-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 pamokos apie pinigus, kurias derėtų įdiegti savo vaikams

Kaip elgtis su pinigais savo vaikus derėtų mokyti jau nuo pat mažumės. Svarbu, kad mažieji suprastų jų vertę ir mokėtų juos tinkamai taupyti – šios žinios pravers visą tolimesnį jų gyvenimą.
Mergaitė laiko kiaulę taupyklę
Mergaitė laiko kiaulę taupyklę / Fotolia.com nuotr.

Portalas womanitely.com pataria, kokias pamokas apie pinigus jau dabar derėtų įdiegti savo vaikams.

Ne visi tėvai yra milijonieriai

Deja, taip nėra ir būti negali. Vis tik šiuolaikiniai vaikai, matydami, kaip jų klasės ar netgi darželio draugai džiaugiasi naujais telefonais, planšetiniais kompiuteriais ar žaislais, gali susidaryti ir kiek kitokią nuomonę ar tapti ganėtinai dideli materialistai. Dėl to savo vaikams jau nuo mažumės vertėtų diegti, kad ne visi tėvai gali nupirkti viską, ko tik įsigeidžia jų vaikai.

Tik mokyti to derėtų ne per pykčius ar rėkimą, o per diskusijas. Pasitaikius progai, paaiškinkite vaikui, kad pasaulyje yra ir tokių šeimų, kurios stipriai vargsta vien dėl to, kad turėtų ką valgyti, ir kad gyvenime svarbiausia ne nauji pirkiniai. Išmokykite savo vaikus vertinti ne tik pačius pinigus, bet ir darbą, už kurį tie pinigai yra mokami. Diegsite tas vertybes vaikams, jei ir patys jomis gyvensite.

Pinigai laimės nenuperka

Daugelis tikriausiai dar ir dabar tiki mitu, kad „kuo daugiau pinigų uždirbsi, tuo mažiau problemų turėsi“. Taip, turėti daug pinigų yra smagu, tačiau iš tiesų – kuo tų pinigų daugiau, tuo ir problemos didesnės.

Padidėjusi banko sąskaita atneš trumpalaikę laimę, tačiau galiausiai laimingesni nuo to netapsite. Nes laimė nuo aplinkybių nepriklauso. Tai pasirinkimas, kurį kiekvienas iš mūsų turime priimti kiekvieną rytą. Išmokykite to ir savo vaikus.

Protingi finansiniai pasirinkimai palengvina šeimos gyvenimą

Puiku, jei vaikas supranta, kad už naujus žaislus kur kas svarbiau yra maistas į namus ar apmokėtos sąskaitos. O jeigu ne? Šią pamoką savo vaikams derėtų įdiegti nuo pat ankstyvos vaikystės, kitaip ateis toks metas, kuomet bijosite savo vaiką kartu vestis į parduotuvę.

Gaminimas namuose – puikus būdas sutaupyti pinigų

Esame nepaprastai užsiėmę, tad šiuolaikinėje visuomenėje, atrodo, jau tapo įprasta kuo dažniau užsukti pavalgyti į kavinę ar restoraną. Vis tik šis būdas gali kaip reikiant paploninti piniginę, o kartais – ir pakenkti sveikatai.

Todėl savo vaikams nuo pat mažumės diekite įprotį maistą valgyti namuose – pasistenkite patys juos sudominti maisto gamyba, įdiekite požiūrį, kad tai smagus užsiėmimas, kuris dar gali padėti sutaupyti pinigų šeimos atostogoms ar naujiems žaislams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologas Vitalijus Bogdanovičius: Kai tik suvoksite, kuriam tikslui jums reikia pinigų, jų atsiras

Kaip smagią veiklą paversti verslu

Internetas išties pakeitė mūsų pasaulį ir atvėrė begalę būdų užsidirbti savo hobius pavertus verslu – tik pažiūrėkite, kiek daug internete galima rasti rankomis pagamintų gėrybių. Padėkite savo vaikams išnaudoti savo hobius ir už juos gauti pinigų.

Galite slapta paprašyti, kad vaikučių dirbinius nupirktų ir draugai ar giminaičiai – suma čia nesvarbi. Daug svarbiau tai, kad vaikas supras, jog pinigai ant medžių neauga ir kad juos reikia užsidirbti. O kur dar staiga šoktelėjęs vaikučio pasitikėjimas bei didžiavimasis savimi!

Kaip saugiai laikyti pinigus

Pinigus gali pamesti tiek vaikai, tiek ir suaugusieji, tad jau nuo pat mažumės vertėtų mažyliams įdiegti, kad juos reikia saugoti. Nupirkite vaikui piniginę smulkiems pinigėliams susidėti ir pasakykite, kad ją derėtų saugoti kaip savo akį.

Skolos įklampina į spąstus

Vaikui taip pat derėtų suprasti, kad skolos ir skolinimasis nėra išeitis. Tai tik dar labiau gyvenimą galintys sugadinti spąstai. Tad jokiu būdu neskatinkite vaiko nuo pat ankstyvo amžiaus naudotis jūsų kreditine kortele ir venkite tai daryti patys. Vaikas privalo suprasti, kad išleisti galima tiek, kiek uždirbame, o ne tiek, kiek esame pasiryžę įlįsti į skolas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Finansų patarėjas: 10 būdų, kaip praturtėti poroje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius