Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Radistas R.Mackevičius: „Gerų santykių pagrindas – ne bandyti suprasti moterį, o ją priimti ir mylėti“

Džiugu, jog sąmoningos tėvystės ir darnaus šeimos kūrimo temos ypač aktualios šiandienos visuomenėje. Panašiai, kaip sveikos mitybos svarba – iš pradžių naujovė, tuomet išskirtinė mada, o dabar jau norma, daugeliui savaime suprantamas reiškinys.
Ieva ir Rolandas Mackevičiai
Rolandas Mackevičius su žmona Ieva / Asmeninio archyvo nuotr.

Kalbant apie šeimą ir vaikus, mama dažniausiai siejama su meilės ir harmonijos šeimoje puoselėjimu, o tėtis tarsi tvirtybės simbolis – su šeimos saugumo užtikrinimu. Pakalbėkime apie tai, kaip šeimoje jaučiasi sąmoningas tėtis, kaip tampama tikru tėčiu ir su kokiais iššūkiais jis susiduria?

Artėjant tarptautinei konferencijai „Sveika ir laiminga mama“ savo įžvalgomis tėvystės klausimais sutiko pasidalinti visiems puikiai pažįstamas radistas Rolandas Mackevičius, 4 metų sūnelio Motiejaus ir prieš mėnesį gimusios dukrelės tėtis.

– Rolandai, ką jums reiškia būti tėčiu?

– Į šį klausimą sunku atsakyti trumpai ir paprastai. Tai reiškia, jog vyras nebegyvena tik sau. Gyvena ir savo vaikui – dėl jo ir jam.

Jei anksčiau galvodavau, ką norėčiau veikti, ką būtų skaniau suvalgyti ir panašiai, dabar mąstau, ar tai bus įdomu ir naudinga mums, kaip šeimai. Tai kartu ir didžiulė laimė, ir atsakomybė.

Asmeninio archyvo nuotr./Rolandas Mackevičius su sūnumi Motiejumi
Asmeninio archyvo nuotr./Rolandas Mackevičius su sūnumi Motiejumi

Vaikai mane labai džiugina, o aš noriu niekada jų nenuvilti. Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad tapęs tėčiu gausiu tokį nuostabų atgalinį kontaktą iš savo vaiko! Su sūnumi jau esame sukūrę beprotiškai stiprų ryšį, kurį labai vertinu.

– Prieš mėnesį susilaukėte dukrelės. Kaip jaučiatės?

– Nuostabiai! Iš tiesų vaikų labai norėjau dar būdamas visai jaunas, kokių 24-erių metų. Jaučiu, kad širdyje turiu labai daug meilės! O ją noriu nukreipti vaikams. Taip ir darau – važinėjame po Lietuvos mokyklas, bendraujame su vaikais, daug kalbamės, kuriame diskusijas, dalinamės patirtimi.

Kalbant apie savo vaikus, labai džiaugiuosi, jog galie jiems dovanoti visą savo meilę ir laiką. Ir gyvenimą!

– Kaip manote, kada iš tiesų tampama tėčiu?

– Sunku nustatyti kažkokį specialų „terminą“ – pats esu juo dar tik ketverius metus. Žinau, kad būsiu tėčiu, kol netapsiu seneliu! Jaučiu, jog kasdien aš vis kitoks tėtis – manyje daugėja meilės ir atsakomybės.

Iš pradžių, vos gimus sūnui, atėjo pirmasis suvokimas apie tėvystę, kuris tiesiog pakeitė mano dienotvarkę. Vėliau šis suvokimas vis augo, dariausi sūnui vis reikalingesnis, todėl privalėjau tapti vis dėmesingesniu ir rūpestingesniu tėčiu.

Šiandien sūnus kopijuoja mano kalbos manierą, elgesį, pomėgius, todėl turiu būti ypač pavyzdingas tėtis! Visai netrukus, prasidėjus mokslams, turėsiu tapti protingu tėčiu. Dar vėliau – nusimanančiu apie meilę, jausmus. Ir taip toliau! Todėl manau, kad vieną kartą tiesiog tapti tėčiu nepakanka. Reikia nuolat tobulėti.

– Jūsų žmonos Ievos Instagram paskyroje kalėdiniu laikotarpiu atsirado šeimos nuotrauka su jaukiu įrašu šalia: „Tikrosios dovanos yra šalia mūsų ir mumyse.“ Pasidalinkite savo šeimos vertybėmis.

– Mūsų šeimos vertybės labai panašios į bet kurios paprastos šeimos vertybes. Manau, kad meilė, dėmesys vienas kitam, bendravimas, artimas tarpusavio ryšys, pasitikėjimas ir noras būti kartu yra pagrindinės vertybės.

Labiausiai už viską vertiname laiką, praleistą kartu, – ypatingus sekmadienio rytus, kai visi kartu esame sugriuvę į lovą, džiaugiamės arbata, bandelėmis, filmais ir vieni kitais! Tada mes kalbamės, aptariame praėjusią savaitę, kaip jaučiamės, ko tikimės iš ateinančios, kokie mūsų planai ir pan.

– Pakalbėjime apie vyrišką atsakomybės jausmą už vaikus, už šeimą. Koks jis yra vos sukūrus šeimą, susilaukus pirmojo vaiko, antrojo vaiko? Kaip jis kinta?

– Atsakomybės jausmas yra visada. Laukiantis vaiko jis tampa tikresnis, stipresnis. Tuomet atsiranda ir, manau, labai natūralus vyriškas jausmas suteikti savo vaikui viską, kas jam bus reikalinga.

Iš tiesų vyras niekada nesupras, kaip jaučiasi moteris. Todėl svarbiausia yra ne stengtis suprasti moterį, bet stengtis toliau ją mylėti.

Vyras pradeda mažiau tingėti, atsargiau vairuoti, mažiau galvoti apie nutrūktgalviškus nuotykius, o daugiau apie šeimos gerovę. Vaikui ar vaikams truputį paaugus, grįžta ir tikrieji asmeniniai vyro norai, kurie yra globalesni, išeinantys už šeimos ribų.

Asmeninio archyvo nuotr./Rolandas Mackevičius su žmona Ieva
Asmeninio archyvo nuotr./Rolandas Mackevičius su žmona Ieva

– Kaip vyras gali padėti savo mylimai moteriai, jai besilaukiant ar neseniai pagimdžius vaiką?

– Esminė vyro pagalba moteriai šiuo laikotarpiu yra jai netrukdyti! Dažnai vyrai tiesiog erzina moteris nieko nedarydami ar darydami per daug. Todėl svarbu visad teirautis, kaip moteris jaučiasi, įsiklausyti į jos norus, savijautą.

Vyrui svarbu kaip įmanoma labiau sumažinti moters darbų ir rūpesčių kiekį – kad ji galėtų nesukti sau galvos dėl įvairių smulkmenų. Bet tai dažniausiai įvyksta labai natūraliai.

– Kaip manote, kokio palaikymo iš vyro moteriai labiausiai reikia šiuo ypatingu laikotarpiu?

– Iš tiesų vyras niekada nesupras, kaip jaučiasi moteris. Todėl svarbiausia yra ne stengtis suprasti moterį, bet stengtis toliau ją mylėti. Ir nesukoncentruoti savo dėmesio tik į naujagimį. Juk moteris vaikus į šeimą atneša tik iš didžiulės meilės vyrui! Tad reikia mokėti šiuo laikotarpiu jai už tai atsidėkoti – rodant dėmesį ne tik vaikams, bet ir moteriai asmeniškai.

– Rolandai, kaip šiandieniniame darbų ir nuolatinio bėgimo chaose porai rasti laiko vienas kitam ir išlaikyti darnų dviejų žmonių tarpusavio ryšį?

– Manau, kad svarbiausia yra ne reikalauti kažko iš kito žmogaus, bet pirmam kažką duoti. Žinoma, kad porai besilaukiant ar turint mažamečių vaikų visko nutinka. Būna, jog moteris namuose pavargsta ir, grįžus vyrui, tikisi, jog vyras ją pralinksmins. O vyras gali būti labai pavargęs darbe ir grįžęs namo nori tiesiog patylėti.

Asmeninio archyvo nuotr./Rolandas Mackevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Rolandas Mackevičius

Jei esant tokiam momentui jie pradės vienas iš kito kažko reikalauti, gali užtekti mažutės žiežirbos, kad poros santykiai užsiliepsnotų. Bet jei moteris suteiks vyrui truputį erdvės patylėti, o vyras tiesiog ramiai pavalgys, palaikys kūdikį ant rankų – tuomet visos jo dienos mintys ir problemos ir liks darbe. O šeimoje pradės dėliotis malonus pokalbis, ir visi liks laimingi!

– Konferencijos „Sveika ir laiminga mama“ metu pranešėjai dalinsis esminėmis darnių santykių poroje taisyklėmis. Kokie jūsų patarimai – šįkart kitiems vyrams?

– Gerų santykių pagrindas yra duoti, o ne imti. Ne bandyti suprasti moterį, o ją priimti ir mylėti!


Šių metų gegužės 6 d., Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ įvyks pirmoji konferencija Lietuvoje sąmoningoms mamoms „Sveika ir laiminga mama“ Daugiau – www.mamosdiena.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius