Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką daryti, kai sukyla noras rėkti ant vaiko? Psichologė priminė vieną paprastą metodą

Po įtemptos darbo dienos skubate į darželį, iš kur pasiimate vieną iš vaikų. Namuose jau laukia iš būrelių kartu su tėčiu sugrįžęs vyresnėlis.
Konfliktas
Konfliktas / „Scanpix“ nuotr.

Skubate ruošti vakarienę, prašote vaikų pažaisti kartu. Tačiau jau po kelių minučių iš jų kambario išgirstame šūksnius ir suprantate – vėl susipyko. Tai patvirtina pas jus atbėgęs vienas iš vaikų ir ėmęs pasakoti „ką padarė sesė...“

Viduje jau kunkuliuojate, jaučiate, kad tuoj užriksite. Bet dar tvardotės. Būtent šioje vietoje tėvams rekomenduojama išbandyti vieną metodą – vidinį monologą. Kas tai yra, socialiniame tinkle „Instagram“ esančioje paskyroje „Švelni tėvystė“ neseniai pasakojo psichologė Milda Kukulskienė.

Asmeninė nuotr./Milda Kukulskienė
Asmeninė nuotr./Milda Kukulskienė

Jos šeimoje auga dvi dukros, tad vidinio monologo metodą ji yra išbandžiusi ir praktiškai.

„Kau jausmai ima kunkuliuoti, man padeda sau pasakyti tokias frazes: „Tai laikina“; „Tai normalu“; „Būna visaip. Kartais lengviau, kartais sunkiau“; Aš suaugusi, o vaikai yra vaikai“; Dabar neprivalau nieko su tuo daryti, užtenka išbūti“; „Neįmanoma tėvystėje nepatirti intensyvių jausmų“; „Tuoj eisime valgyti, miegoti, bus lengviau“; „Ne man vienai dabar sunku, sunku ir vaikui“; „Dabar ne laikas save ir vaikus vertinti“; „Galiu sau suteikti galimybę pertraukai“; – vidinio monologo pavyzdžiais pasidalino M.Kukulskienė.

123RF.com nuotr./ Motinystė
123RF.com nuotr./ Motinystė

Pasak jos, kiekvienas žmogus – mama ar tėtis gali atrasti sau artimiausias frazes. Jos gali skirtis, svarbiausia – kad veiktų raminančiai, nes nemažai tėvų būtent tokiose „karštose“ situacijose jaučia kaltę, nuvertina save tėvystėje.

„Save padrąsinantis ir palaikantis vidinis monologas gali pakeisti tokias gana slegiančias ir demotyvuojančias mintis kaip, pavyzdžiui: „Aš nesusitvarkau“; „Aš vėl susimoviau“; „Aš ir mano šeima neatitinkam standartų“; „Manęs VISIŠKAI negerbia“; „Vaikai SPECIALIAI neklauso“; „Aš parodysiu jiems, kas čia vadas“; „Man užlipo ant galvos!“; „Kitiems (tėvams ir vaikams) taip turbūt nebūna“; „Ką pagalvos kiti?“; „Tuoj išprotėsiu“; „Kodėl VISADA jie manęs neklauso?!“, – sako psichologė ir tinklaraščio „Švelni tėvystė“ autorė.

Nemažai tėvų būtent tokiose „karštose“ situacijose jaučia kaltę, nuvertina save tėvystėje.

123RF.com nuotr./Mama ir vaikas
123RF.com nuotr./Mama ir vaikas

Spausti savęs nereikia – frazės turi drąsinti, palaikyti

Ji neslepia, kad jai asmeniškai nepadeda, jei vidiniame monologe spaudžia save nurimti ar nuneigti kylančius jausmus: „Tokiais momentais man visiškai nepadeda sau sakyti, kad turiu nurimti, priminti, kad visiems bus geriau, jei aš nepyksiu.

„Pakvėpuok arba suskaičiuok iki 10 ir praeis”; „Nesusireikšmink“; „Tai juk tik emocijos“; „Tuoj viskas atrodys kitaip“ ir pan. Galbūt yra grūdelis tiesos šiuose pasakymuose, bet emociškai svarbią akimirką tai jaučiasi kaip savęs negirdėjimas ir nuvertinimas“, – pažymi M.Kukulskienė.

Daugiau patarimų ir įžvalgų tėvystės temose galima rasti Mildos tinklaraštyje www.svelnitevyste.lt ir instagramo paskyroje.

Taip pat apie šiuos ir panašius pozityvios tėvystės metodus galima sužinoti visoje Lietuvoje vykstančiuose tėvystės kursuose „Neįtikėtini metai“, „STEP“, Paramos vaikams centro, Psichologinės paramos ir konsultavimo centro, Vaikų linijos ir kitų organizacijų paskaitose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius