Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Bičiulio sindromas: tėvai, kurie bando savo vaikams būti geriausi draugai, daro meškos paslaugą

Moterys ir tėvai vis dažniau paveikiami „bičiulio sindromo“, sako dr. Martinas Stephenas, vadovaujantis vienai iš geriausių Jungtinės Karalystės mokyklų – Nacionaliniam matematikos ir gamtos mokslų koledžui.
Laiminga šeima
Laiminga šeima / Vida Press nuotr.

Kaip skelbia portalas telegraph.co.uk, jo teigimu, aiškių tėvų ir vaikų ribų įvedimas yra svarbus vaiko vystymuisi.

Dr. M.Stephenas paaiškino, kad tėvai turi sugebėti „nurodyti savo vaikams, kada jie privalo būti namuose, riboti buvimo prie televizoriaus laiką ir prireikus užuosti cigarečių kvapą jų miegamajame, bet taip pat jie turi ir apkabinti savo vaiką, kai ilgai lauktas kvietimas į vakarėlį neatėjo, kažkam kitam buvo patikėtas svarbiausias vaidmuo mokyklos veikloje ar jam nukritus nuo dviračio“. Jis pridūrė, kad „tėvai yra tam, kad nubrėžtų ribas, kurios gali būti nemalonios, bet taip pat garantuos saugumą“.

Pasak eksperto, vaikai gali priešintis toms riboms, tačiau tik kažką darydami išmokstame derėtis su savo vaikais, kai reikia pokyčių.

Vaikai privalo išmokti, kad veiksmai turi pasekmes, o ne būti įtikinti, kad visur reikia išsisukti nuo atsakomybės.

M.Stephenas sakė, kad pastaraisiais metais plinta tam tikra tėvų mada –„žvėriškai ginti“ savo vaikus, nepaisant to, kaip jie pasielgė.

Jis prisiminė stebėjęs rungtynes, kurių metu, vienas žaidęs berniukas padarė klaidą ir buvo teisėjo išsiųstas iš aikštės. Berniuko tėvas ėmė šaukti ant teisėjo, neva jis „aklas“ ir „nemokša“, o tuomet uždėjo sūnui ant peties ranką ir pasakė: „Tai nebuvo tavo klaida, sūnau.“

Dr. M.Stephenas teigė, kad vaikai privalo išmokti, kad veiksmai turi pasekmes, o ne būti įtikinti, kad visur reikia išsisukti nuo atsakomybės. „Jei mes giname savo vaikus, nepaisydami nieko, mes juos ruošiame tam, kad jie niekada neprisiimtų atsakomybės už savo veiksmus“, – teigė jis.

Mąstymas, kad „mano vaikas negali elgtis blogai“, skatina vaikus mąstyti, kad jų teisė rinktis, kas įvyks, ir kad tik jie vieni turi teisių. Eksperto teigimu, vaikai kartais turi kovoti ir pralaimėti jų pačių mūšiuose. Jie turi išmokti „užsidirbti“ tam tikrą atpildą. Kai auklėjame juos su požiūriu, kad „jie nesielgia blogai“, neleidžiame jiems to padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius