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Vaikai mėgsta kišti į burną įvairiausius daiktus. Žinoma, sudėtinga būti šalia vaiko visą laiką, todėl geriausia, ką galime padaryti, – tai imtis profilaktinių priemonių. Jei laukiatės vaiko, jau tada kritiškai įvertinkite savo namus ir paverskite juos saugia aplinka savo vaikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius