Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vis daugiau vaikų turi psichinės sveikatos sutrikimų ir serga depresija?

Vis daugiau amerikiečių patiria depresijos simptomus ar kitokias psichinės sveikatos problemas. Tačiau suaugusieji nėra vieninteliai, kurie turi psichinės sveikatos problemų – vaikai taip pat su jomis susiduria, rašo sveikatos ekspertė Donna Begg portale yourtango.com.
Paauglė klasėje
Paauglė klasėje / Vida Press nuotr.

Nors esame linkę manyti, kad tik suaugusieji kenčia nuo depresijos, nerimo bei kitų sutrikimų, realybė tokia, kad nuo šių sutrikimų kenčia daugiau vaikų, nei galvojome.

Pasak Ligų kontrolės centro, vienas iš penkių 3–17 metų Amerikos vaikų kasmet patiria psichinės sveikatos sutrikimų. Kitaip sakant, 15 milijonų nepilnamečių turi psichinės sveikatos sutrikimų.

Daugelis tyrimų parodė, kad vaikų ir paauglių depresijos lygis Amerikoje stabiliai kyla

Vienas iš tokių tyrimų buvo publikuotas žurnale „Pediatrics“; jis atskleidė, kad pastaraisiais metais vaikų ir paauglių depresijos lygis pakilo. Tyrimas parodė, kad psichinės sveikatos sutrikimų lygis padidėjo nuo 8,7 procento 2005-aisiais iki 11,5 procento 2014-aisiais metais. Tai yra, per devynerius metus depresijos lygis padidėjo 37 procentais.

Nepaisant to, kad milijonai vaikų ir paauglių serga depresija ar turi kitų psichinės sveikatos sutrikimų, tik 20 procentų yra diagnozuojami ir gauna tinkamą gydymą. Tai reiškia, kad 80 procentų vaikų ir paauglių negauna jokio gydymo.

Depresija, nerimas, aktyvumo ir dėmesio sutrikimas ir daugelis kitų psichinės sveikatos problemų, kurias patiria vaikai, yra suvaldomos, tačiau tai įmanoma, kai jos yra tiksliai diagnozuojamos ir efektyviai gydomos.

Amerikos vaikams psichinės sveikatos sutrikimai nenustatomi

Prie tėvų vaikai gali elgtis, lyg viskas yra gerai, nors iš tiesų jie patiria daugybę depresijos ar kitokių sutrikimų simptomų.

Vis daugėjant įrodymų, patvirtinančių vaikų ir paauglių psichinės sveikatos sutrikimų krizę, baisu suvokti, kad vos 20 procentų vaikų ir paauglių sulaukia tinkamo gydymo. Dauguma vaikų nesulaukia visiškai jokio gydymo, tačiau taip gali būti dėl to, kad dažniausiai psichinės sveikatos sutrikimai nėra nustatomi.

Kodėl taip yra? Dabar sunku pasakyti, tačiau įvairios teorijos gali paaiškinti, kodėl psichinės sveikatos problemos lieka nepastebėtos. Daugumoje situacijų, tėvai mano, kad tai tik fazė, ir vaikas greitai iš jos išaugs.

Vaikai nemoka taip efektyviai išreikšti savo jausmų, kaip suaugusieji. Taip, jie žino, ką reiškia laimė ir liūdesys, tačiau psichinės sveikatos problemos sudaro spektrą emocijų, kurių jie negali paaiškinti.

Kita vertus, paaugliai slepia nuo aplinkinių savo liūdesį ir depresiją. Prie tėvų jie gali elgtis, lyg viskas yra gerai, nors iš tiesų jie patiria daugybę depresijos ar kitokių sutrikimų simptomų. Tiek vaikai, tiek paaugliai, turintys nuotaikos sutrikimų, gali būti tylūs, paklusnūs. Tokiais atvejais labai sunku pastebėti, kad kažkas yra negerai.

Kas sukelia vaikų psichinės sveikatos sutrikimus?

Psichinės sveikatos problemos nėra nuotaikų kaita, jos neatsiranda dėl nereikšmingų situacijų, tokių kaip būtinybė susitvarkyti kambarį. Daugumoje atvejų depresijos, nerimo bei kitų problemų priežastys yra įvairių veiksnių, tokių kaip fizinė sveikata, gyvenimiška trauma, aplinka ir net šeimos istorija bei genetika, kombinacija.

Iš tiesų šeimos istorija yra vienas pagrindinių depresijos rizikos veiksnių. „The Lancet Psychiatry“ publikavo tyrimą, kuris parodė, jog tėčiai, turintys depresijos požymių, yra labiau linkę susilaukti vaikų, patiriančių tėvo psichinės sveikatos sutrikimo požymius.

Pagrindiniai vaikų ir paauglių psichinių, emocinių ar elgesio sutrikimų rizikos veiksniai yra:

  • Ankstyva branda
  • Lytis (mergaitės labiau linkusios susirgti šiais sutrikimais nei berniukai)
  • Drovumas
  • Žema savivertė
  • Nerimas
  • Silpni problemų sprendimo ir socialiniai įgūdžiai
  • Didelis patvirtinimo ir socialinės paramos poreikis

Kaip atpažinti ženklus?

Šeimos istorija yra vienas pagrindinių depresijos rizikos veiksnių.

Tiek vaikai, tiek paaugliai yra pažeidžiami, o tai reiškia, kad depresijos ir kitų sutrikimų rizikos veiksniai ir priežastys yra beribiai. Tik todėl, kad vaikų ir paauglių psichinės sveikatos problemos yra nepastebimos, nereiškia, kad visi požymiai yra visiškai nepastebimi. Labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip jūsų vaikas elgiasi ir pastebėti potencialius pokyčius.

Dažniausi depresijos požymiai:

  • Irzlumas ir liūdna nuotaika
  • Bendravimo atsisakymas
  • Padidėjęs jautrumas atstūmimui
  • Energijos stoka, nuovargis
  • Apetito pokyčiai
  • Miego pokyčiai
  • Vaikui tampa sunku susikaupti
  • Pablogėję pažymiai
  • Skundai dėl skausmų, pavyzdžiui, galvos ar skrandžio
  • Susidomėjimo hobiais ar popamokine veikla stoka

Psichinės sveikatos problemos yra dažnos tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų. Deja, depresijos, nerimo ir kitų psichinės sveikatos bei elgesio sutrikimų požymiai lieka nepastebėti, ir tik mažas kiekis vaikų ir paauglių sulaukia tinkamos pagalbos.

Atminkite, psichinės sveikatos sutrikimus galima suvaldyti, tačiau svarbu pirmiau pamatyti elgesio bei įpročių pokyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius