Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Noriu šito!“: ką daryti tėvams, kai vaikai parduotuvėje užsinori naujo daikto?

Daugelis tėvų tikrai žino šią situaciją: atėjus į parduotuvę vaikai, tarsi patenka į pasakų karalystę, ir užsinori visų lentynose matomų daiktų. Šuniuko formos rankinė, kamuolys su „patruliu“ ar „kaip tikra“ miauksinti katytė – visi šie daiktai tikrai mieli ir jūsų vaikams „mirtinai reikalingi“.
Vaikas prekybos centre
Vaikas prekybos centre / David Veksler / Unsplash nuotr.

Savo didžiulį norą vaikai dažnai iliustruoja standartiniais metodais: verkšlenimu, dūsavimu, maldavimu, o kartais – sunkiai valdomais pykčio protrūkiais.

„Tokiomis akimirkomis atrodo, kad tik mano vaikas visada nori ką nors nusipirkti, ir aš nerimauju, ar jo nesugadinau“, – prisipažįsta Kelly Holmes, edukologė ir mama, rašydama Happyyouhappyfamily.com.

Ir pasidalina viena auklėjimo gudrybe, kuri dažniausiai suveikia.

Pasak K.Holmes, nors kiekvienam tėvui nemalonu išbūti su stipriomis vaiko emocijomis, šiuo atveju svarbios ne tik jos.

„Labai svarbu išmokyti vaiką savireguliacijos – atsispirti impulsams, kontroliuoti emocijas. Kas iš tikrųjų jam bus svarbu tolimesniame gyvenime: darželyje, mokykloje. Vaikai, kurie sugeba tai kontroliuoti, suaugę yra sveikesni ir finansiškai stabilesni“, – teigė ugdymo specialistė.

Anot jo, mokydami savo vaiką, kaip atsispirti pagundoms ir nenusipirkti dar vieno nereikalingo „šūduko“, tėvai ruošia jį sėkmingam gyvenimui ir finansiniam saugumui.

„Tikiu, kad nuo mažens mokomas, jis savu laiku sugebės tinkamai įvertinti perkamus namus ir atsispirs tokiems, kurie ne jo kišenei arba jam tiesiog netinka/ yra nereikalingi“, – sakė edukatorė ir mama K.Holmes.

Vida Press nuotr./Vaikas prekybos centre
Vida Press nuotr./Vaikas prekybos centre

Trijų žingsnių planas

Taigi, kaip padėti vaikui išmokti atsispirti pagundoms? Pasak moters, tam padės trijų žingsnių sprendimas, kurį galima taikyti visada, kai jūsų vaikas nori spontaniškai ką nors nusipirkti.

„Jei jaučiate, kad jūsų vaikas visada nori ką nors nusipirkti, štai ką darykite:

  • Pripažinkite jo norą. Tai gali būti paprasčiausias pasakymas: „Taip, ši „Crazy Cat Lady“ figūrėlė yra tikrai šauni“. Kai pamirštu šį žingsnį, visi kiti dalykai nebeveikia. Todėl tikrai rekomenduoju pirmiausia palaikyti savo vaiko norą. Juk iš tiesų mes jį suprantame: kiek yra daiktų, kurių mes netikėtai užsinorime?
  • Užduokite šį klausimą. „Ar nori, kad šitą daiktą įtraukčiau į tavo svajonių dovanų sąrašą?“ Tai pakeičia akimirkos akcentą iš norėjimo kažko TIK DABAR į vertinimą, kad šį daiktą galės turėti – tik vėliau, pavyzdžiui, per Kalėdas ar gimtadienį.
  • Gerbkite atsakymą. Jei vaikas atsako „taip“, išsitraukiu telefoną, atidarau užrašų programėlę ir tą daiktą iškart įtraukiu į jo norų sąrašą. Nesvarbu, kad ir koks juokingas tas dalykas būtų. Pleistrai? Varžtas? Žinoma! Kas jų nenorėtų?“

Viena svarbi taisyklė tėvams

Pasak K.Holmes, šis metodas suveikia tik tuomet, jei tėvai laikosi dar vienos, šįkart jau suaugusiems skirtos taisyklės:

„Galbūt tai savaime suprantama, bet priminsiu, kad, kai jūsų vaikas nuolat nori ką nors pirkti, nepirkite to, ko jis prašo. Žinoma, smagu matyti tą džiaugsmo išraišką jų išgražėjusiame veidelyje, bet iš tikrųjų jūs tik suklaidinate savo vaiką. Gavęs tokį pirkinį js ir toliau prašys daiktų.

Jei kitą kartą nepirksite, o siūlysi „užrašyti į pageidavimų sąrašą“, jis nesupras, kodėl šį kartą elgiatės taip piktai, todėl sustiprins savo pastangas jus įtikinti ir nupirkti. O jei tikrai norite nustebinti savo vaiką, padarykite tai per dieną ar dvi. Tegul praeina impulso akimirka – ir jūsų vaikui, ir jums“, – patarė ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius