Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiekvienas iš mūsų yra prasmingo gyvenimo ir palaikančios bendruomenės kalvis

Visi mes norime gyventi bendruomenėje, kuri, užklupus bėdai, išties pagalbos ranką. O ar esame tie žmonės ir tos organizacijos, kurie stengiasi padėti? Ar mes, siekdami savo gyvenimo įprasminimo, renkamės pagalbą kitiems, savanorystę, labdarą? Pabendravę su „Mamų unija“ darbuotojais ir savanoriais, galime teigti – „taip“!
Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai
Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai / Mamų unijos nuotr.

Kristinai keturiasdešimt, ji dirba viešojo administravimo srityje. Jau šešeri metai, sekmadieniais, moteris, pasikeisdama su kitais „Mamų unijos“ savanoriais, skuba į vaikų ligoninę. Ten ji stengiasi praskaidrinti onkologine liga sergančių vaikų ir jų artimųjų gyvenimą. Ligoninės aplinka slegia, tad savanoriai nuolat pasiūlo veiklų ir temų pokalbiams, kad mažųjų ligoniukų veidus bent trumpam aplankytų šypsena, o jų tėvelių mintyse atsirastų šviesesnių spalvų. Juk geros emocijos gydo!

„Pažįstami dažnai sako: kaip baisu, kaip tu sugebi neapsiverkti, aš tai tikrai negalėčiau... O iš tiesų tiems žmonėms reikia, kad mes neišsigąstume, kad nuo jų nenusigręžtume dėl nežinojimo, kaip bendrauti su tokia neganda susidūrusiais žmonėmis, kad su jais bendrautume taip, kaip bendraujame su kitais – pajuokaudami, kartais rimtomis temomis, o kartais lengvabūdiškai. Jiems užtenka savų baimių ir ašarų, mūsiškių jiems tikrai nereikia. Ir praleidusi sekmadienį su šiais likimo išbandymą tveriančiais žmonėmis, aš jaučiuosi stipresnė. Jaučiuosi padariusi bent kažką, ką galiu, kad palengvinčiau jų naštą. O ko mes ateiname į šį pasaulį? Ar ne tam, kad padėtume vieni kitiems?“, retoriškai klausia Kristina.

Marcas Aurelijus jau beveik prieš du tūkstančius metų sakė, kad „žmonės sukurti vieni kitiems“. Šią frazę savo veikla nuolat tvirtina ir Eglė Mėlinauskienė. Ji yra labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ vadovė. Užklupus bėdai, mes tikimės pagalbos iš artimųjų. Kai jų resursai išsenka, laukiame galimybės atsiremti į bendruomenės petį. „Mamų unija“ yra ta bendruomenė, kuri tiesia visas rankas šeimoms, išgirdusioms sunkiai pakeliamą diagnozę - vėžys. Ši bendruomenė ir jos vadovė visas savo jėgas skiria sergantiems vaikams ir jų šeimoms.

Prisideda įvairios įstaigos

Dovanodami savo išteklius įvairiomis formomis į labdarą ir paramą įsitraukia ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys. Visame pasaulyje gausu įmonių, verslininkų, sėkmingų žmonių, kurie prisideda prie filantropinių judėjimų, labdaros fondų, nes jaučia galintys ir norintys tai daryti. E.Karnegis (A.Carnegie), laikomas labdaringos veiklos pradininku JAV, yra sakęs, kad „Žmogus, kuris miršta turtingas, miršta nešlovėje“. Pasidomėjus statistika, akivaizdu, kad turtingi pasaulio žmonės nešlovėje mirti nenori ir dosniai aukoja stokojantiems.

„Baltijos tyrimų“ atlikta Lietuvos verslo įmonių, nevyriausybinių organizacijų apklausa apie filantropiją rodo, kad, respondentų manymu, svarbiausias labdaringos veiklos motyvas yra geranoriškumas, noras padėti. Ir „Mamų unijos“ fondo vadovė Eglė Mėlinauskienė, džiaugiasi, kad Lietuvoje įmonių, norinčių padėti onkologine liga sergantiems vaikams ir jų šeimoms, tikrai yra.

Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai
Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai

„Daugiau nei dešimt metų „Mamų unijos“ fondas rūpinasi kiekvienu Lietuvos vaiku, susirgusiu onkologine liga. Per tiek metų prie unijos veiklos prisidėjo ne vienas savanoris, fondas sukūrė gražius santykius su daugybe draugų ir rėmėjų. Esame dėkingi kiekvienam. Kiekvieno žmogaus ar įmonės pagalba mus įkvepia ir mes judame pirmyn. Juk tai Lietuvos vaikai. Tai mūsų visų vaikai“, kalba Eglė.

Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai
Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai

Arabų patarlė sako: “Jei turi daug, dalinkis savo turtu; jei turi mažai - dalinkis savo širdimi.” O pagalbos formų yra įvairių: vieni dovanoja savo laiką, kiti paslaugas, treti – pinigus. „Mamų unijos“ internetinėje svetainėje galima rasti solidų ilgamečių fondo rėmėjų ir partnerių sąrašą. Sąraše puikuojasi ir gerai žinomi pavadinimai, ir tie, kurie dar negirdėti. Vaikams nori padėti daugybė įmonių nuo didžiųjų prekybos centrų, žiniasklaidos, spaustuvių iki gamybos ir pramonės atstovų.

Tegu pirkiniai būna prasmingi

Galime džiaugtis ir didžiuotis, kad mūsų šalyje yra įmonių, kurios prisideda prie fondo veiklos ir neprašo jokio atlygio. „Pavyzdžiui, „Barboroje” galime įsigyti sau arba padovanoti artimiesiems specialaus dizaino „Mamų unijos“ prekes, už kurias gautos lėšos skiriamos padėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. „Barbora“ visiškai neima jokio mokesčio, jokio procento nuo pardavimo“, pasakoja Eglė Mėlinauskienė.

Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai
Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai

Tokie pirkiniai kaip vaisinių arbatų rinkinys ar drobinis maišelis su „Mamų unijos“ prekės ženklu yra ne tik praktiški, naudingi, bet ir labai prasmingi. Tai pirkiniai, suteikiantys laimės jausmą, nes vienas iš laimės būdų – gyventi prasmingą, atsakingą gyvenimą.

Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai
Mamų unijos nuotr./Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai

Civilizacijos išlieka atsakingų bendruomenių dėka

„Ačiū Jums, kad esate, kad padedate sergantiems vaikučiams ir jų tėveliams nešti tą likimo užkrautą naštą“, dėkoja sergančio Ringaudo mama Gina. Tokie žodžiai fondo darbuotojams ir savanoriams yra tarsi kuras automobiliui. Tačiau be visuomenės pagalbos, be socialiai atsakingų įmonių įsitraukimo ir bendradarbiavimo šis „automobilis“ toli neriedėtų. Visuomenės yra vertinamos pagal tai, kaip jos geba atliepti labiausiai pažeidžiamų narių poreikius. „Kiekvienas iš mūsų yra atsakingas už visą žmoniją ir už aplinką, kurioje gyvename. Turėtume laikyti kitus tikrais broliais ir seserimis, nuoširdžiai rūpintis jų gerove ir stengtis sumažinti jų kančias“ Dalai Lama XIV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius