Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ginekologė besilaukiančioms moterims: nėra jokio saugaus alkoholio kiekio

Paprastai būsimos mamos žino, jog alkoholio vartojimas nėštumo pradžioje yra pavojingas kūdikiui, tačiau čia pat egzistuoja mitas, kad nedidelis svaigalų kiekis vėlesniais nėštumo periodais pagerina savijautą – sumažina stresą, įtampą, skausmą. Visgi medikai užtikrinti – saugaus alkoholio kiekio nėštumo metu tiesiog nėra, o „nekaltas gurkšnis“ gali lemti rimtus mažylio sveikatos sutrikimus.
Nėščia moteris
Nėščia moteris / 123RF.com nuotr.

Skaudžios pasekmės

Nejučia kyla klausimas, ar viena taurė šampano, vyno gali daryti tokią milžinišką įtaką? Anot medikų, mes negalime žinoti, kelintas lašas arba kelinta taurė bus lemtinga. Tad nejaugi verta rizikuoti?

„Alkoholio vartojimas nėštumo metu didina įvairių sveikatos problemų tikimybę nuo intelekto, augimo ir vystymosi sutrikimų iki priešlaikinio gimdymo, apsigimimų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, apie 10% visų nėščiųjų reguliariai vartoja alkoholį, o apie 5% kūdikių gimsta su vaisiaus alkoholiniu sindromu. Pavojus iš ties didelis, todėl kalbėti apie tai būtina“, – galimas rizikas pranešime žiniasklaidai vardija akušerė Marija Mizgaitienė, projekto „Aš žinau pasekmes“ vadovė.

Vaisiaus alkoholinio spektro sutrikimai (VASS) pasireiškia mokymosi sunkumais, kalbos, elgesio, emocijų, vystymosi ir augimo sutrikimais, nesugebėjimu numatyti pasekmių, sąmoningumo stoka ir įvairiomis priklausomybėmis.

Jei besilaukdama moteris svaigiaisiais gėrimais piktnaudžiavo dažnai ir dideliais kiekiais, vaikeliui gali pasireikšti vaisiaus alkoholinis sindromas – sunkiausias alkoholio sukeltas pažeidimas, kurio padariniai ryškiausiai matomi vaiko veide. Be to, šiam sindromui būdingas protinis, raidos atsilikimas.

Apsaugoti vaisių labai paprasta

Tiek užsienio, tiek Lietuvos medikai vieningai sutaria, kad efektyviausia prevencinė priemonė – visiškas alkoholio atsisakymas planuojant kūdikį ir laukiantis. Visgi neretai pasitaiko, kad mamos vartoja alkoholį dar net nežinodamos, kad laukiasi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alkoholis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alkoholis

„Su vyru planavom kūdikį, tačiau alkoholio nebuvome visiškai atsisakę. Apie nėštumą sužinojau praėjus porai dienų po draugės vestuvių, kuriose gurkšnojau šampaną. Nėštumas praėjo sklandžiai, gimdžiau lengvai, auginame sveiką mergytę. Apie tai, kaip smarkiai rizikavau vartodama alkoholį dar prieš pastodama, supratau tik dabar, todėl planuodama antrąjį nėštumą visiškai atsisakiau alkoholinių gėrimų“, – apie savo patirtį pasakoja viena mama.

Moksliškai yra pagrįsta, kad svaigieji gėrimai, nepaisant to, kokio stiprumo, keičia spermos kokybę.

„Džiugu, kad ši mama susilaukė sveiko vaiko, tačiau rizika buvo. Būtina atsiminti, kad nėra jokio saugaus alkoholio kiekio ir jokio saugaus laiko, kada besilaukianti moteris gali vartoti alkoholį.

Moksliniais tyrimais pagrįsta tiesa, jog net ir mažiausios svaigiųjų gėrimų dozės didina riziką jūsų kūdikio sveikatai. Apsaugoti būsimus vaikus nuo intelekto negalios, raidos defektų ar kitų sutrikimų mamoms iš ties lengva – tereikia pamiršti alkoholį tuomet, kai planuojamas šeimos pagausėjimas, kai laukiamasi ir kai kūdikis žindomas,“ – nėščiųjų alkoholio vartojimo problemas apibendrina M.Mizgaitienė.

Jei alkoholį vartoja būsimas tėvas?

Nors vaisiui labiau kenkia, jei alkoholį vartoja nėščioji, tačiau tėvai dėl vaisiaus sveikatos atsako lygiai tiek pat kaip ir mamos. Moksliškai yra pagrįsta, kad svaigieji gėrimai, nepaisant to, kokio stiprumo, keičia spermos kokybę, o tai gali lemti įvairius vaisiaus sveikatos sutrikimus. Vadinasi, jei abu tėvai atsisakys alkoholio, rizika išnyks.

Fotolia nuotr./Maitinimas krūtimi
Fotolia nuotr./Maitinimas krūtimi

Alkoholis ir maitinimas krūtimi

Įrodyta, kad neigiamai alkoholis veikia ne tik vaisių mamos įsčiose, tačiau ir gimusį kūdikį. Jei žindanti mama net retkarčiais vartoja svaigalus, mažyliui gresia apsinuodijimas. Nustatyta, kad į mamos pieną alkoholis patenka jau po pusvalandžio, kai ji išgeria. Svarbu pažymėti, kad alkoholis pavojingiausias kūdikiams iki 3 mėnesių amžiaus, nes jų organizmas šias nuodingas medžiagas perdirba itin sunkiai.

„Įprasta praktika, kad mamos skaičiuoja, kiek laiko laukti iki kito žindymo, jei buvo išgerta alkoholio. Vis dėlto sveikiausia žindant – alkoholio apskritai atsisakyti. Juolab, kad kiekvienos moters organizmas skirtingas, todėl tiksliai nustatyti, per kiek laiko mama išsiblaivys, labai sunku“, – teigia akušerė M.Mizgaitienė.

Žinia jaunimui

Alkoholio ir nėštumo klausimu siekiant ugdyti visuomenę ir ypač jaunimą, 2018 m. sausio mėnesį pradėtas vykdyti VšĮ „Atsakinga šeima“ prevencinis projektas „Aš žinau pasekmes“, finansuojamas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšų.

Projekto metu apie alkoholio daromą poveikį būsimo kūdikio fizinei, psichologinei ir socialinei sveikatai vedamos paskaitos 15–19 m. gimnazistams, parengti lankstinukai, vaizdo įrašas, aktualia informacija dalijamasi socialiniuose tinkluose.

„Tikimės, kad mūsų žinia pasklis plačiau, nes tik visi kartu mes galime pakeisti ateitį. Kuo daugiau jaunų žmonių ir jų artimųjų bus informuoti apie nepataisomą alkoholio žalą, kuo daugiau šviesime jaunąją kartą, tuo mažesnė bus rizika jų vaikams,“ – projekto siekius apibendrina jo vadovė akušerė Marija Mizgaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius