-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriam šeimos modeliui jūs priklausote: moderniam, hipsterių ar nomadų?

Pažiūrėjote serialą „Moderni šeima“ ir susimąstėte, kad jūsų šeima radikaliai skiriasi nuo vaizduojamos televizijos ekrane. Pripažinkite, visos šeimos, supančios mus, yra skirtingos: tradicijomis, vertybėmis, laisvalaikiu ar net valgymo įpročiais. Tėvai netiesiogiai diktuoja savo vaikams šeimos modelį, todėl vaikui reikia labai daug pastangų norint jį pakeisti ateityje.
Šeima
Šeima / 123RF.com nuotr.

Ar susimąstėte, kokiam šeimos modeliui priklausote jūs? Pasitikrinkite, kokia esate šeima:

Tradicinė. Gana įprastas ir dažnai pasitaikantis. Šeima vadovaujasi senomis tradicijomis: tėvai taria paskutinį žodį, vakarienė ir pietūs visada vienu laiku, vakarai leidžiami namuose, kelios išvykos per mėnesį. Vaikai turi laikytis principo – nesvarbu, nori ar nenori, bet reikia. Tėvai griežti, vadovaujasi nuo senų senovės „įkaltomis“ vertybėmis.

Moderni. Šeimos gyvenimas yra dinamiškas: kelionės atostogų metu, daug popamokinės veiklos vaikams, tėvai neužmiršta ir savo pomėgių. Savaitgalis skiriamas šeimai (pavyzdžiui, apsilankymas renginiuose kartu, stalo žaidimai vakarais, trumpos išvykos). Vaikas laikomas visaverčiai atsakingu ir jam leidžiama asmeniškai priimti sprendimus. Tėvai karjeristai, siekia geros finansinės padėties šeimoje. Šį šeimos modelį galima pavadinti „brangiu.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologas Tomas Lagūnavičius: šeimose vyrauja „pasidaryk pats“ ir „sumokėk“ kultūra

Maksimalių rezultatų siekiantys. Šeima, kurios nariai perfekcionistai. Tėvai tikisi ir nori, kad vaikai būtų geriausi visose srityse, orientuojasi tik į maksimalų rezultatą. Gali būti, kad tėvai sunkiai susikūrė gerą finansinę padėtį, todėl nori, jog atžalos nuo pat mažens taptų geriausiomis ir nematytų gyvenime vargo...

Hipsteriai tėvai pasižymi savirealizacijos aukštinimu, kūrybos skatinimu.

Protestuojanti. Tėvai „eina“ prieš nusistovėjusią sistemą. Šiam modeliui priklauso metalistai, rokeriai, menininkai ir pan. Jie vaikams suteikia laisvę, pabrėžia asmenybės svarbą. Vaikai laikomi savarankiškomis asmenybėmis.

Mokyklos su uniformomis? Tikrai ne! Protestuojanti šeima nesilaiko standartų ir nemėgsta būti eiliniais.

Hipsteriai. Nekontroliuoja vaikų, jie leidžia elgtis taip, kaip vaikas nori. Taip duoda laisvę ir nepriklausomybę. Vaikai ir tėvai vienas kitą laiko draugu, lygiaverčiu. Hipsteriai tėvai pasižymi savirealizacijos aukštinimu, kūrybos skatinimu. Tokio modelio šeimos skatina vegetarizmą, žaliavalgystę ir pan. Hipsterių subkultūra išplitusi Europoje ir Amerikoje.

Nomadai. Vienu žodžiu apibūdinant – klajokliai. Keičia gyvenamas vietas, keliauja ir visa tai jiems yra normalu. Juos varžo priklausomybė vienai aplinkai, todėl pastovumas ne jiems. Ūgtelėję vaikai gali priešintis įsišaknijusiam šeimos modeliui, bet nomadai tėvai pabrėžia laisvę ir leidžia vaikams rinktis. Šitoks modelis paplitęs Europoje, Amerikoje.

NEET‘ai. Tėvai ir vaikai nedirbantys, nesimokantys. Šeimai neaktualu asmeninis tobulėjimas. Tokios šeimos dažniausiai išlaikomos valstybės, gauna paramą. Šis modelis populiarus Junginėje Karalystėje, kur ši sąvoka pirmą kartą pritaikyta jaunimui (NEET - angl. „Not in Education, Employment, or Training“)

„Hikkimori“. Šeimos gyvena tarsi virtualiame pasaulyje. Tėvai visiškai priklausomi nuo kompiuterio, žaidimų ir nesidomi vaikų gyvenimu. Todėl, vaikams taip pat išsivysto priklausomybė. Modelis ypač išplitęs Japonijoje.

Šeimos modelis dažniausiai persiduoda vaikams ir daro įtaką jų pasaulėžiūrai, gyvenimo būdui. Žinoma, vaikas gali sukurti savo šeimą pagal kitokį modelį. Be to, vaikai savo aplinkoje sutinka įvairių asmenybių ir pagal tai sąmoningai nusprendžia, ko jie nori ateityje. Kiekvienas modelis turi savo privalumų ir trūkumų, tad eksperimentuokite ir rinkitės, kas jums labiausiai tinka.

Parengta pagal psichologą Tomą Lagūnavičių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius