-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite užauginti savarankišką ir laimingą asmenybę? Nedrauskite vaikams šių 10 dalykų

Visi tėvai savo vaikui linki visa, ko geriausia, tačiau dažnai, prispausti darbų ir laiko stokos, pamirštame, kaip turėtume bendrauti su savo atžalomis, kad jos užaugtų savarankiškos, nestokojančios socialinių įgūdžių, drąsios, savimi pasitikinčios ir galų gale – tiesiog laimingos.
Šeima
Šeima / „Fotolia“ nuotr.

Štai 10 dalykų, kurių neturėtumėte drausti savo vaikams.

1. Valgyti savarankiškai

Žinoma, tėvams daug paprasčiau patiems pamaitinti vaiką. Juk tada ir stalas, ir grindys, ir sienos, ir galų gale vaiko drabužiai būna švaresni. Tačiau išmokti laikyti šaukštą, nunešti lėkštę ir neišpilti maisto reikalauja didelių pastangų bei kantrybės iš jūsų mažylio ir (ar pastebėjote?) suteikia jam daug džiaugsmo.

Drausdami valgyti savarankiškai, mes su šaknimis išrauname ne tik galimybę išmokti koncentracijos ir atkaklumo, bet ir galimybę mažam žmogui pasijusti dideliu kaip mama ar tėtis, t. y. pasitikėti savo jėgomis – „aš galiu pats“. Ar švarūs drabužiai gali būti svarbiau negu nuoširdžios vaiko pastangos?

2. Padėti jums

Kaip dažnai tenka girdėti: „Padėk, nes išpilsi, išmesi, sulaužysi, išpurvinsi, suplėšysi...!“. O po kelerių metų: „Jis (vaikas) nieko nenori daryti.“. Tėvai dažnai yra kamuojami nuolatinės baimės, kad vaikas sukels papildomų rūpesčių. Bet vaikui labai svarbu jaustis reikalingam. Atkreipkite dėmesį, su kokiu entuziazmu jis padeda jums ištraukti skalbinius iš skalbimo mašinos, kaip noriai laisto gėles ar valo stalą.

Dar svarbiau, kad tėvai nepamirštų pagirti savo atžalos ir padėtų pasijusti reikalingu. Visada prašykite vaiko pagalbos, duokite jam kokių nors užduočių ir dažniau pasakykite, kad jums be jo būtų labai sunku.

3. Piešti

Deja, ne visi tėvai leidžia savo vaikams išlaisvinti vaizduotę. Pasiteisinimai būna standartiniai ir banalūs: išsipurvins, išpaišys sienas ir baldus, prisivalgys chemijos ir pan. Išeitis paprasta – leiskite mažyliui piešti ten, kur būtų lengva išvalyti, nupirkite netoksiškų dažų ar, jeigu labai gailite drabužių, nurenkite vaiką, tegul ir ant savęs papaišo – juk tai taip smagu!

Kūryba, ypač piešimas, ne tik lavina vaizduotę, bet ir pačia tinkamiausia forma leidžia išsiveržti vaiko emocijoms, pažinti pasaulį ir save. Pieškite kartu ir pažinkite savo vaiką per piešinius.

4. Nusirengti

Jeigu vaikas namuose nori nusirengti iki nuogumo, nedrauskite to. Labai dažnai vaikas nusiima drabužius, o tėvai bijodami, kad jis sušals kojas ir susirgs, kuo greičiau ir dažnai per prievartą aprengia jį vėl. Nebūkite paranojiški. Jeigu vaikas pusvalandį palakstys basas ar nuogas, jis tikrai nesusirgs. Be to, tai natūralus ir normalus noras – pailsėti nuo drabužių.

5. Žviegti, rėkti, šokinėti

Kitais žodžiais tariant, nedrauskite vaikui aktyviai reikšti savo emocijų. Žinoma, tai daryti turėtumėte leisti namuose, kai tai niekam netrukdo ir pan. Vaikui tai tam tikras žaidimas, galimybė atsipalaiduoti ir išlieti emocijas, ypač jeigu kalbama apie judrius vaikus.

123rf.com nuotr./Lietus
123rf.com nuotr./Lietus

Taip pat skaitykite: Vaikų charakteris pagal Zodiaką

Nesistenkite pakeisti savo vaiko. Be abejo, vaiką reikia auklėti ir paaiškinti, kaip dera elgtis parduotuvėje, gatvėje, poliklinikoje, darželyje, svečiuose ir pan. O namuose kartais leiskite vaikui būti pačiu savimi. Kur, jeigu ne namuose jis gali smagiai pašokinėti ant lovos? Ir kada, jeigu ne vaikystėje? Beje, jeigu norite prisiminti vaikystę, pabandykite paišdykauti kartu su savo atžala – smagus ir emocijų kupinas vakaras garantuotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius