Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologas Tomas Lagūnavičius: „Gražios moters šaltumas – ne jos, o vyro problema“

Šiais laikais itin daug kalbama apie tai, kokia yra seksuali moteris. Tačiau seksualumas per bėgančius amžius ir jo suvokimas yra gerokai pakitęs. Ar tai tik išorinis grožis ar ir vidinės savybės? „Būti tik gražiai ir seksualiai tikrai nepakanka, jeigu norite sukurti ilgalaikius santykius“, – tikina psichologas Tomas Lagūnavičius.
Psichologas Tomas Lagūnavičius.
Psichologas Tomas Lagūnavičius. / Asmeninio archyvo nuotr.

– Ar galime atskirti moters seksualumą ir seksualinį patrauklumą? O gal tai tapačios sąvokos?

– Tai nėra visiškai skirtingos sąvokos, tačiau išplaukia viena iš kitos. Moters seksualumas – tai įgimtas natūralus dalykas, kurį veikia du pagrindiniai instinktai: noras išgyventi ir susilaukti palikuonių. Tačiau, kaip seksualinis patrauklumas pasireiškia konkrečioje kultūroje, – kita kalba. Juk grožio, patrauklumo supratimas, seksualinio poreikio išryškinimas labai glaudžiai susijęs su kultūra.

Visais laikais moteriškas seksualumas ir potraukis buvo kontroliuojamas, tiksliau – buvo aiškiai nurodyta, ką moteris gali daryti ir ko ne. Tai greičiausiai viena įdomiausių kultūros istorijos dalių, kuri, žinoma, neatsiejama nuo psichologijos, socialinių dalykų.

– Jeigu jau prakalbome apie kultūrą, tai, jūsų nuomone, kokios yra lietuvės: santūrios, drovios ar atvirai seksualios?

Gražuolės sužimba tada, kai sutinka jų socialinį statusą atitinkantį vyrą – tampa nuostabiai patrauklios, švelnios, besidominčios, nes jos rado grobį. 

– Daug kas kinta ir jau pasikeitė. Reikia pabrėžti, kad niekada istorijoje nebuvo monolitinės struktūros. Visada buvo koncentruojamasi į atskiras žmonių grupes – sluoksnius, kurie ir savo seksualumą išreikšdavo skirtingai. Anksčiau tam didelę įtaką darydavo religija, tam tikros religinės nuostatos, ir tas seksualumas buvo stipriai ribojamas Europoje, musulmonų šalyse. Jo išreiškimas ten galėjo būti toks, kas šiandien įprasta akiai, pavyzdžiui, parodyti apnuogintą apatinę pėdos dalį ir pan.

Taip pat skaitykite: Psichoterapeutas Andrius Kaluginas: apie ką nutyli vyrai, arba kodėl vyrą galima paveikti tik manipuliacijomis

Lietuvės galėjo išryškinti tam tikras figūros zonas – liemenį, krūtinę, sėdmenis. Segdavosi daug storų sijonų, kad tas kontrastas būtų didesnis. O sėdmenys jau nuo senų laikų kalba apie vaisingumumo projekciją. Trumpai tariant, kiekviena kultūra turi savo simbolius, tačiau jeigu kalbėtume apie tam tikrus bruožus – tiek veido, tiek kūno, tai jie seksualumą bet kurioje kultūroje reprezentuoja vienodai, kadangi atkeliauja iš senų laikų, archetipų.

Seksualumas susijęs su moters vaisingumu, taigi, kuo moteris yra labiau putli ir vaikiška, tuo daugiau joje moteriškų hormonų, nors tai ir nėra tikslus rodiklis. Didelės akys, putlios lūpos, santykinai didelė krūtinė, apvalūs sėdmenys, liekna talija – tai ir yra tie bruožai, kurie traukia.

Dabar vyraujanti nauja tendencija, kad visos turi būti paauglės – liesos, beformės, seksualumo prasme visiškai netraukia vyrų. Atkreipkite dėmesį, kad paauglės – tai kultūros sukurtas grožio simbolis ir jis neturi jokio ryšio su seksualinėmis galimybėmis, pavyzdžiui, gimdyti vaikus. Ir ta mada, kuri karaliauja tam tikruose sluoksniuose, netgi žudo seksualumą. Ne vienas tyrimas atskleidžia, kad moterys, kurios griežtai laikosi dietos, su nukritusiais kilogramais praranda ir savo seksualumą – išnyksta ne tik menstruacijos, bet ir seksualiniai poreikiai, kamuoja bloga nuotaika, gali prasidėti net ir depresija.

Didelės akys, putlios lūpos, santykinai didelė krūtinė, apvalūs sėdmenys, liekna talija – tai ir yra tie bruožai, kurie traukia.

Noriu akcentuoti, kad standartinės formos – 90-60-90 arba simetriška figūra panašiu santykiu ir yra tas natūralus grožis, seksualinis patrauklumas, kuris visada trauks akį. Tačiau to dar neužtenka.

– Tvirtinote, kad vyrus visada trauks moteris išvaizda. O vėliau? Kokį vaidmenį atlieka moters būdas, vidinis pasaulis ir kokią tai įtaką daro seksualiniam patrauklumui?

– Pradėkime nuo to, ar santykiai ilgalaikiai, ar trumpalaikiai. Moters elgesys, bendravimo stilius, jos išsilavinimas, interesai vaidina nemenką vaidmenį, nuo kurio priklauso santykių trukmė. Tarkime, jeigu moteris natūraliai graži, tačiau visiškai neišsilavinusi, ji vis tiek daugeliui gali būti patraukli, tačiau ar po sekso tie santykiai gali peraugti į ką nors rimčiau, norą turėti vaikų, šeimą, namus? Labai abejotina. Tad grožis seksualume atlieka vieną svarbiausių vaidmenų – tai traukia akis, norite to ar nenorite, o vėliau vis tiek pradeda rūpėti visai kiti dalykai.

Kas kita, jeigu vyro noras užmegzti santykius su moterimi nėra seksualinio pobūdžio. Tada išvaizda negriežia pirmu smuiku. Kai kada vyrai yra tiesiog alfonsai, o tada jiems rūpi ne moteris grožis, o pinigai.

Taip pat skaitykite: Seksologas Viktoras Šapurovas – apie naujas sekso tendencijas ir vyrų neištikimybę: „Ji užprogramuota“

Ne vienas tyrimas atskleidžia, kad moterys, kurios griežtai laikosi dietos, su nukritusiais kilogramais praranda savo seksualumą – išnyksta ne tik menstruacijos, bet ir seksualiniai poreikiai.

Tačiau jeigu paanalizuotume, pirmas seksualumo ir patrauklumo požymis yra grožis, antrame etape svarbus tampa elgesys. Vyrai į tai žiūri labai paprastai: turi sutapti interesai, tam tikrų socialinių ritualų laikymasis (vyrų terminologijoje tai reiškia – man nebaisu ją parodyti savo draugams, man nebaisu parodyti ją savo tėvams, man su ja nebaisu išeiti į viešumą) ir jeigu tai sutampa (šiuo atveju svarbu ir tai, kad žmogus būtų iš to paties socialinio sluoksnio), tuomet santykiai gali klostytis sėkmingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius