Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriozinė situacija dėl galimybės gimdyti namuose – legalu ir nelegalu vienu metu

Gimdymai namuose Lietuvoje buvo legalizuoti 2019 m. – po Strasbūro teismo, kuriame buvo priimtas palankus sprendimas Vengrijos moterims, kurios kaltino savo valstybę, kad joms nesudaromos sąlygos gimdyti namuose. Po vengrių sėkmės sujudo ir lietuvės, tačiau teismo nebereikėjo. Buvo sudaryta darbo grupė – pastaroji aptarė gimdymų namuose tvarką, kurią savo parašu patvirtino sveikatos apsaugos ministras. Tačiau, kaip pasakoja akušerė Agnė Škudienė, iki šiol gimdymai namuose vyksta nelegaliai.
Gimdymas namuose
Gimdymas namuose / 123RF.com nuotr.

Kur yra spraga?

„Problema ta, kad teisiškai gimdymas namuose tarsi reglamentuotas, bet praktiškai oficialiai gimdymai namuose negali vykti iki šiol. Visose šalyse, kuriose reglamentuotas gimdymas namuose, akušerės yra laisvoji profesija, t. y. dirba pagal verslo liudijimus, todėl gimdančios moterys gali sudaryti sutartis su konkrečia akušere. Lietuvoje mes neturime akušerės kaip laisvosios profesijos, todėl gimdyvei privalu sutartį sudaryti ne su akušere, o su asmens sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje dirba ta konkreti akušerė. Kitaip tariant, akušerė gali teikti paslaugas tik įstaigos vardu.

O gimdymo stacionarai, kurių akušerės galėtų vykti į gimdymus namuose, nesuinteresuoti vykdyti tokios veiklos – jiems ir taip užtenka krūvio. Vieni nemato prasmės, kiti iš esmės netiki gimdymų namuose verte, todėl valstybinės įstaigos neskuba pasirūpinti licencijomis, kurios suteiktų galimybę jose dirbančioms akušerėms priimti gimdymus namuose“, – teigė A.Škudienė.

Pasak jos, netgi jeigu akušerė įsteigia viešąją įstaigą, teikiančią akušerijos paslaugas, ji taip pat negali priimti gimdymų namuose, nes tokias paslaugas gali teikti tik įstaiga, turinti gimdymo stacionarą. Jeigu įstaiga tokios veiklos nevykdo, jai vėlgi būtina sudaryti sutartį su ligonine. Ir tai labai didelė, neleidžianti realiai legalizuoti gimdymų namuose.

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Škudienė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Škudienė

„Beje, tokio reikalavimo nėra nė vienoje kitoje šalyje. Blogiausia, kad nėra net apibrėžta, kas turėtų būti nurodyta tokioje sutartyje. Tai gali būti vienas sakinys, o gali būti keli lapai, kuriuose būtų smulkiai aptartos visos sąlygos. Kalbėjausi su akušerėmis iš Švedijos, Vokietijos, jos gūžčiojo pečiais, klausė, kam tokia sutartis reikalinga. Jeigu gimdymas komplikuojasi, gimdyvė juk turi būti vežama į artimiausią ligoninę, kuri, pagal reikalavimus, turėtų būti ne toliau kaip už 30 minučių kelio, o ne į tą, su kuria sudaryta sutartis“, – svarstė pašnekovė.

Dėl visų šių aplinkybių susidariusi kuriozinė situacija. Gimdymai namuose vyksta, bet jie vis dar yra nelegalūs. Tiesa, šeimoms niekada nebuvo uždrausta gimdyti namuose, nes kartais tai iš tiesų nutinka netyčia. Tačiau, kaip ir tuomet nebuvo galima sakyti, kad akušerė teikė gimdymo namuose paslaugas, taip ir dabar sakoma, kad „aš nusprendžiau gimdyti namuose ir pasikviečiau draugę į pagalbą“. Šiuo metu nė viena akušerė neprisipažintų, kad eina priimti gimdymo, nes tai jai gresia baudžiamąja atsakomybe, ypač jeigu gimdymas komplikuosis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius