Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologas T.Lūža: kada atliekamas Cezario pjūvis ir ar moteris gali rinktis?

Gimdymas įvairiais atvejais gali baigtis Cezario pjūviu. Tačiau šią operaciją moterys kartais renkasi ir tada, kai nėra būtinybės, pavyzdžiui, jos gali pagimdyti natūraliai. Kas lemia tokį apsisprendimą ir ką moterys turėtų žinoti apie šią operaciją?
Kūdikis.
Kūdikis. / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Nėštumas Gimdymas

Gydytojas ginekologas Tomas Lūža sako, kad Cezario pjūvis atliekamas esant tam tikroms indikacijoms ir yra skirstomas į planines ir skubias (ekstrines) operacijas.

Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologas Tomas Lūža
Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologas Tomas Lūža

„Planinis Cezario pjūvis atliekamas tada, kai yra nesaugu arba neįmanoma pačiai moteriai pagimdyti, pavyzdžiui, yra placentos pirmeiga, vaisiaus sėdmenų pirmeiga, netaisyklingos vaisiaus padėtys, gimdyvė serga tam tikromis ligomis, kamuoja stuburo traumos ir kt.

Skubi Cezario pjūvio operacija pasitelkiama tuomet, kai prasidėjus gimdymui ar gimdymo metu kyla pavojus moters ar/ir vaisiaus būklei, kad visi būtų sveiki ir gyvi“, – sako specialistas.

– Ar moteris gali rinktis Cezario pjūvį, jeigu gali pagimdyti ir natūraliai?

– Pacientė visada turi teisę rinktis. Jeigu moteris apgalvojo visas galimas gimdymo būdo pasirinkimo rizikas, privalumus, trūkumus, apie tai, kas geriausiai jos vaikeliui, tai jos teisė rinktis.

Lietuva Cezario pjūvio atlikimų skaičiumi yra tarpinėje padėtyje tarp Skandinavijos, kur iki 19 proc. nėštumų užbaigiama Cezario pjūviu, ir Pietų Amerikos ar kitų Vakarų šalių privačių klinikų, kur daugiau kaip 90 proc. nėštumų užbaigiama Cezario pjūviu. Lietuvoje šis skaičius siekia iki 30 proc. gimdymų. Tai atskleidžia, kad pacientė gali rinktis, o Cezario pjūvio operacijos tobulėja, trumpėja, tampa vis saugesnės motinai ir vaikui.

– Kodėl kai kurios moterys įsitikinusios, kad geriau rinktis Cezario pjūvį, o ne natūralų gimdymą?

– Tikrai nedidelė moterų dalis renkasi Cezario pjūvį, kai nėra jokių indikacijų. Džiugu, kad kaip tik daugiau moterų nori gimdyti natūraliai, pačios. Tai yra natūraliau, paprasčiau tiek moters organizmui, tiek pačiam naujagimiui.

Kodėl moterys renkasi Cezario pjūvį, kai nėra indikacijų? Priežasčių gali būti įvairiausių. Tai psichologinės problemos, baimė, mintys, susijusios su tuo, kad gimdymo metu pasikeis lytinių organų anatomija, kad nebebus tokios patrauklios vyrui, kad bus skausminga, bijoma kirpimų, plyšimų.

Neįmanoma išvardyti visų priežasčių, nes jų gali būti pačių įvairiausių, elementariausių ir keisčiausių, kurias moterys netgi bijo išsakyti savo gydytojui.

Manau, kad būtina apie tai kalbėti ir tartis su specialistu, nes dažnai moterys persigalvoja išgirdusios gydytojo patarimą ar nuomonę. Kartais ta baimė būna susijusi su nežinojimu, visai nepagrįsta.

– Ar Cezario pjūvis yra mažiau skausmingas pasirinkimas, jeigu palygintume su natūraliu gimdymu?

– Iš kurios pusės pažiūrėsime. Cezario pjūvis nuo natūralaus gimdymo skiriasi keliais aspektais. Pavyzdžiui, vaikas gimsta daug greičiau, gali būti visiškas nuskausminimas (intubacinė nejautra) arba atliekama spinalinė nejautra, tačiau pats pogimdyminis laikotarpis yra sudėtingesnis.

Natūralaus gimdymo metu patirti kirpimai ar plyšimai sugyja gana greitai, o pjūvis per visą pilvo sieną, raumenis, gimdą daug ilgiau gyja ir gali dažniau komplikuotis infekcija ir kitomis problemomis. Reikia daugiau nuskausminamųjų po operacijos.

– Kokios gali būti Cezario pjūvio komplikacijos?

– Komplikacijas galima suskirstyti į dvi grupes: viena, kai komplikacijos patiriamos gimdymo (operacijos) metu – kraujavimas, placentos neatsidalijimas, aplinkinių organų pažeidimas, galimas naujagimio sužalojimas operacijos metu ir įvairios kitos traumos; kita grupė – tai pooperacinės komplikacijos, randas ne tik odoje bet ir gimdoje, dėl ko gimda tampa nevisavertė.

Cezario pjūvis – tai operacija, skirta padėti saugiai pagimdyti iškilus tam tikroms problemoms.

Kitų nėštumų ir gimdymų metu gimda gali plyšti toje vietoje, kur buvo randas, nes ta vieta tampa silpniausia. Tai pat yra kita didelė grupė problemų, susijusių su placentos prisitvirtinimu rando vietoje, dėl ko ji gali įaugti į randą ir neatsidalyti po gimdymo. Tada reikalingos papildomos procedūros ar net iškyla rizika moteriai nukraujuoti ar netekti gimdos. Kiekvienas organizmas gyja skirtingai, todėl daugelio atvejų negalime numatyti.

Naujagimiai, gimę Cezario pjūvio operacijos būdu, dažniau patiria kvėpavimo sutrikimų, vėlesniame amžiuje dažniau serga diabetu, bronchine astma ir kitomis alerginėmis ligomis.

– Vadinasi, po natūralaus gimdymo moters atsigauna greičiau?

– Po natūralaus normalaus gimdymo moteris su kūdikiu pasiruošę vykti namo jau antrą parą, o po Cezario pjūvio – ne anksčiau kaip po 3–4 parų.

– Ar daugiavaisiai nėštumai visada baigiasi Cezario pjūviu?

– Dvynių atveju viskas priklauso nuo dvynių tipo ir pirmojo dvynio pirmeigės dalies. Jeigu pirmojo dvynio pirmaujanti dalis yra galvutė, tada gimdymas vyksta taip pat kaip ir vienvaisio nėštumo atveju. Jeigu pirmojo dvynio padėtis netaisyklinga ar yra daugiau nei du vaisiai, nėštumas užbaigiamas Cezario pjūvio operacija.

– Kiek laiko užtrunka Cezario pjūvis?

– Operacijos trukmė yra tikrai neilga, kadangi patobulėjo operacijų atlikimo technika, kraujavimo stabdymo, siuvimo technikos, visgi viskas labai priklauso nuo konkrečios situacijos, moters kūno sudėjimo, anatominių niuansų, chirurgo patirties bei įgūdžių ir trunka nuo 15 minučių iki valandos, dažniausiai – apie pusvalandį.

Anksčiau, kai nebuvo tokios aparatūros ir technologijų, Cezario pjūvis užtrukdavo labai ilgai, kildavo gerokai daugiau komplikacijų. Dabar tai yra greitesnė procedūra nei natūralus gimdymas, tačiau nereiškia, kad dėl šios priežasties reikėtų rinktis Cezario pjūvį, o ne natūralų gimdymą.

– Ko palinkėtumėte moterims, kurios bijo natūraliai gimdyti?

– Nebijoti, domėtis, daug skaityti apie nėštumą ir gimdymą, o iškilus klausimams klausti savo gydytojo, su juo diskutuoti ir kuo mažiau pasikliauti įvairiais mitais, nepasiduoti negatyvioms mintims ir gąsdinantiems pasakojimams. O Cezario pjūvis – tai operacija, skirta padėti saugiai pagimdyti iškilus tam tikroms problemoms, ir jokiu būdu ne pagrindinis gimdymo būdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius