Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mamos mankšta su kūdikiu: kada galima pradėti sportuoti po gimdymo?

Moterims, susilaukusioms kūdikio, po gimdymo norisi kuo greičiau atgauti kūno formas. Be to, vaikučiui augant, atsibosta sėdėti namuose, traukia į lauką, kvėpuoti grynu oru, judėti. Kad sportas ir mamai, ir kūdikiui būtų saugus bei naudingas, būtina žinoti keletą dalykų.
Mama su kūdikiu.
Mama su kūdikiu. / Fotolia nuotr.

Konsultavo „Get Fit“ sporto akademijos trenerė, kineziterapeutė Eglė Urbonavičienė.

– Kada galima pradėti sportuoti po gimdymo?

– Jei moteris jaučiasi gerai, tai, praėjus 2 mėnesiams po gimdymo, jau galima pradėti sportuoti. Įprastai 6–8 savaitės yra pakankamas laiko tarpas moteriai atsigauti ne tik fiziškai, bet ir apsiprasti su pasikeitusiu gyvenimo ritmu. Tai galioja ir gimdžiusioms natūraliai, ir patyrusioms cezario operaciją. Ir visai nesvarbu, ar iki gimdymo aktyviai sportavo, ar gyveno pasyviai.

Pratimų galima rasti internete, žurnaluose ir mankštintis namuose. Svarbiausia – daryti juos taisyklingai. Moteriai, kuri anksčiau nesportavo, gali būti neaišku, kaip tiksliai atlikti judesius. Tokiu atveju geriau, kad pakonsultuotų ir prižiūrėtų trenerė, o išmokus galima mankštintis ir savarankiškai.

Žinoma, moterys turi būti sąmoningos ir atsakingos: prieš treniruotes pasakyti trenerei, jei turi stuburo, klubo sąnarių problemų ar kitų negalavimų.

– Ar 2–3 mėnesiai – tinkamas metas pradėti sportuoti ir kūdikiams?

– Nepatariama skubėti sportuoti kartu su kūdikiu tuo atveju, jei mažylis yra dar silpnas ir pats nenulaiko galvytės. Tačiau, jei yra ramus, galima atvykti ir su mažesniu. Tiesiog tuomet būtų daugiau skiriama pratimų mamytei ir mažiau jų atliekama poroje su kūdikiu.

– Ar su vyresniais vaikais treniruotės kitokios?

– Amžius ribojamas tik dėl to, kad pačius mažiausiuosius dar galima lengviau kontroliuoti ir mankštintis su jais poroje, t. y. dauguma kūdikių iki metukų dar nevaikšto ir nėra savarankiški, dar nesunku juos išlaikyti atliekant pratimus.

Su vyresniais vaikais mankštintis taip pat reikia. Pradėjusiems šliaužioti ar vaikščioti jau reikia daugiau veiklos, plečiasi mažųjų akiratis, aplinkos pažinimas. Tada taip pat pritaikomi pratimai su didžiuoju kamuoliu ir poroje su mama, daugiau parenkama aktyvių veiklų.

– Ką mamos turėtų žinoti prieš pradėdamos sportuoti?

– Dažniausiai sulaukiu klausimų, susijusių su vaiko maitinimu ir miego režimu. Svarbiausia, kad prieš pat treniruotę vaikutis daug neprisivalgytų, nes gali atpilti. Jei mažylis per treniruotę išalksta, jaudintis tikrai neverta, galima pasidaryti pertraukėlę ir jį pamaitinti. O jei vaikutis užmiega, tegul sau ramiai ilsisi. Dažna mama nerimauja, kad kūdikis gali verkti ir sportuoti nepavyks.

Kad atžalėlė būtų ramesnė, patariu atsinešti į treniruotę jos mėgstamų žaislų. Nepamirškime, kad sporto metu mažyliai nėra paliekami vieni. Be to, kitų vaikų kompanijoje ir būdami šalia mamos, jie jaučiasi puikiai, ta valanda neprailgsta.

Nepamirškime ir to, kad į kūdikio auginimo rūpesčius panirusiai moteriai taip pat svarbu bent trumpam atitrūkti nuo buities – ne tik pasportuoti, bet ir pabendrauti su kitomis mamomis, pabūti tarp bendraminčių.

– Ar išmoktus pratimus mama su vaikučiu gali atlikti namuose?

– Gavusi kineziterapeutės patarimų ir per treniruotes įgijusi praktikos, mama gali mankštintis namuose. Aš netgi rekomenduoju daryti tai kasdien!

Mankštinantis reikėtų nepersitempti, jausti saiką. Pratimus daryti neskubant, kad netraumuotume sąnarių, nepertemptume raumenų. Visada geriau yra kokybė negu kiekybė.

Eglės treniruotė

  • Pirmoje treniruotės dalyje sportuoja mamytės

Turbūt nerasime moters, kurios kūno formos po gimdymo nebūtų pasikeitusios. Dažnai pastebimi nusilpę nugaros ir pilvo raumenys. Taigi atliekami pratimai, stiprinantys nugaros, pilvo, dubens raumenis. Jie padeda greičiau susigrąžinti kūno formas ir geriau jaustis susilaukus mažylio.

Taip pat taikomi pratimai ir giliesiems raumenims stiprinti ant didžiojo kamuolio.

  • Antroje dalyje mankštinami vaikučiai

Kineziterapeutės prižiūrimos mamytės mankština savo mažylius. Jos mokomos atlikti pasyvius tempimo, atpalaidavimo judesius. Labai svarbu, kad rankyčių ir kojyčių judesiai būtų taisyklingi, nes tai turi įtakos tolesnei vaiko motorinei, pažintinei ir psichikos raidai.

Raumenų ir sąnarių stiprinimo pratimai sutvirtina vaikučio kūnelį prieš pradedant sėstis, šliaužioti ir vaikščioti. Mankšta atliekama ir ant didžiojo kamuolio. Šiuos pratimus išmokusios mamytės kūdikiams gali atlikti ir namuose.

  • Trečioje dalyje mamytės atlieka pratimus poroje su vaikučiais

Mamytės daro pratimus kartu su mažyliais stovėdamos (įtūpstai, prisėdimai, pasilenkimai laikant kūdikį), paskui atsigulusios su vaikučiu, sėdėdamos ant didžiojo kamuolio. Kūdikiams tai – puiki pramoga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius