-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologas T.Lagūnavičius: vaikai privalo turėti pareigų namuose. Veiksmų planas

Neretai šeimose iškyla konfliktinės situacijos, kai vaikai vengia atlikti savo pareigas namuose, pamiršta tėvų užduotus darbelius. Kartais atžala tiesiog „pamiršta“ susitvarkyti kambarį, suplauti indus, išvesti šunį... Rūstus tėčio veidas, mamos barimas ar bausmės nepadeda. Vaikui tūkstančius kartų reikia priminti jo pareigas ir blogiausiu atveju išgirsti atsikalbinėjimus, geriausiu – „tuoj padarysiu“. Ir niekas nesikeičia.
Šeima tvarko namus
Šeima tvarko namus / 123RF.com nuotr.

Tėvus tai varo į neviltį. Kaip elgtis tokiais atvejais tėvams pataria psichologas, Kauno jaunimo mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius.

K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius
K.Černevičienės nuotr./Tomas Lagūnavičius

1. Darbų delegavimo problema. Kartais vaikai neatlieka savo pareigų ne todėl, kad nenori, tingi, bet todėl, kad nelabai supranta, kaip teisingai padaryti vieną ar kitą darbą.. Todėl labai svarbu ramiai išaiškinti vaikui kaip, kodėl ir ką tinkamai atlikti. Pradžioje parodykite, kaip daromas vienas ar kitas veiksmas.

2. Darbų pasiskirstymas. Visi šeimos nariai turi aiškiai žinoti savo pareigas. Vaikas – labai konkrečiai suprasti, kokios jo užduotys (ką išplauti, nuvalyti, ką ir kur sudėti...). Pirmiausia reikia pratinti tvarkytis nuo artimiausios erdvės – jo kambario (lovos, daiktų, rūbų, knygų...). Galite kartu sudaryti vaiko savaitės užduočių kalendorių su įvairiais linksmais paveikslėliais ir priminimais.

3. Laiko limitas. Konkrečiai nustatykite vieno ar kito darbo pradžią ir pabaigą. Neretai vaikas nesusidoroja su užduotimi ne todėl, kad nemoka, bet todėl, kad per vėlai pradeda ar ne laiku pabaigia tai, ką pradėjo.

123RF.com nuotr./Mama su vaiku
123RF.com nuotr./Mama su vaiku

4. Planavimas. Kada keičiate darbų tvarką, laiką ar pobūdį, iš anksto apie tai praneškite savo atžalai. Kad vaikas galėtų apsiprasti su pokyčiais. Jiems iš anksto pasiruoštų.

5.Darbai kartu. Kiek galite daugiau laiko skirkite bendriems užsiėmimams. Tegu mažasis jums padeda užmaišyti tešlą, siurbti kilimą, laistyti gėles ir t.t. Nesvarbu, kad pradžioje bus daug netvarkos ir tai užims nemažai laiko. Svarbu, kad dirbdamas su jumis vaikas jausis „kaip didelis“, svarbus. Tai teikia džiaugsmo jūsų mažyliui, motyvuoja. Jis greičiau įpranta prie tvarkos. Tai tampa įpročiu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką daryti tėvams, kad vaikas atliktų užduotis ir atkakliai siektų tikslų? Pataria psichologas

Svarbu, kad dirbdamas su jumis vaikas jausis „kaip didelis“, svarbus. Tai teikia džiaugsmo jūsų mažyliui, motyvuoja.

6. Skatinimo ir bausmių sistema. Turite aiškiai apibrėžti ribas, už ką ir kaip vaikas skatinamas (nebūtinai materialiai) ir kaip baudžiamas. Baudžiant negalima atimti iš vaiko tai, ką jis jau turi, bet reikia neduoti (neleisti) turėti tai, ko labai nori (žaisti kompiuteriu, išeiti į lauką, kol neatliks vienos ar kitos užduoties...).

„Nuosekliai pratindami vaiką atlikti pareigas šeimoje nuolat kontroliuokite ir vertinkite vaiko darbą. Aiškiai įvardinkite, ko iš jo tikitės. Dažniau pagirkite, nei bauskite. Tada vaikas jausis naudingu šeimos nariu. Jis taps svarbus ir patenkintas. Išugdysite jo atsakomybę ir meilę darbui“, – sako psichologas Tomas Lagūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius