Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip garsios mamos skatina savo vaikus rinktis ne saldumynus, o daržoves?

Turintys vaikų patvirtins – išsiruošti ilgesniam pasivaikščiojimui ar žygiui su mažaisiais nepasirūpinus maistu yra bene didžiausia klaida. Judrūs ir ne visada klusnūs vaikai, atrodo, išalksta vos tik užrakinamos namų durys. Mitybos specialistai atkreipia dėmesį – priešpiečiais reikia rūpintis ne tik poilsiaujant ar turint daugiau laisvo laiko, bet ir darbo dienomis, ruošiant vaikus į darželį ar mokyklą.
Laura Mazalienė su vaikais
Laura Mazalienė su vaikais / Asmeninio archyvo nuotr.

Užkandžių vaikams ruošimo gudrybėmis dalijasi dvi žinomos Lietuvos mamos – Laura Mazalienė ir Ingrida Martinkėnaitė.

Priešpiečius ruoškite iš vakaro

Dviejų dukrų mama, „Mamų radijo“ įkūrėja ir „Vaflių namų“ bendrasavininkė Laura Mazalienė užkandžių dėžutės tradiciją pradėjo tuomet, kai jos vyriausiai dukrai sukako vieneri – nuo tada mergaitė jau be baimės valgė neapdorotas daržoves bei vaisius.

„Mūsų priešpiečių dėžutės dažniausiai būna rengiamos atsižvelgiant į metų laikus. Vasarą mėgaujamės uogomis, o atvėsus orams renkamės obuolius, bananus, garintas daržoves, slyvas, cukinijų blynus“, – vardija L.Mazalienė.

Vyresnei Lauros dukrai šiuo metu yra treji metai ir jos santykis su maistu, kaip teigia mama, labai draugiškas. Mergaitė jau turi net savo mėgstamiausių patiekalų ir maisto produktų sąrašą.

„Nors didžioji turi savo favoritus, tačiau išrankia maistui jos vadinti tikrai negalima. Patys geriausi užkandžiai jai šiuo metu – obuoliai, pomidorai ir sūris. Aš tik labiau norėčiau, kad jos dažniau triaukštų morkytes“, – sako L.Mazalienė ir atskleidžia, kad darželis, kurį lanko mergytė, neleidžia atsinešti užkandžių dėžutės, bet ji visada praverčia žaidžiant ar vaikštant lauke.

L.Mazalienės teigimu, reikia turėti aiškias taisykles, ką galima vaikui dėti į priešpiečių dėžutę ir ko ne. Taip pat, anot moters, tam reikia skirti laiko ir neruošti vaikams priešpiečių paskutinę akimirką.

„Ką mano vaikai ras ryte savo priešpiečių dėžutėse, yra mano atsakomybė. Esu toks žmogus, kad visus darbus turiu atlikti vakare – surinkti vaikams rūbus, sukrauti kuprines ir paruošti maistą. Ryte dažniausiai strimgalviais išlekiame iš namų, tad pasiruošimas naujai dienai yra mano namų darbai“, – sako L.Mazalienė.

Pamilti vitaminus padės superherojai

Daugeliui tėvų ruošiant priešpiečius vaikams kyla klausimas – ką pagaminti, kad vaikas ne tik nusineštų į mokyklą ar darželį, bet ir suvalgytų? Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, dauguma vaikų – dideli sveiko ir subalansuoto maisto kritikai, todėl jiems įtikti tikrai nėra lengva užduotis.

„Dėl šios priežasties trečius metus iš eilės vykdome socialinės atsakomybės projektą „Sodinčius“, kurio tikslas – padėti vaikams pažinti daržoves ir vaisius bei tokiu būdu paskatinti mažuosius jų valgyti daugiau. Šiais metais nusprendėme ateiti į pagalbą tėveliams ir dėmesį skirti tam, kad jų vaikai originaliau ir žaismingiau sužinotų apie sveiką mitybą. Sukūrėme specialias užkandžių dėžutes, ant kurių pavaizduotos daržovės-herojės, tokios kaip pomidoras, brokolis, obuolys, morka, simbolizuojančios daržovių ir vaisių supergalias. Norėdami, kad vaikai į šias dėžutes įsidėtų sveikus užkandžius, daržovėms, vaisiams ir uogoms davėme specialius pavadinimus, tarkim, „morkatronas“, – pasakoja B.Čaikauskaitė.

Užkandžius į dėžutes vaikai kartu su tėveliais turės susidėti patys, tačiau plačiai besišypsančios daržovės, vaisiai ar uogos visada primins, kad jų neverta pamiršti.

„Daržovės ragina į dėžutę susidėti tik naudingus užkandžius, kuriuos valgydami mažieji bus sveikesni, žvalesni ir, aišku, laimingesni. Tokių žaidimo elementų taikymas vaikus išmokys geriau suprasti, kas yra naudinga, ir, tikėtina, užkandžiui vėliau jie prašys ne saldainio, o magiškų galių turinčio pomidoro“, – sako B. Čaikauskaitė.

Dukrą pratina prie sveikos mitybos

Merginų grupės „69 danguje“ narė Ingrida Martinkėnaitė taip pat įsitikinusi daržovių ir vaisių teigiama nauda. Moteris augina 11-os metų dukrą Mariją ir atskleidžia, kad jos ir mergaitės skoniai – panašūs, todėl gaminti maistą ir galvoti, ką gaminti priešpiečiams jai nėra sudėtinga.

„Mūsų maisto skonis labai panašus, turbūt būtų keista, jei būtų kitaip – juk mes, tėvai, ir formuojame vaikų mitybos įpročius bei suvokimą apie sveiką, naudingą maistą. Mes pusryčiams dažniausiai renkamės įvairias košes. Dukra taip pat mėgsta salotas, kurios labai patinka ir man. Neišranki ji ir kitiems patiekalams – gaminu namie visai šeimai, ir kartais ji net suvalgo daugiau už mane“, – sako I.Martinkėnaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ingrida Martinkėnaitė su dukra
Asmeninio archyvo nuotr./Ingrida Martinkėnaitė su dukra

Kadangi dainininkės dukra yra labai judri ir nenustygstanti vietoje, daug sportuoja, tad ir energijos, anot I.Martinkėnaitės, jai reikia ypatingai daug.

„Marija labai mėgsta mažas morkytes ir pjaustytą agurką. Natūralu, kartais užsimano ir kažko saldaus, todėl aš jai to nedraudžiu. Neturime antsvorio problemų, greičiau – atvirkščiai, todėl nesukame galvos ir leidžiame sau kartais pasilepinti.

Man svarbiausia, kad dukra gertų daug vandens, todėl stengiamės vengti gazuotų bei saldžių gėrimų. Mūsų šeimoje galioja viena taisyklė – valgyti dažnai, bent 5 kartus, tad užkandžių dėžutės neretai padeda įgyvendinti šį tikslą“, – sako dainininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius