-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kalba mamos“ kviečia į virtualius „mamų ratus“: tai nebus tik dar vieni mokymai

„Juokaujame, kad tai bus būrelis mamoms“, – apie naują veiklą, kurią vaikus auginančioms moterims siūlo nuo kovo, pasakoja „Kalba mamos“ siela Marija Keršanskienė.
„Mamų ratus“ ves koučingo specialistė ir mama Rita Simonavičiūtė-Koreivė
„Mamų ratus“ ves koučingo specialistė ir mama Rita Simonavičiūtė-Koreivė / „Kalba mamos“, Unsplash.com nuotr. / 15min koliažas

Prieš kelerius metus žurnalistės Marijos Keršanskienės įkurta tinklalaidė „Kalba mamos“ pastaraisiais metais išsiplėtė ir vaikus planuojančioms bei juos jau auginančioms šeimoms siūlo įvairių paslaugų.

Balandį startuoja naujiena – „Mamų augi(ni)mo ratai“, kuriuos veda sertifikuota koučingo specialistė ir mama Rita Simonavičiūtė-Koreivė.

Apie juos portalui 15min papasakojusios Rita ir Marija teigia, kad idėja brendo jau kelerius metus, nes situacijos ir klausimai, su kuriais susiduria mamos, panašūs.

Kas yra mamų augi(ni)mo ratai?

Pasak Ritos, mamų augi(ni)mo ratai bus vedami, taikant grupės koučingo principus. Jų tikslas – padėti mamoms išdrįsti padaryti norimą pokytį pačioms.

„Be vertinimo ir neprašytų patarimų, o su palaikymu ir mano, kaip koučingo specialistės, jų mąstymo partnerės, ne mokytojos ar kokios guru, pagalba. Taigi, kiek kiekviena mama susikurs sau vertės, priklausys nuo jos pačios“, – pasakojo Rita.

Nors laukiamos visos norinčios, jos teigimu, tokie mamų ratai aktualiausi toms moterims, kurios jaučiasi užstrigusios, pasimetusios, praradusios gyvenimo džiaugsmą, nebesimėgauja motinyste.

„Šie ratai tikrai nėra skirti tik mamoms, kurios yra vaiko priežiūros atostogose, augina pirmą vaiką ar turi kūdikius. Manau, dalyvavimas mamų ratuose gali būti naudingas platesniam ratui mamų“, – sakė ji.

Susitikimai vyks virtualiai, kiekviename jų dalyvaus šešios mamos. Kas savaitę moterys jungsis, tačiau įsitraukti galės tiek, kiek pačios norės.

„Tarp susiskambinimų bendrausime privačiame, tik šiam tikslui sukurtame, „Discord“ forume, kur mamos galės manęs klausti, ko tik norės. Taip pat ir bendrame rato forume, kur galės sureaguoti ir kitos mamos, tiek rašyti man asmeniškai. Mamų taip pat prašysiu atlikti užduotis namuose, kurias vėliau aptarsime susikambinusios“, – apie veiklas pasakojo mamų augi(ni)mo ratų sumanytoja.

Ritos teigimu, kadangi mamoms tikrai bus reikalinga erdvė susikaupti ir netrukdomai kalbėtis, kad dalyvavimas būtų kuo efektyvesnis siekiant įgyvendinti norimus pokyčius, bus galima pasirinkti vieną iš dviejų skirting laikų: 11-12.30 val. pirmadieniais, per vaikų miegelį, arba 18-19.30 val. ketvirtadieniais, kuomet tėčiai ar kiti šeimos nariai galėtų pasirūpinti vaikais, kol mama skirs laiko sau.

Marija priduria: dalyvaudamos šioje veikloje mamos gaus ir „bonusą“ – Ritos kaip žmogiškųjų išteklių specialistės pagalbą tinkamai prisistatyti darbdaviams (vienas pokalbis bus skirtas „LinkedIn“ paskyros susitvarkymui ir pasiruošimui, kaip geriau prisistatyti darbo pokalbio metu).

„Kalba mamos“ nuotr./Rita Simonavičiūtė-Koreivė
„Kalba mamos“ nuotr./Rita Simonavičiūtė-Koreivė

Idėja gimė, išgirdus mamas ir jų problemas

Pasakodama apie šios veiklos idėjos gimimą, bendruomenės „Kalba mamos“ įkūrėja Marija paaiškino, jog šiuo gyvenimo etapu visą savo laiką ir širdį skiria motinystei bei „Kalba mamos“ veiklai, per kurią turi galimybę pajusti, ko mamoms vis dar trūksta. O sutikti bendraminčiai padeda idėjas paversti kūnu.

„Esu tikrai laiminga, kad vystydama šią veiklą galiu dirbti ir susikurti sau tokias darbo sąlygas (su artimųjų, šeimos palaikymu ir pagalba), kad galėčiau ir skirti daug laiko vaikams, ir realizuoti savo idėjas, įgyvendinti, mano akimis, prasmingus ir vertės mamoms suteikiančius projektus.

Dar viena dovana, kurią man dovanoja mano veikla, yra žmonės, kuriuos sutinku savo kelyje. Tai – ir savanorės, kurios prisideda savo žiniomis, talentais, kad „Kalba mamos“ veikla gyvuotų geriau, nei gebėčiau tą padaryti viena, ir žmonės, kurie nori kartu įgyvendinti nuostabius projektus. Vienas iš tokių žmonių yra Rita, su kuria mūsų keliai susitiko būtent tinklalaidės deka. Rita man parašė dar besilaukdama, pasidalino savo mintimis apie pokalbius, padėkojo – taip ir užsimezgė pokalbis, o vėliau ir šilta draugystė. Rita pradėjo lankytis „Kalba mamos“ bendruomenės rytmečiuose, o aš vėliau, ieškodama pagalbos juos organizuojant, paprašiau pagelbėti“, – kalbėjo Marija.

Ji neslėpė, kad idėja apie mamų ratus, kur mamos galėtų dalyvauti be vaikų ir skirti daugiau dėmesio sau ir savo gyvenimo pokyčiams, jai gimė prieš keletą metų. „Bet vis laukiau žmogaus ar žmonių, kuriems ši idėja taip pat atrodytų vertinga, ir kurie galėtų prisidėti ją įgyvendinant. Plečiantis „Kalba mamos“ veikloms, supratau, kad toliau galiu judėti tik su komanda, nes viena visko neaprėpiu“, – atvirai kalbėjo Marija.

Robertos Valančės nuotr./„Kalba mamos“ susitikimas
Robertos Valančės nuotr./„Kalba mamos“ susitikimas

Mamų rytmečiuose ji sako nuolat girdėdavusi panašias istorijas apie po vaiko gimimo moteris užklupusias permainas. „Supratau, kad klausimų, kaip būti toje pasikeitusioje realybėje, kyla kiekvienai mamai. Tačiau kai kurios randa tuos atsakymus pačios, kai kurios nueina gana ilgą kelią, kol supranta, kad čia apskritai kažką turiu sau atsakyti, ir paaiškėja, kodėl iki šiol motinystė buvo kažkokia kančia ar etapas, kai vis laukiau, kada tie vaikai užaugs ir bus lengviau. Būna, kad būtent motinystė sudėlioja visus taškus „ant i“.

Aš pati nesu nei psichologė, nei koučingo specialistė, kad galėčiau padėti mamoms ne tik pasikapstyti tuose vidiniuose išgyvenimuose ir klausimuose, bet padėti rasti kryptį, švelniai palydėti tame kelyje. Nors bet kokiu atveju pats žmogus turės į tuos klausimus sau atsakyti ir tą kryptį pasirinkti.

Manau, kad šitie ratai labai pravers toms mamoms, kurios ieško ne patarimų, kaip minėjo Rita, o būtent tokio švelnaus, empatiško, gebančio ne tik klausyti, bet iš tiesų išgirsti, žmogaus, palydėtojo, su kuriuo tuos atsakymus tiesiog rasti bus lengviau“, – kalbėjo „Kalba mamos“ autorė.

Ritos ir Marijos žiniomis, Lietuvoje tokie grupinio koučingo mamų ratai bus pirmieji.

Robertos Valančės nuotr./„Kalba mamos“ susitikimas
Robertos Valančės nuotr./„Kalba mamos“ susitikimas

Koučingas naudingas ne tik planuojant karjerą

Paprastai apie koučingą girdime, kai kalba sukasi apie darbą, karjerą, bet ne motinystę ar tėvystę. Kuo koučingo metodai gali būti naudingi, auginant vaikus?

„Vesdama mamų ratus remsiuosi savo sukurta koučingo programa mamoms ir padėsiu joms (at)kurti ryšį su savimi, suprasti, ko nori jos pačios, kas ir kokią įtaką daro jų ketinimams keisti(s), surasti veiklą, kuri galimai suteiktų joms didesnę prasmę, bei ką jos galėtų pradėti daryti kitaip, kad gyvenimas taptų pilnatviškesnis. Tokio holistinio, visumą apimančio, bet ir gana praktiško, rato mamoms mes nesame matę“, – teigė Rita.

Anksčiau ji jau yra organizavusi gyvus augi(ni)mo ratus moterims, kurie sulaukė daug teigiamų atsiliepimų iš mamų.

„Man labai džiugu, kad ne viena mama, dalyvavusi mano anksčiau organizuotuose gyvuose augi(ni)mo ratuose, dalinosi, jog tokie ratai galėtų būti naudingi kiekvienai mamai. Be to, daugėja literatūros, teigiančios, kad koučingu grįstas bendravimas itin naudingas ir su vaikais (pavyzdžiui, Laura Markham apie tai rašo savo knygoje „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“). Man norisi leisti mamoms „paragauti“ koučingo, kad jo principus galėtų perprasti pačios ir taikyti savo aplinkoje, išplėsti savo sąmoningumo ribas ir išmokyti to savo vaikus“, – kalbėjo koučingo specialistė ir mama Rita.

Unsplash nuotr./Moterys
Unsplash nuotr./Moterys

Mamos ras palaikymą ir pagalbą keisti(s)

Motinystė stipriai pakeičia moters gyvenimą. Ir nors dažnai atrodo, kad nebeaišku, ką daryti, Rita tikina, jog paprastai moterys geba pačios rasti visus atsakymus į nerimą keliančius ir galvoje besisukančius klausimus apie save, santykius ir gyvenimą.

„Tik norint tuos atsakymus iškelti į dienos šviesą, būtina skirti laiko sau, o taip pat dažnai reikia pagalbos iš išorės. Ypač norint padaryti ilgalaikį pokytį. Ir būtent čia labai veiksmingas yra koučingas. Jis padeda pamatyti save, savo požiūrį iš kitos perspektyvos ir tuomet priimti sprendimą keisti, keistis“, – kalbėjo mamų augi(ni)mosi ratus vesianti Rita.

Virtualiuose susitikimuose ir diskusijose po jų mamos pirmiausia ras palaikymą, taip pat – koncentruotų žinių.

„Jos nebesijaus save pametusios, nes pasieks gilesnį suvokimą apie save ir galimai net pakeis požiūrį – užvesime jas ant kelio, parodysime galimybę susidėliot savo „mama+“ tapatybę iš naujo, darant praktinius žingsnius iškart. Tai nebus tiesiog dar vieni mokymai, kuriuos išklausius galimai nesiims jokių veiksmų. Mes siūlome augi(ni)mo kelionę iš vidaus į išorę, o ne kelis praktinius patarimus, kurie neretai turi tik paviršinį, trumpalaikį poveikį“, – tikina Rita.

Marija pasakojo girdėjusi ne vienos mamos atsiliepimus apie Ritos organizuotus gyvus mamų ratus Vilniuje. „Mamos dalinosi, kad jautė, jog Ritai tikrai rūpi, kad klausimai buvo užduoti labai taikliai, privertė pasikapstyti taip giliai, kaip anksčiau galbūt neteko. Viena mama dalinosi, kad [per šiuos mamų ratus] pamatė tai, ko negebėjo pati sau įvardyti šešerius metus“, – kalbėjo Marija, pridūrusi: „Kartais galbūt mamoms tą pavyksta padaryti pačioms, ir tai nuostabu! Mes ieškome ir kviečiame jungtis į šiuos ratus mamas, kurioms rasti kelio iš nesibaigiančio klausimų ir pasimetimo labirinto pačioms nepavyksta.“

Asmeninio arch./M. Keršasnskienė
Asmeninio arch./M. Keršasnskienė

Kviečia mamas išgirsti save, o ne lygintis su kitomis

„Kalba mamos“ bendruomenė daug dėmesio skiria ne tik motinystės temai, bet ir kitoms temoms, kurios iš esmės visada yra šalia, pavyzdžiui, santykiams, psichikos sveikatai. Nuolat palaikydama glaudžius santykius su mamomis, Marija sako pastebinti tam tikrus pokyčius. Visgi dar daug dalykų trūksta, kad tėvystė ir ypač motinystė Lietuvoje būtų lengvesnė.

„Kalba mamos“ projektas yra išskirtinis būtent tuo, jog visomis savo veiklomis siekiame atkreipti mamų dėmesį į save. Tikriausiai neįmanoma nepastebėti, kokia šiuo metu didžiulė būrelių, užsiėmimų pasiūla vaikams nuo pat gimimo – pradedant mankštelėmis ir baigiant meno patyrimais.

Nors ir labai džiugu, kad šiandien mamos turi tokią nuostabią galimybę vaiko priežiūros atostogas praleisti taip turiningai – tik spėk visur dalyvauti – bet, kita vertus, neretai mamoms tikrai nelengva susigaudyti, nes visa ta informacija taip įtraukia ir tampa tarsi signalu, jog esu nepakankamai gera mama. Atrodo, „tiek daug mano vaikas turėtų mokėti daryti, tiek daug būrelių kiti lanko, o mes gal nebandėme dar nė vieno, tiek jau produktų maisto turėtų būti išragavęs, tiek mankštelių reikia daryti, negalima to, negalima ano ir t.t.“

Todėl manau, kad tapus mama šiais laikais itin svarbu pasigaląsti savo kritinį mąstymą, ugdyti psichologinį atsparumą ir stiprinti pasitikėjimą savimi, kad visas tas nenormalus srautas informacijos, į kurį mus įmeta socialiniai tinklai, neišmuštų iš vėžių ir neužgožtų vidinio balso, kuris kužda, kokia mama noriu būti ir kaip noriu auginti savo vaikus.

Aš, kaip ir Rita, tikrai tikiu, kad mes turime tuos atsakymus savyje, tik galbūt per visą tą aplinkos triukšmą jo negirdime“, – sakė Marija.

Jos nuomone, visoms mamoms reikėtų kartais sau priminti, kad ir ji turi savo poreikių, paklausti savęs, ar yra laiminga?

„Jei ne, ko trūksta, ką galiu pakeisti? Jei jaučiu, kad esu užstrigusi kažkokiame etape, ko reikia, kad iš jo išjudėčiau ir jausčiausi gyvenanti savo, ne kažkieno kito, gyvenimą? Ar galiu tą padaryti pati, ar man reikia pagalbos? Norisi įkvėpti mamoms tiesiog daugiau pasitikėjimo savimi ir priminti, kad pokyčiai prasideda tik nuo mūsų pačių. Džiaugiuosi, kad į šiuos klausimus nuo šiol galėsim padėti atsakyti su Ritos pagalba“, – sakė „Kalba mamos“ įkūrėja ir dviejų vaikų mama.

Pasak Marijos, jau kurį laiką vykstančiuose „Kalba mamos“ rytmečiuose (tai – gyvi mamų susitikimai, organizuojami įvairiuose miestuose – 15min past.), mamos dalinasi, kad čia ateina būtent dėl to, jog čia kalbama ne apie vaikus, o apie mamas.

„Juokaujame, kad rytmečiai (o dabar prie šios kategorijos galėsime priskirti ir Mamų augi(ni)mo ratus) yra būrelis, skirtas mamai. Mano svajonė, kad „Kalba mamos“ prisidėtų prie kvietimo ir padrąsinimo kiekvienai mamai gyventi, būti mama, patirti stebuklingą motinystės kelionę taip, kaip norisi jai, nesidairant ir neieškant iš aplinkos kažkokio patvirtinimo ar leidimo džiaugtis ir semti saujomis gyvenimą taip, kaip norisi. Ir, aišku, pakviesti vietoj bent vieno būrelio kūdikiui, pasirinkti būrelį sau, kas, mano akimis, yra vis dar ne taip populiaru, kaip būreliai vaikams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius