-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priešlaikinį gimdymą patyrusios mamos pagalbos ranką tiesia kitoms ankstukų šeimoms

25-ąją nėštumo savaitę pasaulį išvydę Adomas, Atėnė, dvyniai Viltė ir Vytis tilpo į delną. Šiandien jie – guvūs ir sveiki. Už emocinę paramą tuo metu, kai gyvybė kabojo ant plauko, šių ir daugelio kitų ankstukų šeimos dėkingos asociacijos „Padedu augti“ savanorėms – socialinėms darbuotojoms, neonatologėms, šeimos gydytojoms, kurių daugelis su priešlaikiniu gimdymu susidūrė pačios.
Ankstukas inkubatoriuje
Ankstukas inkubatoriuje / „Scanpix“ nuotr.

„Padedu augti“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie pergales, kurios skinamos kasdien žengiant po mažą žingsnelį, kalbamės su asociacijos ,,Padedu augti“ vadove, Kauno klinikų Pacientų tarybos pirmininke Inga Laukyte-Budriene.

Inga Laukytė Budrienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Inga Laukytė Budrienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip gimė „Padedu augti“? Kas paskatino įkurti asociaciją?

– Savo veiklą pradėjome 2011 metais, kaip mamų-savanorių organizacija „MP – mamos pienas“. Pagrindinis jos tikslas buvo teikti savanorišką „mamos – mamai“ pagalbą, padėti neišnešiotų naujagimių susilaukusioms šeimoms.

Kai jau užaugome tiek, kad galėjome pagalbą plėsti, 2013 m. spalio 2 d. įkūrėme oficialų juridinį vienetą – asociaciją „Padedu augti“. Asociacijos steigėjos ir narės yra kvalifikuotos specialistės: socialinės darbuotojos, neonatologės, šeimos gydytojos, paslaugas teikiančios savanoriškai, nes pačios yra tiesiogiai susijusios su priešlaikiniu gimdymu (augina neišnešiotą vaiką, turi ilgametę patirtį teikiant pagalbą šioms šeimoms).

Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. "Padedu augti" nuotr.
Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. "Padedu augti" nuotr.

Kokie didžiausi „Padedu augti“ šių metų pasiekimai?

– Įkurta analogų Lietuvoje neturinti pirmoji internetinių konsultacijų platforma ,,Neišnešiotukų pagalbos linija“ šeimoms, esančioms krizinėje situacijoje gimus tokiam vaikeliui, jo negalios, netekties atvejais ir/ar šeimai grįžus iš ligoninės į namus. Tai patogi ir lengvai prieinama nemokama emocinė pagalba ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje gyvenančioms šeimoms. Anonimiška ir konfidenciali konsultacija teikiama atnaujintoje „Padedu augti“ svetainėje.

Neišnešiotukų pagalbos linija pažymėjimų įteikimas. "Padedu augti" nuotr.
Neišnešiotukų pagalbos linija pažymėjimų įteikimas. "Padedu augti" nuotr.

Konsultacijas teikia mamos savanorės, pačios auginančios per anksti gimusius vaikučius ir baigusios specialius 8 savaičių trukmės mokymus.

Konsultacijas teikia mamos savanorės, pačios auginančios per anksti gimusius vaikučius

Pagalbos linijoje šeimos gali susisiekti ir su kvalifikuotomis medikėmis bei gauti individualias konsultacijas. Šiuo metu savanorių mokymuose dalyvauja 2 šeimos gydytojos.

Išleista pirmoji knyga lietuvių kalba „Kūdikio vadovaujamas primaitinimas“ („Baby led weaning“ – BLW) apie pasaulį užkariavusį natūraliausią kūdikių primaitinimo būdą. Knyga griauna mitą, kad kūdikiai turi būti maitinami šaukšteliu, ir parodo, kodėl mažylis sveikiausiai vystosi, kai gali savarankiškai valgyti nuo pat primaitinimo pradžios.

BLW iniciatorė ir vykdytoja Lietuvoje yra Eglė Lysovienė, LSMU ligoninės Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus gydytoja neonatologė.

BLW knygos pristatymas. "Padedu augti" nuotr.
BLW knygos pristatymas. "Padedu augti" nuotr.

Anot E. Lysovienės, BLW – kūdikio vadovaujamas primaitinimo metodas – yra pats natūraliausias primaitinimo būdas, stebinantis paprastumu ir puikiais rezultatais. „Jie pasireiškia tiek kalbant apie vaiko smulkiosios motorikos vystymąsi, tiek apie jo tolesnio santykio su maistu formavimąsi, – teigia medikė, sėkmingai pritaikiusi šį būdą augindama du savo vaikus.

Ką tik išleidome knygą „Ketvirtadienį: knyga broliams ir sesėms“ – tai vaikų rašytojo Tomo Dirgėlos specialiai sukurta pasaka neišnešiotuko ar sunkiai sergančio naujagimio broliams ar sesėms, tačiau rekomenduojama visiems 2-7 metų vaikams, nes lavina vaiko supratimą apie jausmus ir ugdo emocinį intelektą.

Su rašytoju T. Dirgėla. "Padedu augti" nuotr.
Su rašytoju T. Dirgėla. "Padedu augti" nuotr.

Tai nuostabi istorija apie meškiuką Beną, kurio sesutė gimsta anksčiau nei šeima tikėjosi. Staiga mama su tėčiu išvyksta į ligoninę, o būsimas didysis brolis lieka namuose su daugybe klausimų ir emocijų... Ši knyga sukurta tam, kad lengviau būtų ir mamai, ir tėčiui, ir mažajam broliukui ar sesutei.

Pristatykite aktyviausius asociacijos narius.

– Organizacijoje 24 nariai. Inga Laukytė-Budrienė – viena iš asociacijos steigėjų ir jos vadovė nuo pat įsikūrimo. Inicijuoja ir vykdo gyvybiškai svarbius projektus, rūpinasi naujagimių priežiūros sąlygų gerinimu Lietuvoje, suteikia emocinę, savitarpio ir socialinę pagalbą šeimoms. Bendradarbiauja su kitomis organizacijomis, įstaigomis. Atstovauja šeimoms Lietuvos ir tarptautinėse konferencijoje. Yra kelių SAM darbo grupių narė. Pirmosios Lietuvoje pacientų tarybos – Kauno klinikų Pacientų tarybos pirmininkė.

Julija Kulik Dulskienė. Viena iš asociacijos steigėjų ir valdybos narė. Asociacijoje prisideda idėjų generavimu, įvaizdžio kūrimu. Dalyvauja formuojant bendrą asociacijos politiką bei strategiją. Renginių „Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena“ ir „Gyvybės šventė“ pradininkė Lietuvoje.

Gintarė Bičienė. Mama – savanorė, teikianti tiesioginę savitarpio ir emocinę pagalbą Kauno klinikose. ,,Neišnešiotukų pagalbos linija“ savanorė.

Aušra Mazgienė. Garsina socialinio darbo profesiją savo neatlygintinais darbais, pranešimų skaitymu konferencijose, įsitraukimu į gyvybiškai svarbių projektų organizavimą, tokių kaip „Sveika pradžia – mamos pieno laše“. Jos iniciatyva Kauno klinikose organizuojamos savitarpio pagalbos grupės šeimoms, susilaukusioms neišnešiotų naujagimių.

Sandra Mačiulienė. Renginių, paramos projektų ir iniciatyvų organizatorė Jonavos mieste. Organizuoja „Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos renginius“ – pastatų apšvietimą purpurine spalva. Aktyvi savitarpio pagalbos grupių „Arbatos pertraukėlės“ dalyvė Kauno klinikose.

Taip pat aktyvios narės, reikšmingai prisidedančios prie „Padedu augti“ veiklų yra Rūta Romeikienė, Rita Armonaitė-Slidžiauskienė, Giedrė Vasiljevienė.

"Padedu augti" narės. Asmeninio archyvo nuotr.
"Padedu augti" narės. Asmeninio archyvo nuotr.

„Neišnešiotukų pagalbos linijos“ mamos savanorės: Inga Karpaitė, Gintarė Bičienė, Aistė Vilimaitė-Mickevičienė, Rita Armonaitė-Slidžiauskienė, Indrė Mažeikienė, Giedrė Vasiljevienė, Greta Borusienė, Laura Pečkaitienė, gyd. Diana Gorodeckaja, gyd. Vytenė Menkevičienė.

– Kas jus įkvepia svarbiausiems darbams?

– Mūsų jėgos šaltinis – asociacijos narius vienijanti patirtis, susilaukus naujagimių per anksti. Šeimos, patyrusios krizinę situaciją, išgyvenusios emocinius sunkumus – šoką, pyktį, kaltę, nerimą – buriasi į bendruomenę ir nori padėti vienos kitoms.

Taip pat svarbu, kad teikdami emocinę ir savitarpio pagalbą mes sugrįžtame į Kauno klinikas, ten, kur prasidėjo mūsų šeimų jautri istorija. Ligoninėje mes organizuojame savitarpio pagalbos grupes.

Dalis narių jungiasi į organizacijos veiklą, nes patys iš mūsų yra gavę savalaikę savitarpio ir emocinę pagalbą. Tai labai vertina ir nori padėti kitiems.

Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. "Padedu augti" nuotr.
Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena. "Padedu augti" nuotr.

– Kokius pokyčius nacionaliniu mastu tikitės paskatinti savo darbais?

– Tikimės, kad projektas „Neišnešiotukų pagalbos linija“ svariai papildys socialinę infrastruktūrą ir pagerins prieigą prie kokybiškos ir ilgalaikės pagalbos šeimoms ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir ten, kur šeimos pažeidžiamiausios – regionuose.

Šiuo sudėtingu karantino laikotarpiu, kai ligoninių durys yra uždaros lankytojams, savalaikė ir kompleksinė pagalba šeimai yra gyvybiškai svarbi, nes šeimos patiria didelę emocinę ir psichologinę įtampą. Sudėtingus jausmus išgyvena visa naujagimio susilaukusi šeima. Užsitęsus krizinei situacijai, šeima susiduria su iššūkiu pasirūpinti savo naujagimiu, įsitraukti į jo slaugą bei bendradrabiauti su medicinos personalu, kas yra ypatingai svarbu siekiant greitesnio naujagimio sveikimo.

Kai ligoninių durys yra uždaros lankytojams, savalaikė ir kompleksinė pagalba šeimai yra gyvybiškai svarbi.

Mūsų tikslas – stipri, savo ir naujagimio jėgomis pasitinki šeima.

Suteikdami pagalbą tėveliams, mes kartu padedame ir neišnešiotukams kovoti už gyvybę. Emociškai stipri šeima greičiau įsitraukia į naujagimio priežiūrą bei slaugą, o tėvelių buvimas Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje yra gyvybiškai svarbus. Tėvų rūpestis ir meilė daro stebuklus.

Tikimės suburti daugiau savanorių ir išplėsti nemokamų paslaugų prieinamumą (didinti darbo valandas ir specialistų konsultacijas: savanorių, soc. darbuotojų, psichologų) ir paskatinti geros valios žmones ir įmones padėti kitoms per anksti mažylių susilaukusioms šeimoms lengviau susidoroti su krizine situacija, skiriant finansinę paramą.


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius