Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką šiemet tėvams reikia žinoti apie vaikų sveikatos pažymas: pandemija pakoregavo tvarką

Prieš kiekvienus mokslo metus poliklinikos būna apgultos jaunųjų pacientų – darželinukų ir moksleivių, kuriems į švietimo ir ugdymo įstaigas būtina pristatyti sveikatos pažymas. Tačiau šiemet dėl koronaviruso pandemijos turime ypatingą situaciją, todėl ši tvarka buvo šiek tiek pakoreguota.
Kasmetinio profilaktinio sveikatos patikrinimo metu, kitaip nei kreipusis dėl konkrečios sveikatos problemos, atliekama visapusė vaiko apžiūra, daromi visi svarbiausi tyrimai.
Kasmetinio profilaktinio sveikatos patikrinimo metu, kitaip nei kreipusis dėl konkrečios sveikatos problemos, atliekama visapusė vaiko apžiūra, daromi visi svarbiausi tyrimai. / istockphoto.com nuotr.

Dauguma senų pažymų galios iki metų pabaigos

Pasak Vilniaus savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Viktorijos Turauskytės, kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas, kurio metu įvertinama bendra sveikatos būklė, privalomas visiems vaikams iki 18 metų, taip pat pilnamečiams mokiniams, ugdomiems pagal bendrojo ugdymo programas.

„Tačiau tėvams svarbu žinoti, kad šiuo laikotarpiu padaryta išimtis – nebūtina vykti į sveikatos įstaigas moksleivio sveikatos pažymėjimų, nes pernykščių galiojimas pratęstas iki pat Naujųjų metų.

Ši lengvata įteisinta atsižvelgiant į tai, kad karantino metu buvo sustabdytas profilaktinių sveikatos patikrinimo paslaugų teikimas ir net atnaujinus šių paslaugų teikimą dėl infekcijų kontrolės reikalavimų įgyvendinimo gydymo įstaigos gali priimti mažesnį pacientų skaičių. Taigi paslaugų prieinamumas vis dėlto yra sumažėjęs. Tai leis gydymo įstaigoms, kurios tikrai fiziškai nespėja profilaktiškai patikrinti visų mokinių sveikatos iki mokslo metų pradžios, šiuos patikrinimus atlikti ir mokslo metams prasidėjus.

Šią lengvatą Sveikatos apsaugos ministerija suteikė, kad nebūtų per didelė apkrova gydymo įstaigoms, ir mes labai tuo džiaugiamės, nes prieš mokslo metus ir ankstesniais metais jos turėdavo didžiulę apkrovą“, – teigė savivaldybės atstovė.

Tiesa, ši tvarka turi kelias išimtis. Reikia atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą iki mokslo metų pradžios, jeigu ugdymas bus vykdomas kitoje švietimo ar ugdymo įstaigoje, t. y. kai vaikas fiziškai pereina į kitą mokyklą, taip pat jeigu pasikeitė vaiko sveikatos būklė ir reikia keisti jo fizinio ugdymo grupę, atsirado naujų rekomendacijų, kurių turi būti laikomasi, ir pan. Šie vaikai turėtų būti registruojami į polikliniką įprasta tvarka.

Svarbu prisiminti, kad vaiko sveikatos pažymėjimas galioja visus metus, tad, pavyzdžiui, jei vaikas sveikatą tikrinosi praeitų metų spalį ar lapkritį, neverta skubėti sveikatos pasitikrinti iki mokslo metų pradžios, kadangi sveikatos pažymėjimas dar galioja.

Paklausta, ar šiemet poliklinikos nesulauks pacientų piko gruodžio mėnesį, V.Turauskytė svarstė, kad dabartinė situacija rodo, kad taip nebus.

„Šiuo metu sveikatos pažymas jau turi 23 tūkst. vaikų, pernai tuo pačiu metu jas turėjo 44 tūkst. Taigi pusė vaikų jau atliko profilaktinę sveikatos patikrą. Odontologų paslauga šiemet pasinaudojo 20 tūkst. vaikų, pernai tuo pat metu – 23 tūkst. Todėl manau, kad tėveliai yra sąmoningi ir rūpinasi vaikų profilaktiniu patikrinimu. Taip pat skatinu tai padaryti tuos, kurie dar delsia, registruotis konsultacijai iš anksto, kad pas gydytoją patektų be streso“, – paragino specialistė.

„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas gydytoją
„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas gydytoją

Mamos patirtis parodė sistemos spragas

Dviejų mokyklinio amžiaus vaikų mama Ieva, kuriai vaikų sveikatos pažymos prireikė anksčiau nei prieš mokslo metus, kad vaikai galėtų dalyvauti stovykloje, savo kailiu patyrė, kad gauti jas šiuo metu tikrai nėra paprasta.

„Prisiskambinti į savo polikliniką ir užsiregistruoti tiesiog nepavyko, o man būtinai reikėjo šių metų pažymos. Be to, norėjau jas sutvarkyti kuo greičiau, kadangi vėliau, mano manymu, bus anšlagas, o ir vaikščioti į polikliniką rudenį dėl viruso grėsmės bus pavojinga.

Tuomet pabandžiau užregistruoti vaikus internetu, bet man pačiai niekaip nepavyko, o poliklinikos tinklapyje, kaip tai padaryti, nėra jokios informacijos. Teko pagalbos prašyti draugės, kuri jau tai dariusi. Negi poliklinikai sunku aprašyti, kaip tai padaryti? Dabar išeina taip, kad žmogus turi tai iš kažkur žinoti pats.

Antra problema buvo susijusi su sveikatos pažymų atsispausdinimu iš elektroninės sistemos. Poliklinikoje vėl nėra tokio aprašo, kaip susirasti ir „išsitraukti“ elektroninę pažymą. Ir vėl žmogus tai turi žinoti pats. Buvo savaitgalis, o pirmadienį anksti ryte jau turėjau turėti pažymas. Vienintelis telefonas, kuris veikė mūsų poliklinikoje savaitgalį, buvo budinčios gydytojos. Kai jai paskambinau šiuo klausimu, ji buvo nepatenkinta, nes jai reikia skambinti tik su sveikatos problemomis. O kur tuomet skambinti dėl techninių dalykų?“ – svarstė pašnekovė.

Moters manymu, šiuo metu, kai daug paslaugų persikelia į elektroninę erdvę, aiškios informacijos klausimas tapo ypač aktualus, nes kyla labai daug ne medicininių, o būtent techninių problemų, tačiau kur dėl jų kreiptis, neaišku.

„Pasėdėjau porą valandų, šiaip ne taip iškapsčiau tas pažymas ir atsispausdinau. Tačiau jeigu būčiau radusi paaiškinimus, kaip tai daryti, viskas vyktų daug sklandžiau. Šiuo metu atsiradęs didelis informacinių telefonų ir labai aiškios informacijos poreikis, kurio niekas nesprendžia ir palieka aiškintis patiems gyventojams. Taip neturėtų būti“, – įsitikinusi pašnekovė.

Negi poliklinikai sunku aprašyti? Dabar išeina taip, kad žmogus turi tai iš kažkur žinoti pats.

V.Turauskytė teigia labai gerai suprantanti, kad žmonės susiduria su naujais iššūkiais, tačiau pridūrė, kad pateikti šią informaciją – Registrų centro, Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos kompetencija.

„Kiek mes susiduriame, išsitraukti iš elektroninės sistemos pažymą nėra sudėtinga, tačiau suprantu, kad žmonėms gali kilti klausimų ir trūksta techninės informacijos. Tačiau tinklapyje www.esveikata.lt tikrai galima rasti nuorodas, kaip tai padaryti, netgi įdėti mūsų sukurti filmukai, tiesiog turbūt žmonėms trūksta informacijos apie tai“, – teigė savivaldybės atstovė.

Gydytojos patarimai: kaip turėtų elgtis tėvai

Vilniaus Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ingrida Savickienė pasakojo, kad šioje gydymo įstaigoje gydosi apie 15 tūkst. vaikų. 2019 m. profilaktiškai patikrinta sveikata beveik 13 tūkst. pilnamečių mokinių ir vaikų, lankančių švietimo ar kitą ugdymo įstaigą.

Paprastai atlikus privalomą profilaktinį sveikatos tikrinimą užpildyta forma galioja vienus metus nuo užpildymo dienos. Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, profilaktiniai sveikatos patikrinimai intensyviausiai vykdomi liepą–rugsėjį: kas mėnesį apsilanko apie 3 tūkst. mažųjų ir jaunųjų pacientų.

Pasak medikės, profilaktinis sveikatos patikrinimas yra svarbus ir būtinas. Jo tikslas – išaiškinti ir koreguoti rizikos sveikatai veiksnius, nustatyti, ar tikrinamo asmens sveikatos būklė atitinka jo augimo ir brendimo pagal amžių ir lytį normatyvus, ar dėl sveikatos būklės jis gali lankyti švietimo įstaigą ir pan. Esant indikacijoms ar poreikiui tikslinti diagnozę, šeimos gydytojas ar vaikų ligų gydytojas paskiria tyrimus, nustato jų dažnumą, siunčia kito reikiamos profesinės kvalifikacijos specialisto konsultacijos ar atlikti diagnostinių tyrimų.

Raginame tėvelius jau dabar rūpintis ir registruotis gydytojo konsultacijai, nes jos gali tekti palaukti.

„Vyriausybei paskelbus ekstremaliąją situaciją, iki jos paskelbimo dienos išduota paskutinė forma Nr. E027-1 laikoma galiojančia iki einamųjų metų pabaigos. Tai reiškia, kad dauguma Šeškinės poliklinikos pacientų turi iki šių metų pabaigos galiojančias sveikatos pažymas. Taigi skubėti dėl sveikatos profilaktinio patikrinimo nebūtina, bet raginame tėvelius jau dabar rūpintis ir registruotis gydytojo konsultacijai, nes konsultacijos gali tekti palaukti: ir dėl kasmetinių gydytojų atostogų, ir dėl to, kad turime paisyti griežtų ir motyvuotų saugumo reikalavimų, skirti laiko kabinetams vėdinti ir dezinfekuoti, todėl tiesioginių konsultacijų, deja, dar negalime teikti tiek, kiek būdavo iki karantino.

Šiuo metu vaikų ligų gydytojai kasdien teikia 16–17 tiesioginio kontakto konsultacijų ir 3–4 nuotolines konsultacijas, į kurias galima užsiregistruoti paskambinus į Šeškinės poliklinikos skambučių centrą arba internetu. Dalis tiesioginio kontakto konsultacijų yra rezervuotos tik profilaktiniam sveikatos patikrinimui.

Jei tėveliai nori pasitarti su gydytoju dėl iškilusių klausimų, susijusių su sveikatos profilaktika, gali registruoti vaiką ir nuotolinei paslaugai: telefonu su gydytoju aptars skiepų planą, reikalingus atlikti tyrimus, kitus klausimus, o esant reikalui gydytojas paskirs tiesioginės konsultacijos laiką“, – aiškino pašnekovė.

I.Savickienė priminė, kad, siekiant užtikrinti epidemiologinį saugumą, visi pacientai, kurie atvyksta dėl tiesioginio kontakto konsultacijos, į polikliniką įleidžiami likus ne daugiau kaip 10 min. iki paskirto vizito laiko, prieš tai patikrinus registracijos duomenis arba parodžius iš poliklinikos gautą trumpąją žinutę apie numatytą vizitą.

Prie įėjimo visiems pacientams matuojama kūno temperatūra. Atvykstančių pacientų prašoma turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dėvėti apsauginę kaukę. Taip paskirstyti pacientų srautai: vaikai į polikliniką patenka pro vaikų poliklinikos įėjimą, jų kelias pas vaikų ligų gydytoją pažymėtas žalia spalva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius